מותח באוסקר
בטקס האוסקר שייערך הלילה צפויים לא מעט מאבקים צמודים, ובראשם "ארגו" מול "לינקולן". "כלכליסט" מתכונן להפתעות
מעט מאוד קטגוריות מרכזיות בטקס האוסקר שייערך הלילה הן הימור בטוח: את פרס השחקן הטוב ביותר צפוי לקבל דניאל דיי לואיס על "לינקולן", פרס שחקנית המשנה הטובה ביותר ילך לאן האתאוויי על "עלובי החיים", ופרס הסרט הזר יגיע כנראה ל"אהבה".
הקטגוריות המרכזיות האחרות הן פחות או יותר פתוחות. ג'סיקה צ'סטיין, ג'ניפר לורנס ועמנואל ריבה הן מועמדות כמעט שקולות לפרס השחקנית הראשית, בקטגוריית שחקן המשנה נטולת הפייבוריט מתחרים מתמודדים ותיקים כמו רוברט דה נירו, אלן ארקין וטומי לי ג'ונס, עלפרס התסריט המקורי מתחרים ראש בראש "כוננות עם שחר" ו"ג'אנגו ללא מעצורים", כך שלמתלבטים אם להישאר ערים בלילה ולצפות בטקס, נראה שהשנה כדאי לעשות זאת. כמעט כל זכייה תספק התרחשות דרמטית וממד של הפתעה. אם "ארגו" יזכה, הוא יהיה הסרט השני אי פעם לזכות בלי שהבמאי שלו קיבל מועמדות. אם "לינקולן" יזכה, זה יהיה הניצחון המשמעותי הראשון שלו על פני "ארגו" השנה (הרבה מאחורי "ארגו" ו"לינקולן", גם ל"אופטימיות היא שם המשחק" יש סיכוי להפתיע).
לרשימה המבטיחה הזאת מתווסף סת מקפרלן כמנחה, שכדי להיחשב כהצלחה צריך רק להתעלות על ההופעות האיומות של בילי קריסטל בשנה שעברה ואן האתאוויי וג'יימס פרנקו בשנה שלפניו, ומתקבל צפי לטקס מותח ומהנה.
בתחילת עונת הטקסים נראה היה ש"לינקולן" ו"ארגו" נמצאים במאבק צמוד. עם פרסום המועמדויות לאוסקר נדמה ש"לינקולן" נמצא ביתרון על פני "ארגו": יותר מועמדויות (13 לעומת 7 לארגו), וגם: סטיבן ספילברג קיבל מועמדות לפרס הבימוי על "לינקולן", ובן אפלק לא מועמד על "ארגו". בקטגוריית הבימוי מועמד מיכאל הנקה על סרט דובר צרפתית, בן צייטלין (27) על סרט בכורה, אבל אפלק - לא.
ההשמטה הזאת מקטגוריית הבמאי היא קריטית, שכן בכל ההיסטוריה של האוסקר זכה רק פעם אחת סרט שהבמאי שלו לא קיבל מועמדות - "הנהג של מיס דייזי" ב־1989. וברוב הפעמים הבמאי של הסרט הזוכה לא רק מועמד לפרס הבימוי אלא גם מקבל אותו (למשל, בשנה שעברה מישל הנציוויטיוס זכה על "הארטיסט", בשנה שלפני כן טום הופר על "נאום המלך" ובשנה שלפני כן קתרין ביגלו על "מטען הכאב"). אחרי "נראתה לאחרונה" ו"גנב עירוני" של אפלק שלא קיבלו מועמדות מרכזיות, אפלק מצטרף למועדון הדחויים לצד ליאונרדו דיקפריו, שבאופן שיטתי פוסחים עליו במועמדויות ("טיטאניק", "חלון פנורמי", "ג'יי אדגר", "התחלה" והשנה "ג'אנגו ללא מעצורים"). כמו אפלק, גם דיקפריו זכה במועמדות מפתיעה בצעירותו ומאז לא הופיע יותר ברשימה (אפלק זכה בפרס התסריט על "סיפורו של וויל האנטינג" בגיל 26, דיקפריו היה מועמד בגיל 19 על "מה עובר על גילברט").
