$
התעשייה

הנימוס הישראלי והאסון היפני: המבחן של חברות ההייטק

מעבר להיבט המוסרי, חברה ישראלית שתעזוב עכשיו לקוח או ספק יפני עלולה לשלם על כך ביוקר: "תיקון מערכת יחסים שנפגעה מגישה כזאת יכול לקחת שנים, אם בכלל", אומר אהרון מנקובסקי, יו"ר איגוד תעשיות ההייטק הישראלי

אסף גלעד 15:1720.03.11

בשנת 2006 למדה חברת המעליות השוויצרית שינדלר לקח שלעולם לא תשכח. תקרית אחת מצערת בטוקיו, שבה נפל נער מתבגר אל מותו לאחר שנכנס בטעות לפיר מעלית ריק, עלתה לה בחיסול כל נוכחותה בשוק היפני. במקום להתנצל, התנערה החברה בימים הראשונים לאחר התאונה מאחריות, וסופה שהוחרמה על ידי השוק המקומי כולו.

 

את הלקח הזה למד היטב עידן עופר, כאשר התנצל אישית בפני שבע משפחות הדייגים שנהרגו בפגיעה של ספינת צים שבבעלותו בשנת 2005. גם בתקופה הקרובה, אולי אפילו יותר מאי פעם, מוטב למנכ"ל ישראלי להתנהג שלא כדרך ההרגל, וללמוד מעט מעופר ובני משפחתו, שוודאי נעזרו ביועצים מביני עניין.

 

לקוחות וספקים לא מעטים של תעשיית ההייטק הישראלית נפגעו באסון הטבע, ואילו עתה מפעליהם נטושים מחמת הקירבה לכורים שבפוקושימה. המרכזיות שבחברות הן טושיבה, היטאצ'י, פנסוניק ופוג'יטסו. כולן הופתעו כאשר חשבו שהן מקימות את מפעליהן בצפון יפן, במקום שקט ובטוח יחסית, וגילו שהן מפעילות את מערך הייצור העדין שלהן על קרקע לא יציבה.

 

 

"בזמנים כאלה לקוח יפני יעריך כל עזרה"

 

אהרון מנקובסקי, כיום יו"ר איגוד תעשיות ההייטק הישראלי ושותף בקרן פיטנגו, שימש בעבר כסגן-נשיא באורבוטק, אחת החברות הישראליות החשופות ביותר למשבר ביפן. בניגוד לאינסטינקט של המנכ"ל הישראלי הטיפוסי, מנקובסקי מציע להתגבר על החשש ולהושיט יד לעזרה לעמיתו היפני, גם במחיר של הפסדים בטווח המיידי.

 

"הטעות הגדולה ביותר שמנהל ישראלי יכול לעשות היא לעזוב את השותף או הלקוח היפני, מתוך מחשבה שהוא מכונס כעת במשבר או מתוך חשש שלא יראה ממנו הכנסות בטווח הקרוב", אומר מנקובסקי. "תיקון מערכת יחסים שנפגעה מגישה שכזו יכול לקחת שנים, אם בכלל. בזמנים כאלה לקוח יפני יעריך כל עזרה, ומי שיכול לסייע לו בזמני אספקה קצרים, בדחיית תשלומים או אפילו בהגשה אקטיבית של סיוע, זה ישתלם לו מאוד גם בעתיד. ליפנים יש זיכרון ארוך במיוחד".

 

גם ערן הראל מבית ההשקעות הראל-הרץ, המתמחה בעסקות הייטק בין יפן לישראל, ממליץ לשנות גישה. "חשוב יותר לשאול את השותפים היפנים לשלומם, להתעניין בשלום משפחתם, אפילו לשאול כיצד הם מחזיקים מעמד. יפני לא יברח ולא יתחמק מתשלומים. אם הוא לא משלם עכשיו, הוא ישלם לך בעתיד".

 

"גישה של 'אם לא תשלם עכשיו, לא אעביר לך את הסחורה', היא טעות מיסודה. רק אל תחזרו לדבר ביזנס", אומר הראל. "החברות היפניות שנפגעו מנסות לחזור לעסקים כרגיל, אבל זה ייקח להן זמן ויש לפניהן עוד בקרת נזקים ארוכה. חלק מהתקציבים ימשיכו וחלק יבוטלו. הפגנת סבלנות ואמפתיה תשתלם".

 

"העם היפני איננו מורגל בטראומות ובקטסטרופות, אף שאולי נוצר רושם כזה", אומר אלחנן הראל, מייסד הראל-הרץ, שקיבל את "עיטור מסדר השמש העולה" מטעם קיסר יפן ב-2005. "הם עם עצור מאוד, מופנם, שולט מאוד ברגשותיו, והפעם הם כנראה מרגישים באיזשהו מקום לא בטוחים. דווקא אנחנו, כאנשים שמבינים מהו אבל, יכולים להראות קצת אנושיות או רגישות. למרות הכל, אנחנו טובים בסימפתיה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x