FINTECH 2019
יובל טל: "פיוניר תעשה הכל כדי להתחבר לליברה"
מייסד פיוניר בכנס פינטק 2019 של כלכליסט: ״ליברה יכולה להיות ממש חיבור עולמי של הארנקים בישראל לשאר העולם. הקוד הפתוח של ליברה מאפשר להרבה יזמים מקומיים להתחבר והרבה מאוד חברות יבנו הרבה מאוד ערך למשקיעים שלהן סביב ליברה"
"אני מאוד רוצה שליברה יצליח", כך אומר יובל טל מפיוניר בכנס פינטק 2019 של כלכליסט בשיתוף לאומיטק ו-KPMG. "אולי זה לא יהיה ליברה שיצליח אלא מטבע אחר אבל היוזמה תצליח, אני מאוד מקווה שלא יהיו דברים שיהרסו את זה כי זו יוזמה יפהפיה. באו פייסבוק עם ווטסאפ ואינסטגרם שלהם ואמרו שאם אפשר להעביר וידאו למה אי אפשר להעביר כסף. כמו שאמרה חדוה בר קודם, המערכת שבורה ואין סיבה שלא יבוא גוף כמו פייסבוק ויעשה את זה. הלוואי שזה יצליח״.
מה מסוגל לקלקל את סיכויי ההצלחה?
"אני חושב שהם בחרו באומץ את המילים בלוקצ׳יין וקריפטו בתוך התהליך וצריך להגיד זה מאוד שונה מביטקוין. ביטקוין היא יוזמה אנרכיסטית לעקוץ את הבנקים, פה זה לגמרי בעד ויחד עם הבנקים. מה שיכול להפריע זה איך המדינות יתפסו את זה - אם זה ייתפס כאיום או שיהפכו את זה למגושם מבחינת הדרישות הרגולטוריות זה יפגע בהצלחה.
"היה טבעי שיצמידו את הליברה לדולר אבל הם אמרו שהם רשת עולמית אז הצמידו לסל מטבעות. יש מדינות שזה יכול להוות איום ממשי על היכולת שלהן, למשל מדינה באפריקה שבה הכל יהפוך בבת אחת לליברה והיא תאבד את הגמישות המוניטרית שלה. אבל לא במדינות כמו ישראל״.
טל הוסיף לשבח את היוזמה של פייסבוק כשאמר: "פיוניר תעשה כל מה שאפשר כדי להתחבר ליוזמה הזו ופייסבוק הם לקוחות אז נשמח מאוד להיות מחוברים בוודאי לחלק של לפזר את הכסף מליברה למטבע מקומי".
כשנדרש להיסטוריה של תחום התשלומים אמר טל, "קורות כמה מהפכות במקביל. עולם התשלומים היה שנים מאוד משעמם - אם היו לכם בעיות שינה הייתם יכולים לקרוא עליה. ופתאום קורים בבת אחת הרבה דברים מאוד מעניינים - בישראל קרו בבת אחת ביט, פפר ופייבוקס והן אפליקציות נוחות מאוד״.
טל אמר שהוא מאמין שליברה עשוי להוות מקפצה גם עבור התעשייה המקומית: ״ליברה יכולה להיות ממש חיבור עולמי של הארנקים בישראל לשאר הועלם. מעבר לזה יש את etoro שכבר הכריזו הבוקר שהם מתחברים לפרוטוקול של ליברה. הקוד הפתוח של ליברה מאפשר להרבה יזמים מקומיים להתחבר והרבה מאוד חברות יבנו הרבה מאוד ערך למשקיעים שלהם סביב ליברה".
הרגולאטור המקומי יכול לסייע?
"ישראל יחסית מתקדמת בתשלומים ורואים את זה באפליקציות שרצו מהר ויש קשר מאוד בריא בין הרגולטור לפינטק. אבל יש שיקולים נוספים לבנק מרכזי. בנק ישראל מאוד השתנה בשנים האחרונות בנכונות שלו לקחת סיכונים. תומר בראל שהוא אחד האנשים הבכירים של ליברה יושב פה בישראל. אפשר לעשות מכאן דברים חדשניים שיצאו לכל העולם".
לפייסבוק יש כוח עצום, לתת לה גם כוח פיננסי עצום זה לא קצת מפחיד?
"מי שרואה מראה שחורה יש בה פרק מעולה על איך פייסבוק עושה שיעור למשטרה. אבל מה שפייסבוק עושה פה זה צעד מדהים, קונספירציות תמיד יכולות לקרות אבל זה עדיין לא לא מבטל את הצורך האמיתי - לשלם לכל אחד בעולם בזמן אמת.
"בסוף אני לא דואג למדינות - אתה תמיד יכול להגביל חברה בצו בית משפט. ממה שזה נראה במסמך שפייסבוק הוציאו, ואני בא מהעולם של בין מדינות - אם יש פה עובדת פיליפינית שרוצה להעביר כסף למשפחה שלה אין סיבה שזה יעשה דרך 18 מתווכים שהיא תשלם להם הרבה כסף״.
פיוניר חברה לא צעירה, איפה אתם עכשיו ולאן אתם הולכים?
"אני חושב שבמסגרת מהפכת התשלומים המחיר של להעביר כסף יורד - אתה פשוט משלם דרך האפליקציה בחינם - והטרנד הזה הוא עולמי. פיוניר משתמשת בצינורות כדי להרוויח קצת אבל אנחנו מוסיפים ערכים נוספים מכבר לתשלומים, למשל בעל בית שמשכיר דירה ב-Airbnb אנחנו בתור הספק שלו יודעים עליו את כל ההיסטוריה ונותנים לו סוג של אשראי בין מדינות מה שלא קרה עד היום. זה מאפשר להוריד את מחיר התשלומים נטו. זה מוצר אחד וככל שעולם התשלומים נהיה יותר מסובך יש פחות בנקים שיודעים לעשות את זה ברמה עולמית, מה שעשינו זה להתחיל לתת שירותים עבור בנקים. אנחנו למשל ספק השירותים הבינלאומיים של בנק בתאילנד. או שהוספנו שירות של פיי רול לחברות שרוצות להעסיק אנשים בכמה מדינות״.
לפני שליברה הופיע הייתה תחושה של רגיעה בתחום התשלומים
"תסתכל רק מה קרה בישראל - לכולם יש אמצעי תשלום מסוים על הטלפון - קצב הצמיחה של ביט למשל והירידה בכמות המזומן - אני לא חושב שהייתה רגיעה, אולי יש פחות אקזטים או גיוסים אבל הידע המצטבר בישראל בתחום הפינטק הוא מהנדירים בעולם״.