האם 2011 תהיה שנת המהפכה גם במחשוב הארגוני?
עולם המחשוב הארגוני מוצא עצמו נתון במתקפה רב-חזיתית: מחשוב הענן, הטלפונים החכמים והרשתות החברתיות מעבירים את הכוח לידי המשתמשים ומשנים את כללי המשחק
מחשוב ענן
בעולם שבו תפיסתית ופרקטית, המשתמש הארגוני נמצא מרחק טופס רישום בודד משימוש ביישום עסקי מבוסס-ענן, הכוח עובר לידי המשתמשים. ספקי שירותים מקוונים זיהו זה מכבר את המגמה ומכוונים היישר אל לבבותיהם ומסכיהם של המשתמשים, תוך שהם עוקפים את מחלקת מערכות המידע במקרים מסוימים, או דוחים את ההתמודדות איתה לשלב מאוחר מאוד בתהליך המכירה, כאשר הארגון כבר "קנה" את היישום החדש.
דוגמה לכך היא חברת Xobni, המייצרת תוספים לניהול אנשי הקשר שמתחברים לאאוטלוק, לסמארטפון ולג'ימייל. כבר מהגרסה הראשונה לאאוטלוק, החברה כיוונה למשתמשים הארגוניים. אלפים מהם הורידו את התוסף ובפועל הפכו לשגרירים שהפיצו את שמעו של התוסף בקרב עמיתיהם, ולבסוף גרמו למחלקת מערכות המידע לרכוש את הרשיון הארגוני ולהסדיר את השימוש בו בחברה.
ולא מדובר רק בתוכנות קצה כמו אימייל. תחומים שנחשבו כ-Back Office קלאסי עוברים בזה אחר זה לענן. דוגמה טרייה לכך היא הפופולריות הגוברת של פתרון הבילינג והחיוב לפי שימוש של חברת Zuora, אך הרשת מלאה בפתרונות אחרים ומגוונים הממחישים את המגמה.
מחשוב נייד
בכנס העולמי של VMWare שנערך לפני כשבועיים אמר מנכ"ל החברה פול מאריץ כי אחת המשמעויות העמוקות של הענן היא "מיליוני אפליקציות ומכשירים חדשים ומיליארדי משתמשים ומכשירים מחוברים". אכן מציאות מפחידה למנמ"ר! עד לפני שנים ספורות הבלקברי היה דה-פקטו התקן לסמארטפון הארגוני. מנהלי מערכות המידע נהנו משליטה מוחלטת, באמצעות מערכות ניהול מדיניות שימוש מתוחכמות, בשימוש הפרטי והעסקי שנעשה במכשירים.
אבל היום RIM בירידה, מכירותיה קורסות, ומכשירים מתוחכמים המריצים את מערכות ההפעלה של אפל או אנדרואיד החלישו משמעותית את שליטתה של מחלקת מערכות המידע בשימוש שעושים עובדי הארגון בנייד וביישומים שעליו. אלו הופכים בהדרגה לכלי העבודה העיקריים של העובדים, בעיקר אלו המחזיקים בתפקידים שדורשים מהם שעות מרובות מחוץ למשרד.
בנוסף, המגמה לפיה העובד מביא את הסמארטפון שלו מהבית, נמצאת בעליה בעולם. חברת Dimensional Research פירסמה לפני מספר ימים ממצאים מסקר גלובלי בקרב 750 מנמר"ים שגילה כי 62% מהם חשים שאין להם את הכלים הדרושים לנהל את השימוש במכשירים פרטיים בארגון. ב-87% מהעסקים והארגונים שנסקרו נמצא כי העובדים משתמשים במחשוב נייד ובסמארטפונים מבעלותם.
מחשוב חברתי
לא מדובר כאן בשאלה אם הארגון יאפשר שימוש בפייסבוק בשעות העבודה או לא, והאם יש לעסק מדיניות ציוץ בטוויטר. מדובר כאן בשינוי עמוק הרבה יותר. הרשתות החברתיות גרמו לדמוקרטיזציה כמעט אבסולוטית של הקול - הפרטי, החברתי, הממשלתי או העסקי - ומחלישות את כוחם של צינורות המידע הקלאסיים.
בכנס Cloudforce 2011 שנערך בשבוע שעבר בלונדון, זרק המנכ"ל מארק בניוף לקהל שאלה הפרובוקטיבית: איזה CEO יהיה המובארק הבא. המסר העיקרי היה שמנהלים שלא יפנימו את המשמעויות של "הארגון החברתי" מסתכנים באובדן רלוונטיות ובמרד לקוחות. ואמנם, די בסיור קצר בדפי הפייסבוק ובאזכורי הטוויטר של חברות מוצרים ושירותים בכדי לחשוף את תמונת המציאות החדשה: קולו של הלקוח נשמע, והוא חזק ומגיע רחוק מאי פעם.
בארץ, מרד הצרכנים נגד חברת תנובה הוא דוגמה טובה לכך, אך ההמחשה האחרונה מגיעה דווקא ממנהטן, ניו יורק.
בסוף השבוע האחרון הפגינו עשרות אלפי אנשים במסגרת מחאה עממית ונטולת אלימות נגד שלטון ההון של וול-סטריט על בתי ההשקעות והבנקים שלו. המחאה התאפיינה לכל אורכה מהתעלמות, במכוון או שלא, של המדיה הממסדית בארה"ב, שלא מנעה את הפצת המחאה ומסריה.
כך שימשו שירותי ענן (להפצת תמונות וסרטונים), סמארטפונים (לתקשורת והעברת נתונים) וכלי רשתות חברתיות (להתארגנות ושיתוף המידע) יחד על מנת לייצר תהודה גדולה לפעולת מחאה אנטי-תאגידית עממית, וייתכן שהעניקו משמעות חדשה להכרזה הדרמטית של בניוף בלונדון בשבוע שעבר, לפיה על ארגונים להשתנות - או למות.
הכותב הוא מייסד שותף ב-appXtrm ומשמש כמנהל שיווק בחברת ServiceWise.