ניתוח כלכליסט
גוגל מרעידה את תעשיית סרגלי הכלים הישראלית
תחום פיתוח התוכנות החינמיות יעבור בפברואר טלטלה גדולה: הנחיות חדשות של גוגל אמורות לשים סוף לתופעת התקנת תוכנות על מחשבי משתמשים, מבלי שאלה שמו לב. המשמעות המיידית היא חיתוך של 20% בהכנסות החברות הישראליות בתחום, שנחשב לאחד ממנועי הצמיחה של ההייטק הישראלי
תעשיית פיתוח התוכנות החינמיות, אחד הענפים המשגשגים ביותר של ההייטק הישראלי, עומדת לספוג מכה קשה ב־2013. בפברואר הקרוב גוגל עומדת להתחיל לאכוף שורה של הנחיות חדשות שניסחה, שנועדו לשים סוף לתופעה המטרידה שבה מותקנות על מחשבי הגולשים תוכנות או סרגלי כלים, מבלי שהם בכלל התכוונו או שמו לב לכך. על פי ההערכות, המהלך של ענקית החיפוש עלול להביא לירידה של 15%–20% בהכנסות ענף התוכנות החינמיות בישראל.
- "חברות סרגלי הכלים הישראליות לא השתלבו במהפיכת המובייל"
- אימפריה של סרגלים: מכונת הכסף הסודית של ההייטק הישראלי
- עושים מליונים מאפליקציות וסרגלי כלים
במסגרת ההנחיות, דורשת גוגל מהחברות לשנות את שיטת התקנת התוכנות החינמיות על המחשב, כך שהמשתמש יצטרך לסמן שהוא מעוניין להוריד תוכנה. מטרתה היא למנוע את המצב שבו אישור הורדת התוכנה כבר סומן עבורו מראש. בנוסף לכך, דורשת ענקית החיפוש כי ספק התוכנה יסיר תוכנות נלוות שמורדות בצמוד לתוכנה המרכזית מבלי שהמשתמש היה מודע לכך.
גוגל תיקפה את הנחיותיה כבר באוקטובר, אך העניקה לחברות בתחום תקופת הסתגלות בת כחמישה חודשים. במהלך תקופה זו החברות נדרשות לערוך שינויים בתוכנות ולבחון את אופן ההסתגלות למציאות העתידית. עם זאת, בשבועות האחרונים כבר שיגרה גוגל מכתבים לחברות תוכנה והתקנות, ובהן גם החברות הישראליות בבילון ו־sweetIM, והודיעה להן שמצאה ליקויים הנוגעים לעמידתן בכללים החדשים. בבילון, אגב, היתה החברה היחידה בעולם שדיווחה על מכתב זה.
כניסתה לתוקף של האכיפה המוגברת בעוד כחודש וחצי נתפסת כאירוע מכונן בענף האינטרנט הישראלי. אחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של הענף הוא תחום התוכנות החינמיות, שבו נהוג לייצר הכנסות במסגרת שיתוף רווחים עם מנועי חיפוש, דוגמת בינג, יאהו, ASK.com, באידו הסינית — וגם גוגל. המהלך הנוכחי צפוי לפגוע במרבית החברות הפעילות בתחום, ובהן יצרניות תוכנה חינמיות כמו בבילון, קונדואיט, iMesh, פריון (לשעבר אינקרדימייל) ו־sweetIM, וכן ספקיות טכנולוגיה להורדות ובעלי רשתות פרסום בתחום כגון איירון סורס ו־iBario.
טקטיקות של הפחדה
מנגנון ההכנסות בענף עובד בדרך כלל כך: הגולשים מתקינים על מחשבם סרגל כלים שבו משובצת חלונית חיפוש של אחד ממנועי החיפוש הגדולים, שמהווה בפועל את מקור ההכנסות לחברה. גוגל, למשל, מתחלקת עם שחקניות כמו בבילון, קונדואיט או AVG בהכנסות מקניות באינטרנט שהן תוצר של החיפוש בסרגל הכלים. לעתים מנועי החיפוש משלמים גם עבור התקנות חדשות של חלונית החיפוש שלהם, וכן עבור שינוי דף הבית של דפדפן המשתמש שאותו מבצעת חברת התוכנה.
