"כשל שוק" בתחום הפטנטים בישראל תוקן על ידי הרשם
רישום פטנט לפיתוח תוכנה היה בלתי אפשרי בישראל עד לאחרונה. רשם הפטנטים בישראלעו"ד אסא קלינג "תיקן" את המצב וכעת ניתן לבצע רישום פטנט על המצאות בתחום התוכנה
המצב בישראל עד התיקון
עד אמצע העשור הקודם הגישה בישראל הייתה דומה לזו המקובלת במדינות תעשייתיות מובילות, כגון ארה"ב, אירופה, יפן וקוריאה, ולפיה ניתן לקבל הגנת פטנט על המצאות טכנולוגיות בשטח התוכנה.
מאמצע שנות האלפיים, בסדרת החלטות שניתנו על
התוצאה הפרקטית היתה לפיכך שבשנים האחרונות רובן המכריע של הבקשות הפטנט בשטח התוכנה נידחו לרישום בישראל. עמדה זו, לא זו בלבד, שסטתה מהגישה המשפטית המקובלת במדינות תעשייתיות מובילות, אלא ובנוסף לא עלתה בקנה אחד עם מעמדה העולמי המוביל של מדינת ישראל כמעצמת הייטק, בפרט בשטח התוכנה.
אומת הסטארט-אפ הולכת יחפה
החשיבות של הגנת קניין רוחני כנדבך מרכזי באסטרטגיה עסקית של חברות תפסה תאוצה בשנים האחרונות והדבר משתקף במגמה מובהקת של מיזמי הזנק (סטארט-אפ) ישראלים המרבים ברישום פטנטים בשטח התוכנה במדינות שונות בעולם.
בנסיבות אלה סירובה של ישראל להעניק הגנת פטנט להמצאות בשטח התוכנה, בין היתר לטכנולוגיות תוכנה שפותחו על ידי חברות בחו"ל (ואשר ביקשו לרשום אותן כפטנטים בישראל), גרמה למורת רוח רבה בקרב חברות תוכנה מובילות בעולם.
ברור אפוא שהחלטת רשות הפטנטים, בראשות רשם הפטנטים, היא התפתחות מבורכת, שאף זכתה לתגובות חיוביות רבות בארץ וחו"ל. כללי המדיניות החדשה לא זו בלבד שיצרו הרמוניזציה עם המצב המשפטי בחו"ל, אלא ובעיקר, מאפשרים לקבל הגנת פטנט ראויה על מגוון רחב של המצאות טכנולוגיות בשטח התוכנה, לרבות אך לא רק, טכנולוגיות חדשות בתחום אחסון נתונים, תקשורת, מכשור רפואי ומגוון רב נוסף של תחומים טכנולוגיים בשטח התוכנה.
הפטנט ושברו
תחום שנוי במחלוקת הוא מה שמכונה "שיטות עסקיות" המתאפיינות בד"כ ביישום פופולארי שאינו מורכב מבחינה טכנולוגית. דוגמאות לכך הן יישומיים שונים בתחום הרשתות החברתיות, אפליקציות App Store למיניהן, שיטות פרסום מקוונות חדשות, שיטות מסחר ותשלום מקוונות וכו'.
במדינות רבות בעולם, רשויות הפטנטים מסרבות להעניק מתן פטנט על אמצאות מסוג זה, אם כי, במידה והשיטה העסקית כרוכה בהתמודדות עם בעיה טכנולוגית בשטח התוכנה, הדבר "מכשיר" את כשירותה לרישום לפטנט. כללי המדיניות החדשה בישראל נוקטים גישה דומה, ולפיכך גם בישראל, בתנאים מסוימים, ניתן כעת לקבל הגנת פטנט על שיטות עסקיות.
מדינת ישראל זכתה להכרה עולמית על הישגים מרשימים במיזמים טכנולוגים חדשניים, בפרט בתחום התוכנה. כללי המדיניות החדשה, המסדירים בצורה ראויה את הסוגיה המשפטית של הגנה על אמצאות בשטח התוכנה, מהווים אף התפתחות חשובה גם מן ההיבט הכלכלי, בכך שמעצמת הייטק בתחום התוכנה מאפשרת גם הגנה ראויה לחידושים טכנולוגיים בתחום זה.
הכותב הינו שותף בכיר וראש מחלקת ההיי טק בקבוצת ריינהולד כהן