חממת תל אביב: מדוע הענקיות פונות לסטארט-אפים הישראליים?
הריכוז הגיאוגרפי של תעשיית ההייטק הישראלית מביא לכך שחברות בינלאומיות משיקות כאן חממות לפני שהן מגיעות לשאר העולם
ישראל היא לא רק יעד לרכישות של חברות סטארט־אפ, אלא גם שדה הניסויים של רבות מהן. חברות בינלאומיות דוגמת מיקרוסופט, יבמ ורד האט יזמו כאן תוכניות שונות לחיבור עם חברות סטארט־אפ מקומיות בתור פיילוט עולמי: כלומר, ישראל היא המדינה הראשונה שבה החליטו אותן חברות לנסות להריץ תוכנית כזו.
בסוף 2011 השיקה כאן חברת רד האט, המובילה בעולם בתחום הקוד הפתוח, את התוכנית שלה לחממת סטארט־אפ בישראל. בדבריו במסיבת עיתונאים הציג ג'ים וויטהרסט, נשיא ומנכ"ל החברה, את ישראל כולה כמדינת חממה לחברות סטארט־אפ ואת העובדה שהחברה כבר ביצעה כאן רכישות בעבר. החממה שגוגל הקימה כאן לאחרונה תאפשר ל־20 חברות סטארט־אפ ליהנות משיתוף פעולה עם ענקית החיפוש וגישה למשאבים שהיו חסומים בפני חברות אלו.
מיקרוסופט החלה בישראל את כנס Think Next, שבו החברה חושפת את החזון הטכנולוגי שלה ומציגה עשרות חברות סטארט־אפ בפני בכירי החברה אשר מגיעים לרגל האירוע לישראל. הצלחתו של האירוע בשנים האחרונות הביאה לכך שהחברה החליטה להעתיק את הפורמט וליישם אותו גם בהודו, ובקרוב גם בסין. עכשיו גם מיקרוסופט יוצאת בתוכנית של מאיץ סטארט־אפים ראשונה בעולם עבורה, שתתחיל לפעול לראשונה בישראל כמובן.
בדבריהם מדגישים מנהלי החברות הבינלאומיות את העומק של היצירתיות בישראל, החדשנות והידע הטכנולוגי הרב שנצבר כאן לאורך השנים. אבל יש עוד כמה סיבות שמביאות את החברות הבינלאומיות לכאן.
צפוף פה
ישראל היא מדינה קטנה, ותחום ההייטק הוא צפוף במיוחד: מרביתו מתרכז בעשרות קילומטרים רבועים באזור תל אביב, הרצליה ורעננה, עם חריגה קטנה בצפון - חיפה ויקנעם. הצפיפות הזו גם מביאה לרמת היכרות גבוהה בין האנשים הפועלים בתעשייה, וכן לרשתות של קשרים שמאפשרות במספר לא רב של אירועים ופגישות להביא לפריחה של מיזמים כאלה.
בשיחה עם מנהלי חברות סטארט־אפ הם אומרים שבזכות רשת ההיכרות המקומית שלהם הם מסוגלים להרים חברה במהירות רבה יותר מאשר כל אמריקאי או מקביל בינלאומי אחר, שצריך לעבור מרחקים גדולים ופערי היכרות רבים. העובדה שרבים מאותם אנשים שירתו יחד בצבא או למדו יחד באותה פקולטה רק מוסיפה על קלות הגיוס של חברות ועובדים למיזמים האלה.
תוכניות החממות השונות מציעות לישראלים דבר שהם מאוד אוהבים - גישה חינם למשאבים יקרים. חברות סטארט־אפ ישראליות אינן משופעות במשאבי שיווק ופיתוח והן מאוד מרוחקות משוקי היעד שלהן בעולם. לכן כל הצעה של פיתוח בזול וגישה למשאבים של חברה בינלאומית - אם דרך תחרות, הצגה בכנס או השתתפות בחממה - מתקבלת ברצון.
עודף החממות שקמות לאחרונה בישראל מעיד כמובן על החוזק הרב של המדינה כמעצמה טכנולוגית ועל היותה הבחירה המועדפת של גוגל, מיקרוסופט ואחרות; אלא שהוא גם מעיד על העובדה שחסרים כאן משאבים עצמאיים ותמיכה מקומית של קרנות, חממות או כל גוף אחר שיכול לתת סוג כזה של ידע ותמיכה אשר כה חשובים לחברות בשלב הזה של חייהן.