למעשה, עם הפעלת האכיפה ב־2013, יוצאת גוגל נגד השיטה שלה גם היא היתה שותפה במשך שנים. אחת הסנקציות החדשות שככל הנראה עומדות על הפרק מבחינתה של ענקית החיפוש היא אי־העברת הכנסות מפרסום או מחיקה זמנית של חברת התוכנה מתוצאות החיפוש הממומנות (AdWords) או מרשת הפרסום שלה המבוססת הקשר (AdSense).
זה המקום להדגיש כי לא כל חברות התוכנה הישראליות משתמשות באמצעים לא כשרים כדי לגרום למשתמשים להתקין את סרגלי הכלים או לשנות את דף הבית שלהם על גבי הדפדפן. עם זאת, מפיצות רבות של התוכנות שלהן דווקא כן נוקטות דרכים כאלה - כך שהאכיפה המוגברת תפגע בתעשייה כולה.
למעשה, כל עוד המשתמש אישר לכאורה הורדת תוכנה מסוימת למחשבו, אין עם כך בעיה חוקית. עם זאת, הדרכים המובילות את הגולש להורדת התוכנה נתפסות בעיני משתמשים רבים כבלתי כשרות. כך, למשל, חברות התוכנה מציגות הורדת תוכנה מסוימת כברירת מחדל במהלך אישור התקנה של תוכנה אחרת שרק אותה התכוון הגולש להוריד. לעתים, האותיות המודיעות למשתמש על הורדת התוכנה אינן גדולות מספיק כדי שהוא יבחין בכך. פעמים אחרות מאפשרות החברות הורדה של כמה תוכנות בצמוד לתוכנה המקורית שבחר המשתמש להוריד, מבלי שתינתן על כך הודעה למשתמש.
במקרים רבים מגלה המשתמש בדיעבד כי הוריד למחשבו תוכנות לא רצויות והוא ממהר להסירן. אלא שגם אז נוקטות חברות התוכנה בשיטות יצירתיות לשימור ההתקנה ומניעת הסרת התוכנה. בין השיטות המוכרות ניתן לציין טקטיקות להפחדה מפני הסרת התקנה, באמצעות העלאת מסר שלפיו המחשב יושפע לרעה מן ההסרה או שפרטיותו תיפגע. טקטיקה אחרת היא השארת שרידים פעילים של תוכנות או שרידים המאפשרים הפעלה חוזרת שלה על ידי יישום אחר.
חברות תוכנה רבות או חברות המתמחות בטכנולוגיה של התקנות תוכנה עובדות כבר שנים עם גוגל. הן משתמשות בה כרשת הפצה מרכזית, או לפחות כאחת מרשתות ההפצה המרכזיות באמצעות רשת ה־AdWords. אלו הם אותם קישורים ממומנים של גוגל המופיעים בחלקו העליון של דף תוצאות החיפוש או מימין לו.
בעקיפין, גוגל נהנתה מחלק מהמעשים הללו, כיוון שהם הגדילו את הפצתן של תוכנות שקידמו את מנוע החיפוש או לחלופין את דפדפן כרום שלה. אלא שהביקורת על גוגל ותלונות המשתמשים הגדישו עבורה את הסאה והיא החליטה לשים סוף לחגיגה.
שנת שיא לענף
בשנה האחרונה מיצב את עצמו ענף האינטרנט הישראלי כמוביל בתחום הורדות התוכנה החינמיות. ספקית כלי הפיתוח לסרגלי כלים קונדואיט, למשל, הגיעה לשווי של 1.3 מיליארד דולר בזכות הסכמים עם גוגל, בינג והשקעה מג'יי.פי מורגן. סימן נוסף לשגשוגו של הענף הגיע בדמות שני מיזוגי ענק. הראשון היה בין ספקית הטכנולוגיה להורדות איירון סורס וספקיות התוכנה החינמיות פייסמודס, דילפליי וקליק מי אין, והשני נערך בין חברת תוכנות המייל והתמונות פריון (אינקרדימייל לשעבר) לבין SweetIM.
