קופרגייט משתלטת על שוק הממירים הביתיים: "יש רכישה חדשה על הכוונת"
פיתוח השבבים להעברת טלוויזיה באמצעות חוטי טלפון (IPTV) והבחירה של AT&T בה כספקית השבבים שלה, כמו גם הצפי ל-100 אלף לקוחות חדשים בארה"ב בכל חודש - אלה רק הקרקע לבשורה של השנה הבאה: שבב חדש, להעברת נתונים על גבי חוטי טלפון, חשמל וכבלים
אחת מחברות הסטארט-אפ המצליחות ביותר בארץ נסמכת דווקא על השוק האמריקאי: עם 600 אלף מנויים בארצות הברית, קופרגייט היא כיום הספקית הגדולה ביותר של שבבים להעברת טלוויזיה באמצעות חוטי טלפון (IPTV) במדינה זו. פריצת הדרך באה בעקבות הסכם היסטורי שחתמה עם AT&T - חברת הטלפוניה הגדולה ביותר בארה"ב.
יש הרבה סטארט-אפים מוצלחים בישראל, חלקם פורצי דרך ממש, אבל מה שהופך את קופרגייט לאחת ההבטחות הגדולות של ההייטק הישראלי הוא שהיא פיתחה מוצר שעשוי להיות חבל ההצלה של ענקיות הטלפוניה המסורתית. קופרגייט מאפשרת לספקיות הטלקום המסורתיות את האפשרות להיאבק ברשתות הכבלים והלוויין במגרש הביתי שלהן: שידורי הטלוויזיה.
בעוד חברות תקשורת אחרות מציעות פתרונות חדשניים לפריסת תקשורת מהירה בבית, דוגמת תקשורת אלחוטית, השבבים של קופרגייט מאפשרים להשאיר את התשתית הקיימת בבית, בין אם אלה כבלי חשמל שהונחו באמצע המאה הקודמת, ובין אם אלה כבלים, ולהפוך אותה לטרמינל לטלוויזיה מבוססת רשת (IPTV) עם חיבור לאינטרנט מהיר ולטלפון. פוטנציאל השדרוג הזה בשילוב העלות הנמוכה, שנובעת מכך שהטכנולוגיה אינה מצריכה יצירת תשתית חדשה בכל בית, הפכו את קופרגייט ללהיט בקרב ספקיות תקשורת וחברות הטלקום.
ענקית הטלפוניה האמריקאית AT&T כבר הכריזה שתשקיע 5 מיליארד דולר בפיתוח תשתיות IPTV לבתים ובחרה בקופרגייט כספקית השבבים שלה. מאז הצטרפו למאגר הלקוחות של קופרגייט ענקיות טלפוניה נוספות כגון Telos ,Bell Canada ועוד לקוחות באמריקה, באירופה ובסין.
"קשה לישראלים לדמיין את השירות שאנו מספקים, כיוון שהמודל הוא מהפכני ועדיין לא נוסה כאן", אומר דודו באום, ממייסדי קופרגייט. "דמיינו לעצמכם שאתם מקבלים הביתה ממיר המאפשר להקליט ולעצור כל שידור, ולהעביר אותו לכל טלוויזיה אחרת בבית ואפילו לטלפון סלולרי - והכל במחצית התשלום שגובות חברות הכבלים והלוויין". באום מוסיף: "ניצלנו את העובדה שבארה"ב AT&T היא הספקית הבלעדית של אייפון של אפל, כדי לספק שידורי טלוויזיה ישירות לאייפון".
למזלה של קופרגייט, היא נמנעה מלהיכנס לנאסד"ק בשנה שעברה, אף שתכננה הנפקה, וכך ניצלה מהירידות בבורסות שממנה נפגעו קשות שתי מתחרותיה - Intellon ו-Entropic האמריקאיות. כיום מותקנים המוצרים של קופרגייט בקרב 550 אלף לקוחות ביתיים בארה"ב, והצמיחה מעידה על התווספות של כ-24 אלף בכל שבוע או 100 אלף לקוחות חדשים בחודש.
גם נתוני המקרו של התחום פועלים לטובתה: שוק השבבים בתחום התקשורת הביתית מוערך כיום ב-100 מיליון דולר, ועשוי לצמוח ב־50% עד שנת 2010. בתחילת 2007 נהפכה קופרגייט, לראשונה מאז הוקמה שבע שנים קודם לכן, למאוזנת תקציבית. בארבעת הרבעונים האחרונים היא מציגה רווחיות.
