קרנות ההון סיכון הישראליות גייסו 607 מיליון דולר בשנה החולפת
הסכום משקף ירידה של 30% ביחס לשנה שעברה, ורובו גויס עבור שלוש קרנות: סקויה, פיטנגו ומאגמה. 2.1 מיליארד דולר פנויים כעת להשקעות בסך הכל, אבל רק 23% מהם ילכו להשקעות בחברות חדשות
קרנות ההון סיכון הישראליות, גופי ההשקעה העיקריים בענף חברות ההייטק הצעירות בישראל, גייסו בשנה החולפת סכום כולל של 607 מיליון דולר. כך עולה מסקר של פירמת רואי החשבון KPMG וחברת המחקר IVC שפורסם הבוקר (ב').
מרבית מהסכום גוייס על ידי שלוש קרנות: סקויה ישראל, פיטנגו ומאגמה, שגייסו יחד 450 מיליון דולר. הגדולה שבהן היא סקויה עם 200 מיליון דולר, אחריה פיטנגו עם 150, ומאגמה עם קרן של 100 מיליון דולר. פיטנגו מצידה ממשיכה לגייס את הקרן הנוכחית והשישית שלה, וייתכן כי תצליח לגייס עשרות מיליוני דולרים נוספים. מעבר לקרנות הללו, שש מיקרו-קרנות נוספות, אינימיטי, בטר פיוצ'ר, וואדי ונצ'רס, אוריז'ין קפיטל, סייבר סקיוריטי,ו- וונצ'רס 34 גייסו יחד 83 מיליון דולר.
הסקר זיהה ירידה מדאיגה של 30% ביחס להון שגוייס בשנה שעברה, שעמד על מעל 900 מיליון דולר, וכן ירידה במספר הקרנות שגייסו סך הכל, מ- 14 ל- 12 גופי השקעה בלבד. הסקר מעריך כי רק 484 מיליון דולר מן הסכום הזה יוקצה להשקעות ראשוניות, כלומר השקעה המהווה כניסה ראשונה לחברה ולא השקעת המשך בה.
ירידה בשוק ההון סיכון הישראלי
הסקר מתאר ומחלק את ההתפתחות של תעשיית הון הסיכון הישראלית על פני שישה מחזורי גיוס, שהחלו בשנת 1992 והגיעו לשיא בשנת 2000 עם יותר מ- 2.8 מיליארד דולר שגויס באותה שנה. המחזור הנוכחי, השישי, החל בשנת 2011 ויחד עם שני המחזורים הקודמים מאז שנת 2004, קרנות הון סיכון ישראליות גייסו סכום כולל של 6.7 מיליארד דולר. סכום זה מהווה 60 אחוזים מ- 11.1 מיליארד דולר אשר גויסו להשקעות בתעשיית ההיי-טק הישראלית בין השנים 2000 ו- 2012 על ידי קרנות הון סיכון ישראליות.
"גיוסי הון מתבצעים על ידי קרנות הון סיכון גדולות שמקימות קרנות המשך, או על ידי קרנות קטנות המיועדות לסקטור ספציפי או לחברות בשלבים מוקדמים. בתווך נמצאות קרנות בינוניות שאינן מגייסות הון חדש עוד", אומר עופר סלע, שותף בחטיבת הטכנולוגיה של KPMG. "המגמה הנוכחית מאוד דומה למצב בתעשיית הון הסיכון בארה"ב".
סלע הוסיף: "בתעשיית ההון הסיכון קיים דיון מתמשך לגבי הגודל האופטימלי של קרן ביחס להחזר. כתוצאה, אנו עדים לצמצום של היקף ההון בקרנות המשך בניסיון להגביר החזר כספי. בסך הכל, בשנתיים האחרונות מספר המשקיעים בישראל גדל, ורובם מתמקדים בחברות בשלבים מוקדמים. אנחנו מאמינים שמימון של חברות בשלבים מאוחרים יותר יגיע בעיקר מקרנות תאגידיות או מקרנות ההון סיכון הזרות שפועלות בישראל".
קובי שימנה, מנכ"ל חברת המחקר IVC, מציין כי: "קרנות הון סיכון מתמודדות עם אתגר אמיתי בימינו בכל רחבי העולם ולא רק בישראל. משקיעים מוסדיים ממשיכים לצמצם הקצאות יעודיות להשקעות בהון סיכון ובנוסף לכך קרנות הון הסיכון הישראליות נאלצות להתחרות מול תעשיית הון הסיכון בעולם כולו, במיוחד באסיה, ובקרנות הרבות שמגייסות הון בסין ובהודו. אמנם היקף הגיוס הממוצע לקרן יורד באופן יחסי, אך ככל שמספר הקרנות המגייסות הון גדל, מספר החברות המגובות הון סיכון צפוי לגדול בשנים הקרובות".
ההון הפנוי להשקעות של קרנות הון הסיכון הישראליות עומד על 2.1 מיליארד דולר. מתוך סכום זה 484 מיליון דולר ,או 23% בלבד מוקצים להשקעות ראשונות, ואילו היתר שמור להשקעות המשך. לפי הערכות IVC, קרנות הון סיכון ישראליות יגייסו כ- 600 מיליון דולר גם ב- 2013.