אמזון, טוויטר ואנחנו: בנק ההשקעות בהייטק SVB מסתער על השוק המקומי
הבנק אמנם פועל בארץ מאז 2008, אבל רק בשנה האחרונה ביצע את הפריצה הגדולה לשוק הישראלי, כאשר נתן הלוואות ענק לאלווריון ולאלרון. מנכ"ל הפעילות בישראל ל"כלכליסט": "אין לנו מגבלה של כסף למתן הלוואות בישראל"
בשקט בשקט, כמעט מתחת לרדאר, החל לפעול בישראל בנק חדש. הכוונה היא לא לבנק ישראלי, אלא לבנק האמריקאי סיליקון ואלי (Silicon Valley Bank), המתמחה במתן הלוואות לחברות הייטק ולגופי השקעות מוטי טכנולוגיה. בנק SVB אמנם פועל בישראל מאז 2008 והעניק כבר עשרות הלוואות לחברות מקומיות, אך את הפריצה הגדולה שלו ביצע רק בשנה החולפת, עם מתן עשר הלוואות שחרגו לראשונה מעבר לזירת הסטארט־אפים הקטנים.
לקראת סוף השנה ביצע הבנק עסקאות עם אלווריון ואלרון מקבוצת אי.די.בי, שקיבלו כל אחת הלוואה בהיקף של 30 מיליון דולר. ל"כלכליסט" נודע כי בכוונת הבנק אף לבחון מתן הלוואות לענקיות הציוד הצבאי רפאל, אלביט והתעשייה האווירית, אך אלה טרם הבשילו לכדי תהליכים מובנים.
מאמזון ועד טוויטר
SVB פועל בישראל באמצעות משרד לפיתוח עסקי, אך המניפה שהוא מוכן לפרוש לחברות הייטק ישראליות היא, לדברי מנהליו, כמעט בלתי מוגבלת. מאזן הבנק עומד כיום על 19 מיליארד דולר, עם תיק הלוואות עולמי שעומד על 6.5 מיליארד דולר, כך שכמות ההון שזמינה להלוואות כיום עומדת על יותר מ־12 מיליארד דולר.
"אנחנו לא עומדים בפני מגבלה כספית להענקת הלוואה כאן", אומר ל"כלכליסט" דוד כהן, מנכ"ל הפעילות בישראל, בראיון ראשון. "אם נמצא חברה שיתאים לנו להלוות לה 50 מיליון דולר, נעשה זאת". כהן, לשעבר סמנכ"ל הכספים של קרן ג'מיני, מנהל את הנציגות המסחרית של הבנק בישראל לצדו של גדי משה, שעסק במתן הלוואות לחברות הייטק כמנהל אשראי בבנק הפועלים, ולאחר מכן גם כמנהל וכשותף בקרן פלנוס ובקרן ETV שהיה ממייסדיה.
סיליקון ואלי הוא שחקן משמעותי בשוק ההייטק העולמי. עם לקוחותיו בארה"ב ניתן למנות את אמזון, טוויטר, סיסקו, סיילספורס ולינקדאין. הבנק מפעיל משרדים בארה"ב, בהודו ובסין, ופותח בימים אלה סניף ברישיון מלא באנגליה שיפעל באירופה כולה. SVB פועל בנישה של קרנות הלוואות ההון סיכון שקיימות כאן, פלנוס של ויולה וקרן קראוס, שרק לאחרונה גייסה קרן להשקעה של 160 מיליון דולר.
בשונה מקרנות ההלוואה הפרטיות, מספק הבנק בנוסף להעמדת הלוואות גם מעטפת של שירותים פיננסיים, ופונה לכל סוגי חברות הטכנולוגיה - מכאלה שמכניסות מיליוני דולרים בודדים, שלהן תעמוד ההלוואה הממוצעת על כמיליון דולר עם ריבית של 10% עד 12%; דרך חברות מתבגרות שלהן יינתנו הלוואות של עד עשרות מיליוני דולרים בריבית של 6%–10%; ועד חברות ענק בעלות מחזור מכירות שעולה על 75 מיליון דולר. האחרונות יקבלו קווי אשראי חופשיים יחסית לצרכים ספציפיים. במסגרת ההלוואה שקיבלה אלווריון למשל ניתן לה קו אשראי לצורך מימון רכישת וויביון מיקנעם.
עד סין בשני טלפונים
"רוב חברות ההייטק בארץ הן חברות פרטיות שרגילות לגייס הון תמורת מניות, ומה שחלקן לא יודעות הוא שכאשר הן גדלות יש כלים מימוניים אחרים מלבד הנפקת מניות, שמזוהים בעיקר עם ה'גדולות'", אומר כהן.
ואכן, רק 6% מתיק ההלוואות של SVB ניתן לחברות קטנות. יתרת האשראי ניתנת לחברות גדולות או לחברות בשלבי צמיחה מואצים. "יש סיבה שחברות בוחרות לממן הון חוזר באשראי ולא בהון עצמי", מסביר כהן. "חברה גדולה שנסחרת בוחרת לקחת הלוואה במקום להשתמש במזומנים שלה כי זה לא כרוך בשינוי המאזן. מצד שני, עלינו להבטיח שחברה לא תמנף את עצמה מדי. אנחנו לא קרן הון סיכון, ולכן מקפידים לבחון את יכולת ההחזר של החברה".
כהן מתמצת את ההבדל בין סיליקון בנק לבנקים האחרים: "אנחנו בנק מתמחה שכל פעילותו, כבר כמעט 30 שנה, היא בתחום ההייטק ומדעי החיים, ולכן אנו מאמינים שביכולתנו להתאים הלוואות ושירותים פיננסיים אחרים לצורכיהן של חברות מתחומים אלו".
לדברי כהן, "המרחב הגיאוגרפי שאותו אנו יכולים לממן הרבה יותר גדול מהמרחב של בנקים ישראליים רגילים. אנחנו פותחים דלת חמה בסין או חלון באירופה, ועושים הכל בלא יותר משני טלפונים".