דו"ח טכנולוגי
אל מלא רחמים, חשבון הפייסבוק שלי הלך לעולמו
פייסבוק מאפשרת לכל אחד להרוג אותך וירטואלית ולסגור לך את הפרופיל, המפלגה הקומוניסטית מוסיפה גדרות תיל לחומת האש הגדולה, מפתח פלטפורמת תוכנה מסתבך בגלל לקוחותיו ושתי ילדות סיממו את ההורים שלהן כדי לגלוש באינטרנט
חבריו ומוקירי זכרו
רוצים לסבך למישהו את החיים בצורה מעצבנת במיוחד? סיגרו לו את חשבון הפייסבוק. הרשת החברתית הופכת חשבונות של אנשים חיים לחשבונות "זיכרון", כאשר מודיעים לה שבעל החשבון בעט בדלי, קנה נכס חקלאי, נח על משכבו בשלום, הצטרף למקהלה השמיימית, דוחף את הפרחים מלמטה, או בקצרה שהוא אקס-משתמש.
מטבע הדברים, המשתמש לא יכול לעדכן בעצמו את פייסבוק שהסיומת החדשה של שמו היא ז"ל ושאשת חיקו הנצחית שינתה את מצב מערכת היחסים שלה ל"אלמנה". על כן פייסבוק סומכת על המשתמשים שיעדכנו אותה במותו של חברם.
ופה הבעיה: פייסבוק דורשת מכל מי שמודיע על מותך לציין את שמך, את כתובת המייל שלך, והוכחה מקוונת כלשהי לכך שהסטטוס הקבוע שלך יהיה מעתה "מאכיל תולעים". ההוכחה הזו פשוטה למדי כל אזכור מקוון כלשהו לכך שהמשתמש הפסיק לגבות את תשלומי הביטוח הלאומי שלו תספיק. למשל, כתב של באזפיד מצא הודעת מוות של אדם עם שם דומה - לא זהה - ולפייסבוק זה הספיק. מי שאבה במיוחד את החור הזה במדיניות החברה הם כל הטרולים למיניהם ואנשים שמבחינתם ביריונות ברשת היא לגיטימית.
מסתבר שהרשת החברתית מודעת לבעיה הזו, כי יש לה טופס שמאפשר לאיש ששב מן המתים לטעון שהוא לגמרי לא מת ושהוא מרגיש בעצם הרבה יותר טוב. לעתים הטיפול בו דורש שעות, לעתים ימים. לידיעתכם/טיפולכם. אם פייסבוק מדווחת לכם שאתם מתים, ואתם קוראים את הדיווח הזה, כנראה שהיא טועה.
מגף על פני אדם, לנצח
הגוף הרצחני ביותר בהיסטוריה, המפלגה הקומוניסטית הסינית, נמצא כרגע באחד מרגעי השפל הרבים שלו: המפלגה מינתה לאחרונה מזכ"ל חדש, לאחר שורת זעזועים שעברה בשל חשיפת שחיתויות שיצמררו גם משטרים באפריקה. כמדי מינוי חדש לתפקיד המזכ"ל, רווחו שמועות על כך שהמפלגה תרפה קלות את הרצועה שעל צוואר תושבי סין.
הן התבררו, כמו בדרך כלל, כשקריות: בימים האחרונים מחקו הצנזורים הסינים מספר גדול של חשבונות מהרשת החברתית הסינית ווייבו, שהושווה פעמים רבות לטוויטר. בין החשבונות שנמחקו יש חשבונות ששייכים לעיתונאים חוקרים, עורכים, בלוגרים, וקריקטוריסטים. למפלגה אין יותר מדי חוש הומור כרגע, והסובלנות שלה כלפי עיתונאים חוקרים (במיוחד כאלה שחוקרים אותה) נמצאת בשפל. היא גם בעטה מסין כתב של הניו יורק טיימס, שחשף כמה מעשי שחיתות.
סגירת החשבונות מגיעה כמה ימים לאחר שהמשטר הורה למשתמשי ווייבו להירשם בשמותיהם האמיתיים. סינואה, סוכנות הידיעות הממשלתית בסין, טענה שהטענה לפיה ההגבלות החדשות יחסמו פיות היא "עלבון לאומץ של משתמשי הרשת הסיניים, שהינם במקביל מודעים יותר לחופש הביטוי ואמיצים יותר בהבעתם העצמית". רוצה להיות אמיץ, נתין?
