$
חדר מחשבים

מיחשוב ענן: ההיסטוריה חוזרת

רעיון מיחשוב הענן נמצא איתנו עוד מימי המסופים המונוכרומטיים של שנות ה-70. ההבדל הוא ביישום הרעיון ובטיפטופו לשגרת יומן של החברות

ערן אלראי 10:5008.05.11

מבט בשלל הכותרות ובבאז התקשורתי בנושא מיחשוב ענן מלמד שההיסטוריה חוזרת ובגדול. מיחשוב הענן אינו "הדבר הבא", כהגדרתם של חלק מפרשני הטכנולוגיה. למעשה, הוא נמצא איתנו כבר 40 שנה לפחות.

 

חשבים ותיקים זוכרים שכבר בשנות ה-70 ניתנו שירותי מיחשוב מרוחקים למערכות

קריטיות ביותר כגון שכר. אף אחד לא קרא לזה מחשוב ענן או SaaS אלא "לשכת שירות". הלקוחות זוכרים לטובה את העבודה מול לשכת השירות מכיוון שהמערכות היו יציבות ועבדו כמו שעון וחשוב לא פחות מכך - החיוב נעשה פר תלוש משכורת במקום תשלום קבוע גבוה, וחסך כסף רב ללקוחות.

 

אולם רוב הארגונים לא זכו ליהנות מעבודה מול הלשכות הטכנולוגיות למיניהן, אלא המשיכו לפתח מערכות מיחשוב מקומיות, כשלעיתים רק חלק מיכולותיהן הגבוהות נוצלו בפועל.

  

הסיפור של מהפכת ה-SMS

 

בשנים האחרונות חלו מספר קפיצות מדרגה טכנולוגיות בתקשורת נתונים בעיבודם ובאחסונם ובעוצמת המחשוב המתפתחת באופן אקספוננציאלי. שילוב הטכנולוגיה עם צרכים שהתפתחו בשווקים, הביאו לרנסנס במעמדו של המיחשוב המרוחק. כיום אותה גברת עוטה אדרת חדשה בשם "מיחשוב ענן". כבר לא מדובר בנחלתם של חשבי שכר, אלא במהפכה מתגלגלת המשרתת עשרות מיליוני משתמשים וחוסכת עשרות מיליארדי דולרים בשנה.

 

יחד עם זאת, צריך לזכור שלא מדובר במהפכת בזק אשר תעביר באחת את כל תשתיות המיחשוב לחוות שרתים ענקיות ברחבי העולם, אלא בהתפתחות הדרגתית התלויה בהבשלתן של טכנולוגיות משלימות ובשינוי תודעתי, בזמן הנכון ובמקום הנכון.

 

הדוגמה הבולטת ביותר לאבולוציה דומה לזו העוברת על מיחשוב הענן בשנים האחרונות היא מהפכת הודעות ה-SMS בסלולר, ערוץ תקשורת שנהפך לשני בחשיבותו לאחר השיחות הרגילות. הודעות ה-SMS החלו את דרכן כאפיק איתותים לתקשורת בין טכנאים בטרם נהפכו לאמצעי החשוב ביותר לשליחה וקבלה של מסרים בסלולר וכפונקציה המרכזית המגדילה את הכנסות החברות. לצרכנים לקח קרוב לעשור להתרגל לשירות ה-SMS עד שהביקוש לו נהפך לקשיח והם נהפכו לשבויים לו. ההצלחה של ה-SMS, בדומה להצלחה הצפויה למהפכת מיחשוב הענן, תהיה מושתתת על כך שחברות השירותים ישכילו להעלות את סטנדרט השימוש והשירות שלהם.

  

הענן ובעיית האמינות

 

עם כל הטרנדיות של מיחשוב הענן, מגזרים רבים עדיין מתקשים לעשות את המעבר התודעתי אליו. המגזר הפיננסי, ואף חלקים מהמגזר הממשלתי והביטחוני, לא יכולים לתלות את כל יהבם בספק שירות אחד. זאת, מכיוון שמבחינתם קריסה, ולו לשניות ספורות, משמעה סחרור של שירותים חיוניים שחייבים להיות זמינים בכל עת.

  

גם סוגיות של אבטחת המידע במיחשוב ענן אינן עניין שניתן להתעלם ממנו. ולכן חלק מהארגונים מוציאים רק חלק מיישומי המיחשוב למודל ענן, כגון כוח אדם או ניהול מכירות. כיום הענן היישומי הגדול ביותר הינו מערכת ייעודית לניהול מכירות. אולם כשמדובר במערכות הליבה, עדיין קשה בימינו לקבל שירותי מיחשוב מרוחקים ברמת אמינות גבוהה. לכן חלק ניכר מהארגונים מעדיפים לפי שעה להחזיק מערכות אלה "בבית", ויהא המחיר אשר יהיה.

 

מסקנה אחת היא שתפיסת מיחשוב הענן הולכת ומבשילה, אולם נדרש לה פיתוח של מספר טכנולוגיות נוספות שיצרו בה כיוונון עדין (fine tuning), מה שיעלה את האמון בפלטפורמה. המסקנה השנייה היא שחדשנות אינה הפתרון לכל דבר. דווקא מיחשוב הענן אשר נבט לפני כ-40 שנה, מלמד אותנו לא למהר להשליך לפח טכנולוגיות מן העבר, משום שלעתים בקונסטלציה הנכונה, דווקא הן יכולות להציע פתרון לאתגרי העתיד.

  

* הכותב הינו מנכ"ל Software AG ישראל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x