$
סטארט-אפים והון סיכון

זינוק בגיוסי ההון לסטארט-אפים: 479 מיליון דולר ברבעון הראשון

מדובר בעלייה של כ-40% ביחס לתקופה שבין אוקטובר לדצמבר 2010, ושל יותר מ-100% ביחס לרבעון הראשון אשתקד. לפי חברת IVC, זהו הרבעון הטוב ביותר בשנתיים האחרונות, אך הגידול הוא בעיקר בסבבים ללא מעורבות קרנות ישראליות

אסף גלעד 10:3013.04.11

ההייטק הישראלי פותח את שנת 2011 ברגל ימין - כך על פי דו"ח שמפרסמות הבוקר (ד') חברות המחקר IVC ופירמת KPMG.

 

הסטארט-אפים הישראליים גייסו ברבעון הראשון של השנה 479 מיליון דולר, עלייה של קרוב ל-40% ביחס לרבעון הקודם, וזינוק של יותר ממאה אחוזים ביחס לרבעון הראשון אשתקד, אז גייסו 234 מיליון דולר בלבד.

 

גם מספרן הכולל של חברות הסטארט-אפ המגייסות עלה ל-140 ברבעון הראשון, ביחס ל-100 חברות ברבעון הקודם, וביחס ל-91 חברות בין ינואר למרץ 2010. לפי IVC, זהו הרבעון הטוב ביותר בשנתיים האחרונות. בסקר השתתפו 128 משקיעי הון סיכון, מתוכם 50 קרנות הון סיכון ישראליות ו-78 משקיעים אחרים, כולל זרים.

 

ברבעון הראשון של שנת 2011, קרנות ההון סיכון הישראליות השקיעו 137 מיליון דולר בחברות הייטק כחול לבן, הסכום הרבעוני הגבוה ביותר בשנתיים האחרונות. זוהי עליה של 47 אחוזים מהסכום שהושקע ברבעון הרביעי של 2010, ועליה של 76 אחוזים מההשקעות ברבעון המקביל אשתקד.

 

חלקן היחסי של הקרנות הישראליות מהיקף הגיוסים הכולל של החברות עמד על 28%, בהשוואה לנתח של 27% (93 מיליון דולר) ברבעון הקודם ו-33% (78 מיליון דולר) ברבעון המקביל אשתקד. שאר הכסף הגיע ממשקיעים ישראלים שאינם קרנות הון סיכון, וממשקיעים זרים.

 

יחד עם זאת, קרנות ההון סיכון הישראליות לא בחלו גם בהשקעות אל מעבר לים, בחברות הייטק זרות שאין להן קשר לישראל או ליזמים ישראלים. הקרנות הישראליות השקיעו בחברות זרות 56 מיליון דולר במהלך הרבעון, הסכום הרבעוני הגבוה ביותר שהושקע בחברות זרות בעשור האחרון בהשוואה ל 8 מיליון דולר ברבעון הקודם ו-3 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.

 

קובי שימנה, מנכ"ל IVC. "המשקיעים הזרים משלימים את צורכי המימון" קובי שימנה, מנכ"ל IVC. "המשקיעים הזרים משלימים את צורכי המימון" צילום: עמית שעל

"התאוששות מסוימת בהשקעות בשלב הסיד"

 

קובי שימנה, מנכ"ל חברת המחקר IVC, מציין כי "ברבעון הראשון של 2011 ראינו גידול משמעותי ומפתיע בסכום הכסף שגויס על ידי חברות הייטק בישראל. כאשר בוחנים את הנתונים מגלים כי חלקן היחסי של הקרנות הישראליות מסך ההשקעות שמר על רמה של כ-30%".

 

"אלא שהגידול המשמעותי נמצא דווקא בסבבי גיוס ללא מעורבות של קרנות הון סיכון ישראליות, שהסתכמו הרבעון ב-157 מיליון דולר, פי שלושה מהרבעון הקודם. החדשות הטובות לתעשיית ההייטק בארץ הן שיש מי שמשלים את צורכי המימון של החברות ואלו הם המשקיעים הזרים ואחרים".

 

סקטור מדעי החיים ממשיך להוביל את עוגת ההשקעות, עם 27% מסך הגיוסים, 127 מיליון דולר סך הכל. אחריו נמצאים סקטור האינטרנט עם 86 מיליון דולר (18%) וסקטור המוליכים למחצה (12%).

 

בכל הקשור לגיוסי "סיד", השקעות ראשונות בחברות חדשות, חלה עלייה זעירה במהלך הרבעון, כאשר השקעות אלה תפסו נתח של 3% מכלל ההשקעות בהשוואה ל 2% ברבעון הקודם. ברבעון המקביל אשתקד עמד הנתח על 5% מכלל הגיוסים.

 

"אנו רואים התאוששות מסוימת בהשקעות בשלב הסיד, במיוחד בתחומי התקשורת והאינטרנט, שבהם ראו המשקיעים והיזמים תשואה גבוהה באקזיטים שהיו במהלך שני הרבעונים האחרונים", אומר עופר סלע, שותף בחטיבת הטכנולוגיה ב-KPMG. "מוקדם מדי לקבוע אם אכן מדובר בהתאוששות מתמשכת של ההשקעות בשלב הסיד, במיוחד בהתחשב בעובדה שטרם גויסו קרנות חדשות ב-18 החודשים האחרונים"‏.

 

לפני כשבוע העריך נציג קרן בסמר בישראל, אדם פישר, כי הקרן החדשה שהיא מגייסת ושמיועדת להשקיע בסטארט-אפים תעביר כ-100 מיליון דולר לחברות ישראליות. היקפה הכולל של הקרן יעמוד על 1.6 מיליארד דולר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x