בחודש מאי רכשה קופרגייט מענקית התקשורת האמריקאית קונקסנט את חטיבת שבבי התקשורת על בסיס חשמל שלה, תמורת 20-30 מיליון דולר. גבי הילביץ, מנכ"ל החברה, מסביר את ההיגיון מאחורי המהלך: "על רקע ההאטה בהנפקות בשוק ההון היינו צריכים למצוא מנועי צמיחה מהירים, ולכן פנינו לרכישות. רכישת חטיבת שבבי החשמל של קונקסנט היתה צעד ראשון, ואנחנו בוחנים כיום רכישות נוספות בתחום ממירי תקשורת ביתית בפס רחב, שיוכלו להגדיל את סל מוצרי החומרה שאנו מציעים ללקוחות".
שווי של 8.5 מיליון דולר בלבד לפני 5 שנים
אבל הבשורה האמיתית של קופרגייט, כך זה נראה, עדיין בפתח: בשנה הבאה היא צפויה להשיק שבב מהפכני להעברת נתונים במהירות של 1 ג'יגה-בייט בשנייה על גבי קווי טלפון, רשתות אינטרנט וטלוויזיה בטכנולוגיית High Definition. המידע הזה יוכל להיות מוזרם על גבי חוטי נחושת טלפון, סיבים אופטיים של טלוויזיה בכבלים וגם חוטי חשמל רגילים. זו תהיה הפעם הראשונה בהיסטוריה שפתרון תקשורת מוצע לכל שלושת סוגי חוטי התקשורת - טלפון, חשמל וכבלים - על גבי שבב אחד בלבד.
"לא הכל הלך קל", נזכר באום. "כבר ב-2003 היה לנו מוצר מצוין ביד, אבל לא היה לנו שוק. הלקוחות שלנו היו עדיין קטנים ולא משמעותיים, והאמון של רוב המשקיעים שלנו הלך ופחת. בנקודת הזמן הזו גם גייסנו לפי שווי נמוך ממה שציפינו לגייס" (הגיוס שיקף לחברה שווי של 8.5 מיליון דולר, לפי אתר IVC).
נראה שגם הזעזועים בשוק ההון בחודש האחרון לא מערערים את האמון שלו בחברה: "קופרגייט משתלבת במגמה להפיכת הטלוויזיה לאישית יותר. אפילו אם חברת כבלים מציעה מאה ערוצים, בסוף הצופה רואה רק ערוץ ספציפי אחד בכל רגע נתון.
צריך להבין שעלות העברת המידע של ערוץ אחד נמוכה במידה ניכרת מהעברת נפח רחב של מידע של עשרות ערוצים. עומד לפנינו עולם שלם של חברות תקשורת - חברות טלפוניה מסורתיות דוגמת בזק, שבאמצעות הטכנולוגיה של קופרגייט יכולות להתחיל להעביר שידורי טלוויזיה - במחירים נמוכים בהרבה מאלה של שידורי הכבלים והלוויין. מעבר לחבל ההצלה שאנו מגישים לחברות הטלפוניה, אנו בעיקר מורידים את העלות לצרכן כמעט בחצי, וזו כבר מהפכה טכנולוגית של ממש".
"למרות הירידה הצפויה בשוק מוצרי האלקטרוניקה, אני לא צופה פגיעה משמעותית בפעילות השוטפת של קופרגייט", מעריך משה לוין מתמיר פישמן, אחת הקרנות הבולטות שהשקיעו בקופרגייט כבר בשלבי חייה הראשונים. "אנשים הרי לא יפסיקו לראות טלוויזיה, גם באזורים עניים בעולם ממשיכים לקנות טלוויזיות. בארה"ב, המבצעים של AT&T הולכים והופכים אטרקטיביים יותר. קופרגייט כיום מספקת שירותי IPTV ליותר בתים בארה"ב מכל חברה אחרת, כך שאני לא מודאג".
קופרגייט - תעודת זהות
תחום: שבבי תקשורת
מוצר מרכזי: שבב המאפשר העברת שידורי טלוויזיה דיגיטלית על גבי חוטי נחושת (IPTV)
שנת הקמה: 2000
מספר עובדים: 90
מייסדים: גבי הילביץ', דודו באום, ישראל ליפשיץ
גיוסים עד כה: 25 מיליון דולר
משקיעים בולטים: קרן כרמל, תמיר פישמן, מוטורולה ונצ'רס וקרן אתגר
לקוחות: בל קנדה, AT&T
מתחרים: אינטלון, אנטרופיק
ההזדמנות: לחדור לשוק הממירים הביתיים, ולהרחיב את סל מוצרי התקשורת ללקוחות פרטיים