mobile 2013
"אפליקציות זה לא הכל"
המשתתפים בפאנל שעסק בהשקעות במובייל הסבירו כי התחום אינו מוגבל לאפליקציות בלבד: "כמות ההזדמנויות עצומה"
"תחום המובייל הולך וגדל וכובש נתחים. ההשקעות בתחום עומדות ב-2012 על פי 2 לעומת 2009 כי חסמי הכניסה מאוד נמוכים. חברה שלא מתחילה במובייל קשה לה מאוד לעשות את זה לאחר מכן" - כך אמר עופר סלע, שותף במשרד רואי החשבון KPMG סומך חייקין, במהלך ועידת Mobile 2013 של "כלכליסט" שנערכת היום (ב') במלון דייוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב.
סלע דיבר בפאנל בנושא השקעות בתחום המובייל, לצד שותפים של קרנות הון הסיכון המובילות בישראל. לדבריו, אחד מהתחומים החמים כיום במובייל הוא אפליקציות. "מחצית מההשקעות בתחום המובייל הולכות לאפליקציות", אמר. "בחציון האחרון מדובר על יותר ממיליארד דולר השקעות בארה"ב לבד. זה בא על חשבון המעבדים למובייל, שם חסר כסף ויש קיפאון בהשקעות, ואחנו נראה את ההשפעה של זה בטווח הקצר".
צחי הלל, שותף בקרן ההון סיכון פיטנגו, אמר עם זאת כי תחום המובייל רחב הרבה יותר מאפליקציות: "אינסטגרם היא אנומליה שהגיעה ל-80 מיליון משתמשים תוך שנה וחצי. לבנות חברות גדולות זה לא רק באפליקציות. זה באבטחה, בפרסום, בחיבור עם אתרי אינטרנט. אפשר לבנות פה הרבה דברים. אחת הבעיות היא שאנחנו משקיעים בתעשייה 10 שנים, ואני לא בטוח שההשקעה בהן (באפליקציות, ע"כ) החזירה את עצמה. רוב האקזיטים הגדולים לא באים מהתחום הזה. אנחנו משקיעים לא רק באפליקציות אלא גם בהרבה דברים אחרים, בתחומים שאפשר לבנות בהם חברות גדולות”.
"אינסטגרם יצרה רשת חברתית עצמאית לגמרי מפייסבוק וגדלה מאוד מהר", הוסיף איל ניב, שותף בגיזה. "פייסבוק הבינו שהרשת הזו יכולה לגדול מהר ותפסו את זה בזמן. אני לא חושב שבתחום שלנו מישהו עושה את זה בלי רציונליזציה מאוד ברורה. אין ספק שבאפליקציה הצלחה מהירה יכולה להביא לאקזיט גדול. בתשתית צריך להביא טכנולוגיה ייחודית שמספקת יתרון תחרותי. אנחנו מרגישים הרבה יותר נוח להשקיע בתשתיות”.
גיל רענן מסקויה הוסיף: "אפליקציות זה לא הכול במובייל. זה מעניין, סקסי, מושך תשומת לב, אבל לא הכול. בעבור מרבית המשתמשים המובייל הוא נקודת כניסה לאונליין. כמות ההזדמנויות מחוץ לעולם האפליקציות עצומה. יש בישראל הרבה יזמים מוכשרים שיכולים לפתור הרבה בעיות קשות”.
אורי בנדורי מכרמל הזהיר מהבעייתיות של המודלים העסקיים בתחום המובייל. "אחת הבעיות הגדולת במובייל היא המודל העסקי", אמר. "מודלים שעבדו היטב באונליין – כמו פרסום או חיפוש – עובדים פחות טוב. העולם נמצא בחיפוש אחר מודל כזה. לאורך זמן אמנם יהיו כמה מטאורים, אבל בטווח הרחוק חייבים מודל עסקי יציב".
מודי רוזן ממאגמה חלק עליו: "המודלים במובייל ידועים ועובדים. אפשר לעשות הרבה כסף במובייל, ועוד יעשו הרבה כסף במובייל. זה נכון שהמודלים שונים מהווב, אבל הם בכיוון של הווב. בסופו של דבר אנחנו מדברים על מדיה. כשאתה רואה את התוצאות של פרסום במובייל הן טובות. הסוגיה פחותה מכפי שמציגים אותה, ומשקל הכובד עובר לשימושיות. יש היום ב-iOS שש מאות אלף אפליקציות, והקושי האמיתי הוא למצוא את אלו שיצליחו".