סקר: מנהלי החממות הטכנולוגיות פסימיים בנוגע לאקזיטים
67% מהמנהלים צופים שהיקף חברות החממה שינפיקו או יימכרו צפוי להישאר ללא שינוי - ואף לרדת. ולאן נעלמו ההשקעות מקרנות ההון סיכון?
מבין 26 מנהלי החממות הטכנולוגיות בישראל, 67% צופים כי היקף האקזיטים של חברות חממה צפוי להישאר ללא שינוי או לרדת בתקופה הקרובה, בעוד שרק שליש מהמנהלים צופים עלייה במכירה או הנפקת חברות בוגרות חממה - כך עולה מסקר שערכה מחלקת ההייטק של פירמת רואי החשבון פאהן קנה ושות' Grant
כפועל יוצא מהירידה בנתח ההשקעות של קרנות ההון סיכון בחברות בוגרות חממה, עולה כי מנהלי החממות צופים שלוואקום שנוצר יכנסו המשקיעים הפרטיים (אנג'לים). 71% ממשתתפי הסקר צופים שהם יהיו המשקיעים הדומיננטיים מבחינת מספר ההשקעות, בעוד ש-29% מהם צופים כי משקיעים זרים ומוסדיים יתפסו נתח גדול יותר. אף לא אחד מהמשתתפים צפה כי מנהלי קרנות ההון סיכון יהיו המשקיעים הדומיננטיים.
הסקר בחן את חלקם היחסי של המשקיעים בחברות בוגרות חממה החל משנת 2008, וגם כאן המגמה ברורה - התחזקות הדומיננטיות של האנג'לים על חשבון קרנות ההון סיכון. על פי נתוני הסקר, בשנים 2008 ו-2009 החלוקה בין המשקיעים היתה שווה יחסית, כשהאנג'לים תפסו 36%-37% מההשקעות, הקרנות 31%-33%, וגורמים אחרים הכוללים משקיעים מוסדיים וזרים עמדו על 31%.
לעומת זאת, בשנת 2010 רק רבע מההשקעות בחברות בוגרות חממה הגיעו מקרנות הון סיכון בישראל, לעומת 52% מאנג'לים והשאר מגורמים אחרים. ברבעון הראשון של 2011 נותר הנתון לגבי קרנות ההון סיכון זהה, אך 29% מההשקעות הגיעו מגורמים שאינם אנג'לים או קרנות. גם ברבעון המדובר, חלקם של האנג'לים במספר ההשקעות בחברות בוגרות חממה הוא עדיין הגדול ביותר עם 46%.
עוד עולה מהנתונים כי 71% ממנהלי החממות צופה עלייה בהיקף השקעותיהם של האנג'לים בחברות בוגרות חממה, לעומת 7% שצופים ירידה ו-22% שצופים שלא יהיה שינוי בהיקף ההשקעות של המשקיעים הפרטיים.