$
IT בישראל

המנמ"ר והענן של מחר: האנשים שמכירים את החברה יותר מהמנכ"ל

לאן ילך מחשוב הענן, איך מתמודדים עם האיומים החדשים בתחום אבטחת המידע והאם פייסבוק היא כבר חלק מהמערכת הארגונית? ארבעה מנהלי מערכות מידע ראשיים (מנמ"רים) מתמודדים עם השאלות הבוערות בתחום, שתופס מקום מרכזי יותר ויותר בכל ארגון

רפאל קאהאן 16:4605.03.12

עולם ה־IT התפתח באופן מהותי בשנים האחרונות. כיום, בניגוד לעבר, מנהל ה־IT בארגון הוא לרוב האדם שיודע כמעט הכל על הפעילות העסקית של החברה, לפעמים אפילו יותר מבעלי התפקידים הבכירים בה.

 

הסיבה לכך ברורה: התחום התפתח הרבה מעבר למקצוע משני של תפעול ותמיכה במערכות ממוחשבות, והפך למנוע אשר עומד מאחורי הארגון העסקי. תחומים כמו בנקאות, ביטוח או תעופה מבססים כיום את הפעילות המסחרית שלהם על טכנולוגיות מידע, שעליהן אחראי מנהל מערכות מידע, סמנכ"ל טכנולוגיות, מנמ"ר (מנהל מערכות מידע ראשי) או מנהל IT. כל אלה הם כינויים לתפקידים שונים ומגוונים בהתאם לחברות שבהן הם מתפקדים, אך המשותף לכולם הוא הידע הרב שצברו על התהליכים העסקיים ועל פעילות הארגונים שלהם.

 

החשיבות של מקצועות ה־IT מחלחלת אט־אט גם לאקדמיה. לפני שנים מעטות מסלול ההכשרה של התחום התבסס בעיקר על התמקצעות באמצעות קורסים ספציפיים והסמכות מקצועיות, וכיום הוא כבר מקבל מקום של כבוד באוניברסיטאות ובמכללות אקדמיות לטכנולוגיות ולהנדסה.

 

אם בעבר מנהל מערכות מידע היה למעשה מהנדס תוכנה או אלקטרוניקה, הרי שהיום בתי ספר כמו המרכז האקדמי דן, המכללה הטכנולוגית חולון או המכללה האקדמית להנדסה סמי שמעון מנפיקים תארים במסלולים המתמקדים בצורכי הארגונים.

 

לאור שינויים אלה וכדי להבין טוב יותר את ההווה ואת העתיד של המקצוע המורכב, "כלכליסט" פגש ארבעה מנהלי מערכות מידע ראשיים, המייצגים כל אחד פן אחר של התחום.

 

שניים מהם הם יוסי ז'אן, מנכ"ל כללביט, חברת המחשוב של קבוצת כלל ולשעבר מנהל המערכות של מכבי שירותי בריאות, שמייצג את זקני השבט; ואלי פרנק, שפרש לאחרונה מתפקיד סמנכ"ל טכנולוגיות מידע בבזק, וכיהן בעבר כסמנכ"ל בחברת נס טכנולוגיות, וכן אל"מ (במיל') בצה"ל שמביא איתו רקע ניהולי בארגונים ממשלתיים.

שני מנהלים נוספים הם אילן ינובסקי, סמנכ"ל מערכות מידע בדואר ישראל, לשעבר מנהל אגף טכנולוגיות ותפעול בחטיבת הטכנולוגיות של בזק; ומשה סרוסי, מנהל מערכות מידע ברשת תחנות הדלק Ten, שמייצג את הדור הצעיר של מנהלי ה־IT.

 

הצגנו לארבעתם שאלות זהות המתייחסות לפעילותם הארגונית, לפעילותם האישית ולחזון ה־IT שלהם. התשובות שקיבלנו מהמנהלים מייצגות ארבע אסכולות שונות וארבעה אפיונים שונים לתפקיד מנהל מערכות מידע, כפי שהם רואים אותו כיום.

 

אלי פרנק, סמנכ"ל טכנולוגית מידע בבזק (לשעבר): "המובייל יוביל"

אלי פרנק אלי פרנק צילום: עמית שעל

 

הענן הוא טרנד חולף או משהו שאתם נכנסים אליו?

