חצי שנה של תחרות הספיקה לחברות הסלולר הוותיקות
לסלקום, פרטנר ופלאפון נמאס להיכנע למלחמת המחירים בשוק הסלולר. הן חוזרות לשיטות הגבייה הישנות, להתניית הטבות בהיקף השימוש בסלולר ולקניסת חריגה בשימוש. הכל כדי לפצות על אובדן ההכנסות ולהגדיל את השורה התחתונה
חברות הסלולר הוותיקות - סלקום, פלאפון ופרטנר - מנסות בשבועות האחרונים למצוא את ההכנסות האבודות שלהן בכיסי הצרכנים. הן אינן עושות זאת על ידי העלאת מחירים שקופה וברורה, אלא באמצעות עדכון חבילות התקשורת וחזרה לפרקטיקות גבייה שאפיינו את ימי טרום התחרות.
ברמת עדכון החבילות, סלקום הפחיתה את מספר דקות השיחה לחו"ל מהחבילות השונות, ופלאפון צמצמה את נפח הגלישה בחבילת ה־99 שקל בחצי ל־500 מגה־בייט.
בנוגע לחזרה למנהגי הגבייה הישנים, נוקטות החברות סדרה ארוכה של צעדים. כך למשל, סלקום ופלאפון הוסיפו מנגנון חיוב לחורגים מחבילת הגלישה בתוכניות הבסיסיות שמחירן 99–119 שקל. סלקום דורשת 19.90 שקל עבור כל חריגה של 250 מגה־בייט מהחבילה, פלאפון דורשת תשלום של 25 שקל עבור חריגה עד ג'יגה מלא. בכך נוטשות הסלולריות את הגישה התחרותית והפרו־צרכנית שהחלה בחודש מאי כשנכנסו שתי השחקניות החדשות - גולן טלקום ו־Hot mobile - לשוק. עד כה, לקוח שחרג מחבילת הגלישה חווה האטת מהירות גלישה ולא נקנס כספית.
מחיר חבילות הסלולר יתייקר תוך שנה
חברת פרטנר היא הראשונה שחזרה להתנות את מחירי החבילות בפרק זמן של שנה בלבד, שתי המתחרות הגדולות העתיקו את ההתניה הזו לתוכניות המעודכנות שלהן. וכעת, כלל חבילות הסלולר המוצגות כיום צפויות להתייקר בתוך שנה ב־14–20 שקל.
בסלקום לא מדובר בהתייקרות גרידא אלא בהחזרה לפעילות מונח בשם "הטבת ניוד", בשיטה זו, לקוח ש"יתנייד" (יעבור עם המספר הסלולרי מהחברה המתחרה) ייהנה מהטבה כספית מדי חודש למשך שנה אחת. כך סלקום משמרת אפליה, שאפיינה את השוק הישן, בין לקוחות ותיקים ללקוחות חדשים.
גם בחברת פלאפון צעדו אחורנית והנפיקו התניה חדשה־ישנה שלפיה לקוח יקבל זיכוי בגובה עלות החבילה המוצהרת, רק אם ינצל לפחות 50 יחידות בחודש. במילה "יחידות" פלאפון מתכוונת לדקות שיחה, הודעות או קילו־בייט גלישה - אך אינה כוללת דקות לחו"ל או מחו"ל, מספרי פרימיום ומספרי חינם. לקוח שלא ינצל 50 יחידות, כאמור, ישלם לפלאפון קנס בגובה 20 שקל.
בשבוע האחרון החלו החברות לפרסם חבילות ללא הגבלה המשלבות רכישת מכשירים. מדובר, כנראה, בניסיון אחרון להניע את אחד ממקורות ההכנסה המרכזיים שלהן לפני כניסת השנה החדשה - אז תיאסר עליהן על פי חוק מכירת מכשירים בשילוב דקות שיחה.
גבייה מופקעת על מכשירי הסלולר
לאורך השנים חברות הסלולר הישראליות עשו הון ממכירת מכשירים. החברות הצליחו להשתלט על כ־80% משוק המכשירים באמצעות שיטה המכונה "חיוב־זיכוי". בשיטה זו, לקוחות שרכשו מכשיר בחברת הסלולר זכו להחזר חודשי על עלות המכשיר באמצעות הנחה שקיבלו במחיר זמן אוויר. כך הסתירו החברות את עלות המכשיר מהצרכן, שסבר שהוא מקבל אותו בחינם, אך למעשה שילם עליו באמצעות התחייבות ארוכה למחירי זמן אוויר מנופחים. הדו"חות הכספיים של החברות העידו כי הן מכרו את המכשירים במחיר הגבוה ב־31% בממוצע מהמחיר שבו הן רכשו את המכשירים מהיבואנים השונים.
מקור הצמיחה הזה נפגע משמעותית הודות לרפורמות של משרד התקשורת (ראו מסגרת). ראשית, תיקון "ניתוק זיקה" דרש מהחברות להשוות את ההטבות שמקבלים לקוחות שרוכשים מכשירים בחנויות פרטיות לאלו שמוענקות ללקוחות שרוכשים את המכשירים דרכן. התיקון הזה ביטל כל יתרון ממשי לרכישת מכשירים דרך החברות הסלולריות.
ההנחות התחלפו בחבילות לא כדאיות
לאט לאט נוצרה מודעות צרכנית לפערי המחירים הגבוהים בין החברות לבין החנויות הפרטיות, והחלה מגמה של רכישת המכשיר ושירותי התקשורת משני גורמים שונים. ברבעון השני של 2012 מכרו החברות יחדיו מכשירים בשווי כולל של 795 מיליון שקל - 47% פחות מהכנסותיהן ברבעון המקביל בשנה שעברה. המגמה הזו רק התעצמה ערב כניסת המתחרות החדשות, אשר אינן מתרכזות במכירת מכשירים.
ואולם, מרגע שהצרכן למד להפריד בין המכשיר לשירות, החלו שלוש חברות הסלולר הוותיקות להציע מכשירים במחירים נמוכים יותר מרמת המחירים הגבוהה מאוד שאפיינה אותן. בחצי השנה האחרונה הן העניקו הנחות ללקוחות שמשלמים ב־12 תשלומים ובמזומן.
לפיכך, מעניין לראות את התמחור שנוקטת כיום פרטנר עבור מכשיריה במסגרת החבילות החדשות המשלבות מכשיר ודקות שיחה, לעומת עלות המכשיר מפרטנר ללא תוכנית.
על המדף, המחיר שפרטנר גובה עבור מכשיר גלקסי S3 הוא 3,672 שקל בפריסה ל־36 תשלומים, ואולם במסגרת החבילות החדשות שפרטנר מפרסמת כ"הזדמנות אחרונה עד סוף השנה" משולב המכשיר לפי מחיר הגבוה ב־17%, (4,284 שקל).