מנכ"לית אקסלנס: "קיים סיכוי גבוה להתפתחות אינפלציה ברחבי העולם וגם בישראל"
מנכ"לית בית ההשקעות, חנה הולנדר, בוועידת שוק ההון של כלכליסט, "הצפי לאינפלציה נובע מצפי להתאוששות הביקושים על רקע תוכניות סיוע אגרסיביות של ממשלות". לדבריה, יש אי ודאות לגבי תעשיות שלמות כמו תיירות, תעופה, תרבות, אופנה ועוד, זאת על רקע ההשלכות של הקורונה
שנת 2021 צפויה להיות מרתקת עבור השווקים הפיננסיים לא פחות מהשנה הדרמטית שקדמה לה, כך מעריכה מנכ"לית בית ההשקעות אקסלנס, חנה הולנדר, בפתח ועידת כלכליסט, "ממשבר לצמיחה: קטר ההייטק ממשיך להוביל את השווקים גם ב-2021". לדברי הולנדר השנה יעמדו באור הזרקורים הכלכלות המתפתחות בדגש על סין, ככל שהיציאה מהמשבר תימשך כסדרה – סקטורים שנפלו צפויים להרים ראש, וגם הביטקוין והטכנולוגיה שעליה הוא מבוסס של הבלוקצ'יין טרם אמרו את המילה האחרונה.
"שנת 2020 החלה עם סממנים של נגיף שחשבנו שהוא רחוק מאיתנו, אי שם בסין", אומרת הולנדר ומוסיפה כי "מהר מאוד הבנו שמדובר במגיפה עולמית עם השלכות רוחב משמעותיות. נקודת הפתיחה לשווקים לשנת 2021 שונה לגמרי מזו שקדמה לה. אי וודאות גדולה אופפת את שווקי המניות".
מנכ"לית אקסלנס מציינת כי השאלה הגדולה שניצבת בפתחנו היא "האם תמוגר מגפת הקורונה על שלל המוטציות שנולדו לה בקרוב או שמא תמשיך ללוות אותנו בשנים הקרובות או אפילו לעד? אם כך יקרה, נשאלת השאלה האם ייכחדו תעשיות שלמות כמו תיירות, תעופה, תרבות, אופנה ועוד? או שנלמד להתמודד עם ההשלכות?"
על רקע המגיפה מעריכה הולנדר כי נראה שאחרי שנים של אינפלציה מדוכאת ואף שלילית בכלכלות המערב, "קיים סיכוי גבוה להתפתחות אינפלציה ברחבי העולם וגם בישראל. אבל נראה שההשפעה תהיה קצרת טווח בלבד". לדבריה, "הצפי לאינפלציה נובע מצפי להתאוששות הביקושים על רקע תוכניות סיוע אגרסיביות של ממשלות, ממחירי הסחורות, מהעלייה בעלויות ההובלה ועוד, מרבית הגורמים האינפלציוניים הללו אינם ברי קיימא והם צפויים להתמתן בשלב השני של היציאה מהמשבר".
"משבר הקורונה תפס את הכלכלות בעולם מוכנות יותר לאחר המשבר של 2008. ננקטו צעדים חסרי תקדים בהיקפם ובמהירותם. הפד בארה"ב כמעט הכפיל את המאזן שלו באמצעות רכישות אג"ח והגיע ל-7 טריליון דולר במאזן. במשבר הקודם לקח לו כמעט עשור שלם לרכוש סכום דומה. שווקים פיננסיים בעולם כהרגלם צופים פני עתיד".
להערכת הולנדר ככל שתתחיל להירשם התאוששות ויציאה מהמשבר "הסקטורים שנפגעו: הפיננסים האנרגיה והתעשייה צפויים להרים ראש ביום שאחרי. עשוי להיות גם קידום של טכנולוגיית הבלוקצ'יין." מדובר בטכנולוגיית ביזור נתונים שאף גורם מרכזי לא שולט בה ושעליה מתבסס מטבע הביטקוין. הולנדר מציינת כי כבר כיום מיזמים רבים מועלים בזה אחר זה כדי לרתום את טכנולוגיית הבלוקצ'יין לתחומים חדשים. אך ייקח זמן עד שהטכנולוגיה תוכר ותעוגן. יש להערכתה בכוחה לשנות באופן משמעותי את עולם הבנקאות והכספים. "ברגע שמוסדות הממשלה ובתי המשפט יבינו את היתרונות של הטכנולוגיה היא תהיה מהפיכה של ממש"
כמו כן, "נשאלת השאלה האם העלייה האחרונה בערכו של הביטקוין מוצדקת." לדברי הולנדר "היחס של הממשלות בעולם לביטקוין אמביוולנטי. ביפן 2017 הביטקוין הוכר כאמצעי תשלום במדינה. זה מה שגרם לו לעלות ב-2020 ב-300%. האם זה סימן לבאות או שמדובר באופנה חולפת? נראה שאי אפשר להתעלם ממגמות אלו. בעולם של פיזור סיכונים וצריך להקצות חלק מכספינו גם למטבעות האלו. חלק מהגופים הפיננסיים הגדולים בעולם כבר שם. קרנות של בלקרוק וגופים אחרים נכנסו להשקעה בתחום".
שאלה אחרת נוגעת לכוחה של סין מול ארה"ב. מנכ"לית אקסלנס סבורה כי "נראה שסין התחזקה בתקופה זו. הייצור הסיני נותר מוגבר הודות לביקושים רפואיים וייצור מופחת במקומות אחרים בעולם. לפי חלק מהתחזיות כלכלת סין תעקוף את כלכלת ארה"ב כבר ב-2028, מוקדם מההערכות הקודמות". אבל לדבריה, למרות החולשה בכלכלת ארה"ב המשבר הוביל לתשואת יתר של שוק ההון האמריקאי כתוצאה מהתפתחות מהירה בסקטור הטכנולוגיה המאפיין חברות רבות אמריקאיות. היא מסכמת ומעריכה כי "שנת 2021 צפויה להיות מרתקת לא פחות מקודמת 2020, אך עם אופטימיות לצידה".