$
חדשות טכנולוגיה

פריצה לשרתי סוכנות ביון שוויצרית עשויה לסכן את מבצעי המוסד הישראלי

האקר מומחה שעבד בסוכנות הביון NDB במדינה פרץ לשרתיה וגנב מידע מודיעיני בינלאומי מסווג. בשלב זה לא ידוע בוודאות אם הספיק למכור את המידע, שעשוי לסכן את מבצעי ה-CIA האמריקאית, MI6 הבריטית ויתכן שאף את המוסד

הראל עילם 20:0105.12.12
עובד בכיר ב-NDB, רשות המידע הפדרלית של שוויץ, גוף הביון המרכזי והצבאי של המדינה ששקול למוסד, גנב מיליוני מסכים מסווגים משרתי הרשות במהלך הקיץ האחרון. הפרשה יוצאת לאור כעת, לאחר שהרשות התריעה בפני גופי ביון אירופאיים אחרים שחולקים מידע עם ה-NDB על פריצת האבטחה החמורה.

כך דיווחה אמש (ג') סוכנות הידיעות רויטרס, על בסיס מקורות בכירים ואנונימיים ב-CIA ו-MI6 - סוכנויות הביון האמריקאיות והבריטיות, בהתאמה. החשוד התכוון לפי החשד למכור את המידע למדינות זרות. אף סוכנות ביון לא הסכימה להגיב לידיעה או לאשר רשמית את הפריצה.

 

האם הפריצה בשווייץ תסכן את מבצעי ישראל? ג'נבה האם הפריצה בשווייץ תסכן את מבצעי ישראל? ג'נבה צילום: shutterstock

 

הפריצה התגלתה רק לאחר שהבנק השוויצרי USB דיווח לשלטונות במדינה על פעולה בנקאית חשודה והקמת חשבון בנק חדש, שלבסוף הוביל אל החשוד. מספר מומחים הביעו דאגה מכך שאופי המערך הטכנולוגי בסוכנות הביון לא מאפשר לעובדים לגלות פרצות אבטחה הנעשות על ידי חבריהם לעבודה.

 

ההאקר: עובד ממורמר בסוכנות המודיעין עצמה

 

לפי הדיווח, הפורץ הוא אחד ממנהלי מערך אבטחת המידע ב-NDB, שעבד בארגון בשמונה השנים האחרונות והחזיק בהרשאות גישה לשרתים רבים שלה ובידע שמאפשר לו לפרוץ לאחרים.

 

הוא העתיק למספר דיסקים ניידים טרה-בייטים של מידע שכללו מיליוני מסמכים מסווגים, כולל כאלו ששותפו עם ה-NDB על ידי רשויות בינלאומיות. את הדיסקים הוא נשא בתיקו אל מחוץ לעבודה, ללא בדיקה גופנית. לא ידוע כעת אילו מסמכים ושל אילו סוכנויות ביון נפגעו, והאם גם מסמכי המוסד היו ברשימה.

 

כמו כן, המקורות טוענים כי החשוד נעצר בביתו כאשר מתקן האחסון עדיין ברשותו, וכי אין חשש שהוא הספיק להעביר, לגבות או למכור את המידע. עם זאת, מקור אחד אמר כי לא ניתן לפסול את האפשרות להסף, ולכן ה-NDB עדכנה את סוכנויות הביון האחרות בנושא.

 

החשוד, מהנדס תוכנה שתואר כ"מבריק ומוכשר במיוחד", נמצא כעת במעצר בית לקראת משפטו הפלילי. שמו לא נמסר לעיתונות. לפי מקורות בסוכנות הביון של הנציבות האירופית, העובד החל להרגיש מתוסכל וממורמר, לאחר שלא קודם והצעותיו לשדרוג מערכת המידע ושיפור מערך האבטחה לא התקבלו ברצינות.

 

מה למוסד ולארגון ביון שוויצרי?

 

ארגוני ביון למיניהם משתפים פעולה פעמים רבות, במטרה להילחם בגופי טרור ופשע בינלאומיים. לכל ארגון יש את המקורות והכלים שלו לאיסוף מידע - אולם במקרים רבים מתחקים סוכני ארגון ממדינה אחת אחר מטרה שנמצאת במדינה אחרת. אם מתקיים שיתוף פעולה מודיעיני בין השתיים, יועברו מסמכים שיכילו דו"חות מעקב, תיקי חקירה, תוצרי גורמי איסוף למיניהם ועוד.

 

היות והמידע נשמר בתצורת קבצים (לעיתים, קבצים גדולים מאוד כמו סרטי וידאו של מצלמות מעקב) - ניתן להניח שהשיתוף שלו יתבסס על קישור למערכת הסוכנות שמחזיקה בו. מכאן, שגישה לשרת חושפת את הפורץ לכמות מאסיבית של חומר מסווג ביותר שמקורו במספר סוכנויות ביון.

 

המידע כשעצמו רגיש מכמה סיבות: ראשית, לעיתים קרובות ניתן להסיק מהם על דפוסי פעילותו - נכס חיוני להצלחת הפעולה. שנית, במקרים מסוימים עצם החקירה עשויה ליצור מתיחות ואף תקריות בינלאומיות ושלישית - אם יגיע המידע לגורם הקשור למושא החקירה, יוכל זה האחרון לשנות את שגרת פעילותו והמבצע ייכשל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x