$
סטארט-אפים והון סיכון

המכונה של הגרוב: הישראלים שלוקחים צעד קדימה את סרטוני החתונה

ארבעה יזמים צעירים, שנמאס להם לתאם ימי צילום בכל פעם שאחד החברים מתחתן, הקימו את גרובידיאו שיוצרת קליפים מתוחכמים באופן אוטומטי. "שוק הברכות האלקטרוניות בארה"ב שווה מיליארדי דולרים", הם אומרים בראיון ל"כלכליסט"

אסף גלעד 14:4510.07.12

כמו צעירים רבים בגילם, גם רון זוהר (30), רועי אורון (28), קרן יניב (28) וגיא זיסמן (27) בילו זמן רב בחתונות של חברים קרובים ורחוקים. גם הם נאלצו להשתלב בטרנד של השנים האחרונות, הכולל יצירת סרטי חתונה בפורמט הידוע: החברים מצלמים יחד שיר או קטע לכבוד הזוג הטרי.

 

"ניסינו לצלם סרטים שכאלה, ובכל פעם מחדש נוכחנו לדעת כמה שהדבר מורכב", אומר ל"כלכליסט" זוהר, שייסד עם שלושת חבריו את הסטארט-אפ גרובידיאו (Groovideo). "זה סיפור גדול לכנס את כולם באותו היום, לארגן תסריט, ואולי הכי מתסכל: צריך לערוך. עריכה היא משימה מורכבת, ולמי שאינו מקצועי נחשבת ליקרה".

 

הארבעה, אנשי הייטק שהכירו באוניברסיטת תל אביב, פנו לטכנולוגיה כדי להקל על המתחתנים הבאים. אליהם הצטרף המתכנת אסף נחמני (29), שנחשב לעובד החמישי והיחיד שאינו מקרב המייסדים. "אמרנו לעצמנו, הרי לכל אחד יש טלפון סלולרי או מצלמת רשת באיכות גבוהה בבית, 40% מהצעירים מעלים כיום וידיאו לרשת, כולם כבר משתייכים לרשת החברתית. מדוע שלא כל אחד יצטלם בנפרד איפה שנוח לו, ותוכנה תשלב את כולם יחד?"

 

גרובידיאו הצעירה, הקיימת למעלה משנה, השיקה לאחרונה אתר אינטרנט המאפשר ליצור סרטוני ברכה המשלבים מספר משתתפים באמצעות פייסבוק. התוכנה מקצה לכל משתתף 15 שניות להקליט ברכה או לבצע ריקוד על סמך שורה משיר, ולאחר מכן מרכיבה באופן אוטומטי את כל הקטעים לקליפ אחד.

 

 

רקדת בהתלהבות? תקבל יותר זמן מסך

 

השוק שעליו חשבו זוהר וחבריו גדול הרבה יותר מסרטי ברכה לחתונה בישראל. הוא יכול לכלול סרטי כריסמס משפחתיים בארה"ב (כשבני המשפחה נמצאים במדינות שונות, למשל), סרטי ברכה לבוגרי אוניברסיטאות בארה"ב, ואפילו סרטי אירועים לחברות מסחריות. "הפתרון הזה מתאים במיוחד לקבוצה שקשה לה להתכנס יחד, כי כמה מחבריה שוהים בחו"ל או שהם נמצאים במרחק גדול זה מזה. במקביל ניתן לצלם במקומות שונים, מה שמוסיף עניין לסרטון", אומר זוהר.

 

לפחות בשלב הראשון, מכוונים היזמים את המוצר שלהם אך ורק לסרטים המכוונים לאירוע אחד, רצוי כזה שנולד בפייסבוק, דוגמת יום הולדת או נישואין. השימוש בשירות פתוח לכלל הגולשים באתר הבית של Groovideo, כאשר ניתן לבחור באחד משני מסלולים: האחד מקבץ קטעי ברכות של 15 שניות כל אחד, והשני מקבץ קטעי ריקוד ושירה של 30 שניות לכדי קליפ מוזיקלי אחד. בין השירים המוצעים לצילום ניתן למצוא את I've Got a Feeling של הבלק אייד פיז, Fireworks של קייטי פרי וגם Birthday של הביטלס.