כל זה קורה על רקע נסיונות אגרסיביים של חומת האש הגדולה, שמאוישת על ידי צבא צנזורים של כ-50 אלף איש, לבלום את הנסיונות של דיסידנטים לפרוץ אותה באמצעות שירותי ה-VPN הפופולריים. פעם ניסו לומר לנו שהרשת תשחרר את כולנו; בינתיים נראה שהמשטרים הדיקטטוריים כבר למדו איך לביית אותה. כן, אתם ואני שומעים על מה שקורה ברשת הסינית - אבל האנשים שבאמת צריכים לדעת מה קורה שם, קרי המשתמשים הסינים עצמם, שומעים הרבה פחות.
האם קים דוטקום נפל קורבן למבצע עוקץ?
הגלגלים נופלים מעל הסגירה של אתר שיתוף התכנים הפופולרי מגהאפלוד: בפשיטה שבוצעה לפני כשנה תואר איש העסקים הצבעוני שהפעיל אותו, קים דוטקום, כמקבילה המודרנית של ד"ר איוול. בשנה שחלפה מאז, התברר שצווי החיפוש לא היו חוקיים, שחוקיות הפשיטה עליו מוטלת בספק וששירותי הביון של ניו זילנד ריגלו אחריו בניגוד לחוק.
עכשיו מעלה דוטקום טענה חדשה שיש לשקול ברצינות: שהוא נפל קורבן לתרגיל של הרשויות האמריקאיות. הללו נשענות לצרכי הצווים שלהם על העובדה שבשרתים של מגהאפלוד נמצאו עותקים של 36 סרטים בלתי חוקיים.
לטענת מגהאפלוד, הממשלה עצמה ביקשה בעקיפין - דרך חברת השרתים קרפטיה - למנוע את מחיקת הקבצים הללו. קרפטיה מסרה למגהאפלוד שיש חקירה בכל מה שקשור אליהם ושהיא מתכוונת להעביר את הקבצים לדיסק נפרד. אנשי מגהאפלוד אישרו זאת - אבל משום שהיו תחת הרושם שאם הם ימחקו את הקבצים, הם יפגעו באופן כלשהו בחקירה. לכן, לדבריהם, לא נמחקו הקבצים. עכשיו מבקשים עורכי הדין של דוטקום לבחון, בהליך עתידי, את התקינות של הצווים שהוצאו על סמך הקבצים האלה.
כותב תוכנה? אתה אחראי למה שעושים בה
מדינת ניו יורק הגישה תביעה כנגד רוברט סטיוארט והחברה שלו, משום שהם מפתחים תוכנות הימורים ברשיון. הימורים אסורים בניו יורק, והתביעה טוענת שבאמצעות פלטפורמת תוכנה שפיתח, סייע סטיוארט לעבריינים ושכל ההכנסות שלו הן בעצם רווחי הימורים.
אבל סטיוארט טוען שהוא בכלל לא מוכר את התוכנה שלו בארה"ב, אלא רק מחוץ לארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות להסתבך עם החוק. לדבריו, הוא לא מודע לכך שמישהו בארה"ב השתמש בה בכלל או לצורך הימורים בלתי חוקיים. יתר על כן, הוא טוען שהתוכנה שלו לא מספקת שירותי הימורים, אלא לכל היותר מאפשרת למישהו לבנות אתר שבו הוא יכול להמר על אירועי ספורט למיניהם; מי שבונה את התוכנה הוא הלקוח.
מומחים לזכויות אזרח מביעים דאגה מהמצב שבו מפתח תוכנה עשוי להיות מועמד לדין בשל דברים שמישהו אחר עשה בתוכנה שלו. הגיון המדרון החלקלק אומר שתוך כמה זמן, זה ייראה סביר לגמרי להעמיד לדין מפתח של אפליקציות תמונה, משום שהן מאפשרות לאנשים לצפות בתמונות פורנוגרפיות.
כל זה קרה אחרי שסטיוארט קיבל את טיפול דוטקום: סוכנים פדרליים פשטו על הבית שלו בבגדי הסוואה וציוד לחימה בטרור - במטרה לעצור את איל הפשע ולהאשימו בהלבנת הון, הפעלת עסק לא חוקי, קידום הימורים וההתחממות הגלובלית. לסטיוארט לא היה עוכר דין והוא השתמש במישהו שמצא ברשת, שהפציר בו לחתום על עסקת טיעון (לקח לחיים טובים: אף פעם אל תחתמו על שום דבר כשאתם עדיין בהלם מכך שנעצרתם. זה אף פעם לא טוב). סטיוארט התאושש זמן קצר לאחר מכן והודיע שהוא נסוג בו מההסכמה לעסקת הטיעון.