"להערכתי האישית, הענן הגיע כדי להישאר. קבוצת בזק עצמה מציעה שירותי ענן ללקוחותיה בתחומים שונים - שירותים בתחום Data Center, בתחום מרכזות לעסקים (IP Cetntrex), אחסון מידע ברשת ועוד. וכגוף ה־IT של החברה אנו מפעילים 'ענן פרטי'. עדיין לא נכנסנו בגדול לצריכת שירותי ענן מגופים אחרים, אנחנו כל הזמן מסתכלים על זה, רואים את ה'התבגרות' של המודל הטכנולוגי, ומניחים שאפשר לתת מענה לצרכים שלנו. האתגר של הספקים הפוטנציאליים הוא לשכנע אותנו בכדאיות המודל הכלכלי".

 

נושא אבטחת המידע נמצא יותר במודעות שלכם בעקבות האירועים האחרונים?

"נושא אבטחת המידע הוא נר לרגלינו כל השנים, אנו רואים עצמנו מחויבים להגנה על המידע שאנו מחזיקים, ולשמירה על זמינות ורציפות השירותים. ברור שהאירועים האחרונים, אף על פי שלא יצרו איומים שלא היו מוכרים מהעבר, מגבירים גם אצלנו את הערנות".

 

אתם מעדיפים לשכור לעבודה עובדי קבלן או לעבוד עם חברות חיצוניות?

"ככלל, אנו מעדיפים לעשות את העבודה באמצעות עובדי החברה. בעבר רבים מעובדי חטיבת ה־IT היו עובדי חברות חיצוניות, שעבדו אצלנו מטעמן במשך שנים. ראינו שזה הרבה יותר יקר, ולפני כחמש שנים עשינו מהלכי התייעלות של 'גיור' עובדים חיצוניים פנימה. כיום אנו מעסיקים עובדי חברות חיצוניות בעיקר לצרכים לטווח קצר, אבל רוב העבודה נעשית על ידי עובדים שלנו".

 

שילוב מדיה חברתית בפורטלים ארגוניים הוא טרנד או כלי בעל ערך לעסק?

"העולם שלנו השתנה, הרשתות החברתיות הן עובדה, והן נכנסו פנימה גם לעסקים ולתוך העבודה בארגונים. בבזק היינו מהראשונים בין החברות הגדולות הן בפעילות מול הלקוחות בפייסבוק, והן בשילוב מודלים של רשתות חברתיות בתוך החברה. יש לנו כבר שנים בלוגייה פנימית, אתרי ידע, פורומים וצ'אטים, ואני צופה שזה ילך ויתעצם".

 

מהו החזון האישי שלך כאיש IT - לאן יתפתח עולם ה־IT בעתיד הקרוב?

 

"המובייל אינו טרנד חולף, והוא משנה את התחום שלנו. יש שני היבטים לנושא, האחד הוא שירות ללקוחות על פלטפורמות מובייל כמו סמארטפונים וטאבלטים, כך שיוכלו לגשת למידע, להזמין שירותים ולצרוך אותם. ההיבט השני הוא העבודה בתוך החברות. המחשבה המיידית היא על עובדים כמו טכנאים ואנשי מכירות. אנחנו כבר רואים את המגמה של הקניית יכולות ניידות לעובדים 'נייחים' בגופי המטה של החברות".

 

יוסי ז'אן, מנכ"ל כללביט: "הענן הוא כלי גיבוי"

יוסי ז'אן יוסי ז'אן צילום: עמית שעל

 

הענן הוא טרנד חולף או משהו שאתם נכנסים אליו?

"אנחנו החברה הראשונה בארץ שהעבירה את כלל התשתיות שלה לענן. מבחינתנו זו אסטרטגיה. כחברת ביטוח, שחייבת להתכונן לתרחישים קיצוניים - כמו רעידת אדמה - השרידות של מערך המחשוב שלנו היא קריטית.

 

"לכן, מעבר לשני עותקים פיזיים של המערכות שלנו, אנחנו משלימים הקמת עותק שלישי בענן, שיהווה גיבוי נוסף. הבעיה העיקרית העומדת בפנינו בנושא הזה היא התאמת המערכת לדרישות הרגולטור, המפקח על הביטוח".