 

כל קטע כזה ניתן לצילום על גבי המחשב האישי בעזרת מצלמת רשת, או על גבי הסלולר באמצעות אפליקציית אייפון ששחררה החברה לאפסטור. אפליקצייה מקבילה לאנדרואיד תשוחרר בתוך כחודשיים.

 

לאחר הצילומים נכנסת לפעולה הטכנולוגיה של גרובידיאו. היא כוללת ניתוח אלגוריתמים מתמטיים של עיבוד תמונה, וידיאו וקול, ומסוגלת לזהות מהם הקטעים המעניינים ביותר בכל סרטון. הטכנולוגיה תבחר באופן אוטומטי להציג ריקודים סוערים במיוחד, או תכניס יותר קטעים שצילמו חבריו הטובים של מקבל הברכה, כפי שהדבר בא לידי ביטוי בפייסבוק. התוצאה היא סרטון שאינו עולה על שתי דקות ושמכיל בממוצע 20 מברכים. את הסרטון, אגב, ניתן לעדכן בכל פעם שמצטרף אליו משתתף חדש.

 

 

"להפוך למקום המרכזי שבו חברים יוצרים וידיאו"

 

האפליקציה של גרובידיאו היא חינמית, אך בהמשך הדרך מקווה החברה לגבות תשלום על יכולות נוספות, כגון הכנסת אפקטים מיוחדים לסרטונים, אלמנטים של מציאות מועשרת (Augmented Reality), או שירים בתשלום לפס-קול. זהו מודל עסקי רווח בקרב שירותי סרטונים באינטרנט, דוגמת אנימוטו.

 

העשייה של גרובידיאו מזכירה סטארט-אפ אחר, בעל עקרון דומה, שצמח גם הוא בישראל והפך להצלחה מסחררת. The Gifts Project של משפחת גורה השתמש בפייסבוק במטרה לארגן הזמנת מתנות משותפת, כאשר כל חבר תורם לפי רצונו ויכולתו. בסופו של דבר נרכשה חברת הסטארט-אפ בשנה שעברה בידי איביי, תמורת 13 מיליון דולר. כיום משמשת החברה משדרות רוטשילד כמרכז הפיתוח המוביל לתחום הרשתות החברתיות בענקית המסחר המקוון.

 

גם גרובידיאו הולכת בדרך דומה: היא החלה לחתום על חוזי שותפות עם אתרי מסחר אלקטרוני, שאת שמם היא אינה חושפת בשלב זה. ארבעת המייסדים, שגייסו לחברה 400 אלף דולר מקרן ההון סיכון סידר, בילו יחד בחממת הסטארט-אפים Upwest היוקרתית בסן פרנסיסקו. כיום הם עובדים ממשרדי המאיץ Techloft ברחוב מונטיפיורי בתל אביב, לא רחוק מחבריהם באיביי. בין לבין הספיקו הארבעה לבלות זמן במאיץ הסטרט-אפים של יחידת 8200, בניהולה של ענבל אריאלי.

 

גרובידיאו. רוצים להרוויח מאפקטים מיוחדים גרובידיאו. רוצים להרוויח מאפקטים מיוחדים צילום: עמית שעל

 

על גיפטס פרוג'קט אמרו שהיא "פוני של טריק אחד", ושיהיה לה קשה לפתח מוצרים משלימים ולהפוך לחברה גדולה, וכך אכן קרה. היא נרכשה במהירות. זה גם מה שצפוי לכם?

זוהר: "נתחיל מיצירת סרטונים לאירועים כמו ימי הולדת, שזה שוק גדול בפני עצמו. שוק הברכות האלקטרוניות בארה"ב שווה מיליארדי דולרים. אנחנו רואים במוצר הזה פלטפורמה שמאפשרת למספר אנשים להתבטא יחד עם חבריהם בסרט וידיאו. זה מאפשר לקחת אותו לכיוונים רבים אחרים, כמו סרטי מעריצים לאמנים, או סרטונים לשימוש מסחרי. אנחנו רוצים להפוך למקום המרכזי שבו אנשים מייצרים וידיאו עם חבריהם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x