באחרונה הכירה ענקית החיפוש הסינית באידו, המכונה גם "גוגל הסינית", בחשיבות התעשייה הישראלית ובכיריה ביקרו בחברות התוכנות החינימיות בארץ. גם גוגל עצמה מכירה בעוצמה שצברו ענקיות התוכנה הישראליות, והיא מטפלת בהן בכפפות של משי ביחס לחברות התקנה אחרות בשאר העולם. "ההנחיות הן הדרך של גוגל להגיד לכל חברות התוכנה 'אל תתעסקו איתנו', ולהבדיל בין השחקנים ארוכי הטווח לבין השחקנים האופורטוניסטים", טוען בכיר בענף התוכנה. "תעשיית ההורדות תיפגע, אבל גם תהפוך לנורמלית ונקייה יותר. עבור החברות הגדולות זה יהיה זעזוע מסוים, ועבור חלק מהחברות הקטנות זה יכול להוות אפילו מכת מוות".
למעשה, נדמה כי החברות הישראליות הגדולות אינן נבהלות מן המהלך. מנכ"ל פריון ג'וזף מנדלבאום תומך בהגברת האכיפה ואומר כי המהלך יגביר את השקיפות למשתמש. "יש שחקנים בתעשייה הזו שהם אגרסיביים", הוא אומר. "החוקים נגד השחקנים האגרסיביים צצים מדי פעם, אבל עד כה לא עשו הרבה כדי לאכוף אותם".
פריון אמנם לא קיבלה מכתב מגוגל, אבל החברה שנרכשה על ידיה, sweetIM, קיבלה אחד כזה באחרונה שבו נאמר לה שעליה להגדיל את הכתב בדף הבית שלה שמסביר על הורדת התוכנה. "כולם עומדים להיפגע עם תחילת האכיפה, אבל עבורנו הפגיעה לא תהיה משמעותית. אם גוגל תאכוף את הכללים האלה, זה ינקה את השוק משחקנים סוררים".
"חוויה בטוחה וטובה"
מנכ"ל חברת התקנות התוכנה איירון סורס תומר בר זאב צופה כי הרגולציות החדשות יפגעו בהכנסות של התעשייה כולה בהיקף של כ־15%. עם זאת, לדבריו, "ההנחיות החדשות יוסיפו יציבות לשוק שמושפע השכם והערב משינויי רגולציה של גוגל. הרגולציה הנוכחית תגדיל את הוודאות בענף ותייצב את השוק לשנים הקרובות" .
"החברות הישראליות תמיד ימצאו בסוף פתרון ויחזרו לרמת ההכנסות המקורית שלהן", אומר נתן אללו, מנכ"ל Xito Media, חברת אינטרנט המתמחה ברשת ה־AdWords של גוגל. "כפי שהיה בשנים האחרונות גוגל מפעילה רגולציה, והישראלים ממציאים פתרונות איך לפרסם למרות הרגולציה, כמו הוספת שטחי פרסום חכמים ומפולחים בתוך התוכנה, ללא קשר לגוגל".
מנכ"ל בבילון אלון כרמלי טוען כי "החברה שלנו לא יכולה להתייחס לנושאים הקשורים למדיניות גוגל, אבל בכל הקשור אלינו, אנחנו מברכים על כל מהלך כזה שיוצא אינטרנט טוב יותר עבור כולנו. אינטרנט טוב יותר משמעותו שירות טוב יותר ללקוחות והכנסות גבוהות יותר לספקי שירותים, דוגמת בבילון".
מגוגל נמסר בתגובה: "לא נתייחס ללקוחות ספציפיים. עם זאת, הודענו לאחרונה שאנחנו מעדכנים את מדיניות הפרסום שלנו ומגבירים את האכיפה, כדי לאפשר למשתמשים חוויה אינטרנטית בטוחה וטובה".