 

נושא אבטחת המידע נמצא יותר במודעות שלכם בעקבות האירועים האחרונים?

"נושא אבטחת המידע עומד בראש מעיינינו כל השנה. לאחרונה ביצענו פעולות נוספות, שלא אפרט לגביהן, כדי להתגונן מפני התקפות סייבר. אנחנו בודקים את עצמנו כל הזמן וערניים למתרחש. בנוסף אנחנו עובדים באופן שוטף עם חברות אבטחה שמתמחות בבדיקת הפריצות למערכות המחשב שלנו".

 

אתם מעדיפים לשכור לעבודה עובדי קבלן או לעבוד עם חברות חיצוניות?

"לעניין עובדי קבלן, כללביט מערכות עברה תהליך אגרסיבי של גיוס עובדי הקבלן לתוך החברה, שבסיומו ייצבנו את המודל הנכון מבחינתנו, שהוא יחס של 30/70, ולכן לא תבוצענה פעולות נוספות בתחום הזה".

 

שילוב מדיה חברתית בפורטלים ארגוניים הוא טרנד או כלי בעל ערך לעסק?

"אנחנו נמצאים לקראת סיום הפיתוח של פורטל ארגוני חדש, שבו ניישם שימושים שונים של רשתות חברתיות, ולפי הצלחתו נשקול בעתיד את ההרחבות של התחום. מכך מובן כי אנו רואים ברשתות החברתיות כלי בעל ערך עסקי עבורנו. כלל גם מובילה את השוק במספר החברים בעמוד הפייסבוק, הרבה מעל המתחרות שלנו".

 

מהו החזון האישי שלך כאיש IT, לאן יתפתח התחום בעתיד הקרוב?

"החזון שלי הוא שעובדי מערכות מידע בעלי היכולות הגבוהות יהוו גורם בעל ערך בקידום העסקים, קידום החדשנות העסקית ויצירת ערך מוסף ליכולות של ההנהלות. הרבה מעבר לתפקידם העכשווי כמקימי מערכות מידע. לראיה, כבר כיום עומדות דרישות הקבלה ללימודים במוסדות אקדמיים בתחום על ציון פסיכומטרי של 720 לפחות. אני מאמין שמנהלי המערכות הממוחשבות הם בעלי פוטנציאל להפוך למנכ"לים של חברות בעתיד, כיוון שהם שולטים בכל ההחלטות העסקיות בארגון, מתוקף תפקידם. הם מכירים יותר טוב מכולם איך הארגון עובד".

 

משה סרוסי, מנהל מערכות המידע ב-Ten: "משקיעים באבטחה"

משה סרוסי משה סרוסי צילום: עמית שעל

 

הענן הוא טרנד חולף או משהו שאתם נכנסים אליו?

"הענן הפנימי אינו טרנד ואנו מבססים את כל העבודה בסניפים עליו. לגבי הוצאת כל הרשת שלנו לענן חיצוני, התחושה שלנו היא שביצוע האינטגרציה בין כל המערכות דורש מומחיות פנימית שלא יכולה נכון לעכשיו להיות מיוצאת באופן מלא לשירות מנוהל".

 

נושא אבטחת המידע נמצא יותר במודעות שלכם בעקבות האירועים האחרונים?

"המודעות לנושא עולה באופן חד־משמעי ומתחזקת מיום ליום. אנו עומדים היום בתקנים מחמירים ומשתפרים מיום ליום. אני מעריך שהנושא הזה יהיה בלב העשייה של השנה הקרובה".

 

אתם מעדיפים לשכור לעבודה עובדי קבלן או לעבוד עם חברות חיצוניות?

"אנו רואים את העובד כגוף של ידע, ולפיכך אני פחות אוהב לעבוד עם עובדים מתחלפים. השיטה הנכונה ביותר עבורנו היא לרכז ידע ליבה בתוך הארגון ובמקרה הצורך, לעתים רחוקות, אנו מוציאים ניהול של פרויקט החוצה".

 

שילוב מדיה חברתית בפורטלים ארגוניים הוא טרנד או כלי בעל ערך לעסק?

