FoodTech 2019
"במכללת תל חי חקרנו חגבים ודבורים כדי לראות איך אפשר להשתמש בהם למטרות מזון"
בקמפוס של מכללת תל חי מתוכנן לקום מכון מזון לאומי שהמדינה משקיעה בו 21 מיליון שקל. לדברי ד"ר אופיר בנימין, מרצה בתל חי בכנס פודטק של כלכליסט: "ליד המכון תקום אכסניה לחברות שרוצות לעסוק בייצור בהיקף קטן בתחילת דרכן"
"הגליל היה עד עכשיו מקום מקסים לטיול אבל יש בו הגירה שלילית חזקה. אבל עכשיו הגליל מצא לו סיפור מעניין במיוחד ויש אקוסיסטם מרשים באזור", כך פתח את דבריו ד"ר אופיר בנימין, מרצה וחוקר בחוג למדעי המזון של המכללה האקדמית תל-חי בהרצאת אורח בכנס הפודטק של "כלכליסט", שנערכה בלאבס תל אביב.
"יש לנו את המכללה האקדמית תל חי, עם חוגי ביוטכנולוגיה, תזונה, וחי. מכללת תל חי היא מכללה מחקרית עם תואר שני. לידה יש את מכון המחקר מיגל, בי"ס לרפואה בצפת של בר אילן, שנמצא לא רחוק והרבה פיתוחים חקלאיים. באזור צפון רמת הגולן מגדלים תפוחים, דובדבן ואגסים ובאזור הכנרת יש גידולי מנגו ואבוקדו. ברדיוס של 20 קילומטר יש את כל המגוון של הגידולים", אמר ד"ר בנימין.
בקמפוס מכללת תל חי יקום מכון מזון לאומי שהמדינה משקיעה בו 21 מיליון שקל. "המכון ייתן שירות לתעשיית המזון דרך פיילוט של ציוד חצי תעשייתי לעיבוד מזון, וייעשו בו הרבה מאד מחקרים ותינתן הכשרה מקצועית. ליד המכון, באזור התעשיה הצפוני של קרית שמונה, תקום מיקרו תעשיה שתהיה בעצם אכסניה לחברות שרוצות לעסוק בייצור בהיקף קטן בתחילת דרכן ושם יקבלו תשתיות כמו רישיון יצרן ורגולציה. זה מה שמושך את המדינה להשקיע פה כספים".
בנימין נתן דוגמאות למחקרים שנעשו בשנים האחרונות בנושא עיבוד מזון מהחרקים. "במכללת תל חי חקרנו חגבים ודבורים כדי לראות איך אפשר להשתמש בהם למטרות מזון. עשינו לחם מחלבון חגבים ובדקנו את התכונות שלו. עם הדבורים עשינו פודינג כמו מעדן דני, שמבוסס על חלבונים ואנחנו עושים שיתוף פעולה עם מכללת כנרת למחקרים בנושא חרקים. עשינו גם מחקר קינואה, עם חוקרים ממיגל ותל חי, במסגרתו אנחנו מפתחים המבורגר מבוסס קינואה עם חלבון מלא.
"פרויקט נוסף של מכללת תל חי נעשה בנושא חלב במסגרתו המכללה מקבלת חלב מכפר גלעדי ומפתחת מוצרים כמו גבינה צפתית מופחתת מלחים ומוצרים כמו שמנות יוגורטים וגבינות קשות. אפשר להוריד את המלח על ידי שינוי מבנה הגבינה וזה מה שעשינו", אמר. "אנחנו עושים פרויקט עם הדרוזים ברמת הגולן בנושא של פחת תפוחים. יש כ-110 אלף טון תפוחים ברמת הגולן מתוכם 15% פחת וממנו אנחנו עושים פיתוחים של מוצרים בשת"פ עם הדרוזים ממג'דל שמס. ביחד איתם אנחנו מפתחים אבקות תפוחים, רטבים ואולי חטיפים מתפוחים שיחזקו את הכלכלה המקומית במג'דל שמס".