למצוא את אנג'לינה ג'ולי: הכירו את מנוע החיפוש לסרטוני וידיאו
מנוע החיפוש של VideoSurf מזהה את השחקנים בתוך סרטונים, מציג סרטים נוספים שלהם ואפילו שולח התראות על סרטים חדשים של הכוכבים
מנועי חיפוש לסרטוני וידיאו סובלים מבעיה אחת יסודית: הם יכולים לסרוק רק כותרת, טקסטים ותגיות שצורפו לסרטונים — אבל אין להם יכולת לדעת מה קורה בסרטונים עצמם. אם התיאור שגוי, או אם חיפשתם כוכב מסוים שמופיע בסרט אך כלל לא תויג, מנועי החיפוש של יוטיוב ודומיו כלל לא יוכלו לסייע לכם.
ב־VideoSurf, סטארט־אפ אמריקאי שהקימו ארבעה ישראלים, מקווים שמנוע החיפוש שפיתחו יוכל לשנות את המצב. הטכנולוגיה שפיתחו הארבעה סורקת במהירות סרטוני וידיאו, מזהה פנים והתרחשויות, ומצמידה לכל סרטון תיאור וטקסט ללא צורך במגע יד אדם. עכשיו נערכים אנשי הסטארט־אפ גם לכבוש את עולם המובייל — עם השקה קרובה של אפליקציה לסמארטפונים, שיכולה לזהות כמעט כל קטע וידיאו באמצעות סריקת כמה שניות ממנו במצלמת המכשיר.
ורייזון, ספקית הסלולר הגדולה בארה"ב, כבר הצביעה בעד הטכנולוגיה של VideoSurf — האפליקציה של החברה תגיע כיישום מובנה במכשירי הדור הרביעי שלה. לארבעת המייסדים יש שאיפות גדולות: "אנחנו נעשה לווידיאו את מה שגוגל עשו לטקסט", אומר ל"כלכליסט" ד"ר איתן שרון, אחד המייסדים וסמנכ"ל הטכנולוגיות של החברה.
הסיפור של VideoSurf התחיל במכון ויצמן ברחובות, שם עשה שרון דוקטורט שעסק בשאלה, כיצד לגרום למחשב לזהות ולהבין מידע חזותי שמוצג לו. במהלך עבודתו פגש שרון את פרופ' אחי ברנדט, כיום המדען הראשי של החברה. השניים שיתפו פעולה בתחום המחקר שלהם, ושמרו על קשר גם כששרון עבר ב־2002 לאוניברסיטת בראון היוקרתית ברוד איילנד. בהמשך הצטרף שרון למכון לחקר המתמטיקה באוניברסיטת ברקלי בקליפורניה, ואז פגש בליאור דלגו, כיום מנכ"ל החברה, ובשי דלז'ו, סמנכ"ל התפעול שלה.
"התחלנו לשוחח", הוא נזכר בשיחה עם "כלכליסט". "סיפרתי על המחקר המדעי שלי ועל האפשרויות שנפתחות בשנים אלו. ליאור ראה את ההזדמנות מהכיוון של הווידיאו ועולם האינטרנט, ושנינו ראינו את ההזדמנות לשלב בין טכנולוגיה שיכולה לקרוא מה יש בתוך וידיאו, לבין הצורך של חיפוש בתוך המדיה. ב־2006, לאחר שיוטיוב החל לתפוס תאוצה, החלטנו שההזדמנות שלנו הגיעה, גייסנו מימון ראשוני ופתחנו את החברה".
מנוע החיפוש לווידיאו של CBS
הטכנולוגיה שפיתחה החברה שונה משמעותית ממנועי חיפוש אחרים לווידיאו, שרק סורקים את הטקסט שסביב הסרטון. "זה כמו שבחיפוש מסמכים באינטרנט גוגל לא היתה רואה מה כתוב בתוך המסמך, אלא רק את הכותרת וכמה מילים מסביב", מסביר שרון. "אנחנו מסתכלים על כל פיקסל בסרטון ומזהים, למשל, מי מופיע בווידיאו, לאורך כמה זמן ובאיזה מיקום בסרט. המערכת שלנו בודקת האם זו מצגת תמונות, האם יש מוזיקה ברקע, האם הסרטון בחוץ או בתוך מבנה, ועוד. חיפוש של השחקן בראד פיט יציג את כל הסרטונים שבהם מופיע השחקן, גם אם הדבר לא מצוין בתגיות או בטקסט הצמוד אליו". המערכת מזהה גם נקודות זמן בסרטון שבהן השחקן מופיע, ומאפשרת לדלג ישירות לקטע הרלבנטי בסרטון.
מנוע החיפוש שפיתחה החברה פעיל בצורה מלאה באתר שלה (VideoSurf.com), מאנדקס יותר מ־250 מיליון סרטונים מאתרים שונים דוגמת יוטיוב, פייסבוק ו־CNN, ומשמש גם כמנוע החיפוש של כמה אתרים מובילים בתחום הווידיאו, ובראשם Warner Bros., CBS ו־TV.com. באתר של החברה משתמשים יותר מ־12 מיליון גולשים ייחודיים בחודש, ובצירוף האתרים השותפים מספר הגולשים שעושים שימוש בטכנולוגיה שלה מגיע ל־25 מיליון בחודש.
מה בעצם אתם נותנים לי שגוגל לא מציעים?
"כשאתה מחפש תוכן מסוים, למשל מרדף מכוניות, אנחנו מסתכלים על כל התוכן ומשווים את הקטעים של כל הקליפים מיוטיוב ומשאר המקורות למאגר המידע שלנו, הכולל סרטונים שסרקנו בעבר, ואנחנו יודעים שיש בהם מרדפי מכוניות. אנחנו מזהים ויזואלית את המבנה של התוכן ומה באמת משודר בו.
האתרים שעמם אנו עובדים מדווחים לנו שהגולשים שמגיעים מאיתנו הרבה יותר מרוצים, וכי שיעור הגולשים שזונחים את הסרטון אחרי שניות ספורות הוא חד־ספרתי, לעומת ממוצע דו־ספרתי באתרים אחרים. לנו ישנה היכולת להסתכל ויזואלית, להראות לך מה באמת יש בסרט, ולפסול את כל התוכן שלא רלבנטי לך".
בקרוב גם באייפון
מה המודל העסקי שלכם?
"בעיקר תוצאות חיפוש מקודמות. כרגע מדובר במערכת שנמצאת בעיקר בהרצה פנימית: בצד ימין או למעלה מוצגות תוצאות רלבנטיות לחיפוש, שאתרים שרוצים להופיע בהן צריכים לשלם".
ב־VideoSurf מתכננים להשיק בשבועות הקרובים גם אפליקציה לסמארטפונים. "אפשר לצלם עם הטלפון כל קטע וידיאו, ולנו יש את היכולת לזהות את הסרטון", מספר שרון. "אנחנו מציגים מהי התוכנית שמשודרת על המסך ומוסיפים תמונות של התוכנית ושל הכוכבים שהופיעו בפרק, סרטונים קשורים ואפשרות לעקוב אחרי הסלבריטי הספציפי ולקבל התראות על סרטונים חדשים איתו. בנוסף, אפשר לשתף את החוויה ברשתות חברתיות, ולקבל המלצות צפייה". האפליקציה תוצע גם באופן עצמאי בחנות האפליקציות של אפל.