אבל ככל שנערכו יותר טקסים בדרך לאוסקר, כך גבר היתרון של "ארגו" על פני המתחרים. הסרט זכה בפרס הסרט הטוב ביותר בגלובוס הזהב, פרסי איגוד המבקרים, פרסי איגוד הבמאים, פרסי איגוד העורכים, פרסי באפט"ה של האקדמיה הבריטית ופרס האנסבל של איגוד השחקנים (סאג). רגע לפני סיכום העונה, "ארגו" מוביל בהימורים לזכייה בפרס הסרט, וספילברג בפרס הבמאי על "לינקולן".
אם רוצים להמר, אפשר על כך שהסרט הזוכה יהיה שייך למוטיב המרכזי של השנה: לאומיות אמריקאית. בשנה שעברה הסרטים המועמדים עמדו בסימן נוסטלגיה ורטרוספקטיבה - מרטין סקורסזי וסטיבן ספילברג עשו מחוות לקולנוע שגדלו עליו עם "סוס מלחמה" ו"הוגו", והזוכה הגדול היה "הארטיסט" שכולו מחווה לעידן הסרט האילם. השנה כמה מהמועמדים המרכזיים עוסקים בנושאים מדיניים־צבאיים, בנושאים שנעים על הטווח שבין הגדרה עצמית להגנה עצמית. ב"ארגו" ו"כוננות עם שחר" משחזרים מבצעי ביון של סוכנים אמריקאים בעולם הערבי, ו"לינקולן" הוא שיר הלל למנהיג האומה ולחוקתה.
לשלושתם גם יש אלמנט "מאחורי הקלעים" - "כוננות עם שחר" מביא למסך עשור של פעילות חשאית שקדם ללכידת בן לאדן, "לינקולן" חושף את העסקאות הפוליטיות שנרקמו בימים שקדמו להצבעה על חוק ביטול העבדות, ו"ארגו" מספר כיצד נוצר ואושר הרעיון להבריח בני ערובה מאיראן בכסות של צילומי סרט מד"ב.
שיר ניצחון
בגזרת המוזיקה, כל העיניים יהיו ממוקדות באדל. הבריטית הצעירה שלקחה לעצמה שנת שבתון מאז האלבום המצליח ביותר בתולדות הגלקסיה, "21", הוציאה השנה רק את שיר הנושא ל"Skyfall", הסרט המצליח מאוד בסדרת ג'יימס בונד, שכתבה עם המפיק הקבוע שלה פול אפוורת. אבל זה היה מספיק כדי להתברג לטקס הזה, וגם להוביל בבטחה בכל סקר אפשרי.
המתמודד הרציני ביותר מולה יהיה "Suddenly" מ"עלובי החיים", שכבר צבר פרסים בטקס גלובוס הזהב והוכיח שהוליווד עדיין סאקרית של מחזמרים, גם אם הם נמשכים שלוש שעות וכוללים שחקנים שלא ממש יודעים לשיר (ראסל קרואו, אנא חזור לשחק). המועמד האחרון בקטגוריה הוא גם זה שלוקח את עצמו הכי פחות ברצינות: שיר הביג־בנד המקפיץ בביצוע נורה ג'ונס "Everybody Needs A Best Friend" לקוח מהקומדיה "טד" ונכתב על ידי סת מקפרלן.
בקרב הפסקולים, תומס ניומן שמועמד על "סקייפול" צבר כבר 11 מועמדויות על המוזיקה שלו לסרטים בלי אף זכייה. הוא מתמודד מול ג'ון וויליאמס, המלחין הקבוע של ספילברג (הפעם על "לינקולן"), שבאמתחתו חמישה פסלונים.
הישראלים בקטגוריית הסרט התיעודי
השנה מועמדים, לראשונה בהיסטוריה, שני סרטים ישראליים בקטגוריית הסרט התיעודי. בערך. גיא דוידי הבמאי הישראלי של "חמש מצלמות שבורות", קורא להחרים את ישראל. דרור מורה, במאי "שומרי הסף" מייצג את ישראל אך מסתייג מראש ממשלתה. לפי האתר oddschecker.com, המשקלל את הימורי האוסקר, לסרט הבריטי "Searching for Sugar Man" יש את הסיכויים הטובים ביותר עם יחס של 1/10. אחריו, במקום השני, נמצא "שומרי הסף".