קצרצרים
1. אחת הידיעות המשונות של השבוע היתה הידיעה על כך שאריק שמידט, יו"ר גוגל, מגיע לביקור בצפון קוריאה. לא ברור מה שמידט עושה במדינה המטורפת בעולם - שמרעיבה את תושביה ומשליכה לתאי גזים (כן, זו לא טעות) - ושהתרומה הייחודית שלה לטכנולוגיה עד כה מסתכמת בבניית רדיו שמסוגל לקלוט רק ערוץ אחד (את זה של המשטר). מחלקת המדינה האמריקאית נזעקה והגדירה את המסע של שמידט כ"לא מועיל במיוחד". דובר מטעמה הדגיש ששמידט "מודע היטב" לעמדתה של מחלקת המדינה לטיול שלו. בגוגל טוענים ששמידט מבצע את המסע לשם כ"אזרח פרטי", מה שמעלה עוד שאלות: מה יש ליו"ר גוגל, שמחויב לרשת פתוחה ולטכנולוגיה שתשנה את העולם, לחפש במדינה הסגורה והמפגרת ביותר שבו? תשובות, בינתיים, אין.
2. ואם בגוגל עסקינן, ענקית הרשת הפסיקה בשקט לדווח על הצנזורה הסינית. כפי שציינו לעיל, זו הוחמרה מאוד לאחרונה. גוגל נהגה, עד לימים האחרונים, להודיע למשתמשים סינים כאשר הם מקלידים מילים שהמפלגה הקומוניסטית הסינית מצנזרת; היא הודיעה שתוצאות החיפוש מצונזרות והפנתה את המשתמשים למנוע החיפוש שלה בהונג קונג. ופתאום, לפני כחודש, פשוט חדלה מלעשות זאת. גוגל אישרה את הידיעה אך סירבה להגיב. בארגון GreatWall.org, שעוקב אחרי הצנזורה הסינית, מזכירים שבנובמבר נחסמה גוגל במפתיע ל-24 שעות בסין ושבהחלט יתכן שזה היה איתות מצד הממשל הסיני לגוגל: אל תשחקי איתנו. צפון קוריאה, נזכיר, היא מדינת לוויין סינית.
3. ומשלטון אפל אחד למשנהו: דון מלטון, לשעבר עובד בכיר של אפל, הסביר בבלוג שלו כיצד עבד על פיתוח דפדפן הספארי לפני 14 שנה. פרויקט הדפדפן בצורה חשאית בוצע בצורה חשאית ביותר - מלטון והצוות שלו הפעילו את הדפדפן רק בדלתיים סגורות ואף הסוו אותו כך שייראה לשרתים כאילו הוא אקספלורר או פיירפוקס. אף אחד באפל לא ידע איפה הם יושבים, או על מה הם עובדים למעט מספר שותפי סוד, ביניהם סקוט פורסטול, שנבעט לאחרונה מהחברה. מלטון אמר שהם פעלו כמו במבצע חשאי של ה-CIA, ומתבדח שאם ההפתעה של סטיב ג'ובס היתה נדפקת, כנראה שהיו יורים בו.
4. ולידיעת הפשע המטומטם של השבוע: שתי נערות, בנות 15 ו-16, ממש לא התלהבו מהעובדה שההורים שלהן אסרו עליהן לגלוש באינטרנט אחרי השעה 22:00. אז הן מצאו פתרון מקורי: הן שמו לאבא ואמא משהו במילקשייק וסיממו אותם. ההורים שמו לב שלמשקה יש טעם משונה, אבל הם שתו עד אז רבע ממנו. הם התעוררו מטושטשים למחרת בבוקר, סרו לבית החולים ושם גילו שנפלו קורבן להרעלה. עכשיו יש שתי ילדות מטומטמות עם רישום פלילי, ולמרות שאין כלא בעתידן הקרוב - הן קטינות - המדור חוזה הוצאות חריגות על טיפול פסיכולוגי.
5. נדב נירנברג מניו יורק, מצד שני, יצא תותח. הוא גילה שהאייפון שלו נגנב, ויממה אחר כך קיבל דיווחים על כך שהגנב משתמש באתר הדייטים OK Cupid דרך האייפון שלו. אז הוא עשה את המתבקש, יצר קשר עם הגנב, התחזה לאשה, הזמין אותו לדייט וכשזה הגיע עם בקבוק יין - שלף נירברג פטיש ודרש את הטלפון שלו בחזרה. הגנב ההמום מסר אותו ונירנברג כל כך ריחם עליו שהוא נתן לו 20 דולר.
• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)
• לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.