"כיום קיימת מגבלה בהפיכת המדיה החברתית לפלטפורמה יצרנית ולא רק לסביבה של צריכת תוכן. לדעתי לא נראה זינוק דרמטי בשילוב הזה בקרוב, אלא עלייה הדרגתית עד שהמדיה החברתית תהפוך לכלי שמשולב בתרבות הארגונית".

 

מהו החזון האישי שלך כאיש IT, לאן יתפתח התחום בעתיד הקרוב?

"יש אינספור מערכות וטכנולוגיות מתקדמות, והמטרה שלנו כאנשי IT היא לנסות לברור מבין כל אלו ולחבר אותן לצרכים העסקיים".

 

אילן ינובסקי, סמנכ"ל מערכות מידע בדואר ישראל: "לא משקיעים כרגע בענן"

אילן ינובסקי אילן ינובסקי צילום: מיקי אלון

 

הענן הוא טרנד חולף או משהו שאתם נכנסים אליו?

"אנחנו בוחנים את הענן ככיוון אפשרי לכמה אפליקציות חדשות. הכיוון נראה מאוד מעניין ומבטיח, אולם לא נשקיע בו בשלב זה".

 

נושא אבטחת המידע נמצא יותר במודעות שלכם בעקבות האירועים האחרונים?

"הנושא היה במקום גבוה בסולם העדיפויות שלנו עוד לפני המהומה האחרונה. אנחנו מאמינים שמי שמספק מידע ושירותים על בסיס מערכות ממוחשבות חייב להגן על המידע, ולכן אנחנו משקיעים כל שנה בשיפור מערכות ההגנה שלנו".

 

אתם מעדיפים לשכור לעבודה עובדי קבלן או לעבוד עם חברות חיצוניות?

"אין לנו מדיניות בנושא. אנחנו מחליטים בכל מקרה לגופו. בחלק מהמערכות והפרויקטים שלנו אנחנו שוכרים עובדי קבלן, והם עובדים לצד העובדים שלנו. בחלק מהמערכות אנחנו יוצאים לפיתוח בחוץ. בכל מקרה את המערכת או את הפרויקט ינהל עובד שלנו".

 

שילוב מדיה חברתית בפורטלים ארגוניים הוא טרנד או כלי בעל ערך לעסק?

"המדיה החברתית היא אמצעי רב־עוצמה. ראינו את השפעתה בחו"ל ובארץ. אנחנו לא ממהרים לשלבה בפורטלים הארגוניים, אך כן מחפשים את הדרך לשלב אותה באפליקציות שלנו. השילוב של רשתות חברתיות ואפליקציות ארגוניות מוביל למקומות שטרם ביקרנו בהם. גם עמוד הפייסבוק שלנו פעיל מאוד, זה ערוץ מרתק לתקשורת ישירה בין החברה ללקוחותיה".

 

מהו החזון האישי שלך כאיש IT, לאן יתפתח התחום בעתיד הקרוב?

"לדעתי הצנועה, עולם ה־IT מתנדנד בין כמה מוקדים מרתקים, כמו עליית השימוש בכלי אחסון מידע ובאינטליגנציה עסקית. אין ספק שקפיצת המדרגה בתחום הביצועים מאפשרת לעבור לעולם שבו המידע זמין ברשת, מכל מקום. זה יהיה ללא ספק אחד הכלים הדרמטיים בידי עולם העסקים בשנים הקרובות.

 

"גם הסמארטפונים והטאבלטים יוצרים מציאות חדשה: זאת הפעם הראשונה שאמצעי המחשוב שבידי הלקוחות שלנו בבית טובים מאלה שבמשרד. אם נרצה ואם לא, הטרנד של עובדים שמביאים מהבית את המכשירים שלהם ינצח.

 

"טרנד שטרם הגיע ארצה, אבל צפוי להשפיע עלינו הוא הנושא של 'להיות ירוק'. מכסות פליטה, מחזור ודומיהם צפויים להיות חלק מעולם המונחים של מנהל המערכות.

 

"בנוסף, יש לחץ גדול של ארגונים לחסוך ולהתייעל. אפשר לראות את צלו של המשבר הגדול שמטלטל את השווקים בכל מקום. 2012 תהיה שנה לא קלה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x