דו"ח טכנולוגי: לא שניה אחת יותר מדי
פייסבוק משתדלת להקדיש לתלונות לא יותר משניה, עובדי ה-FBI שולחים סקסטים, מאריסה מאייר מחזירה את העובדים למשרד וממשל אובמה רוצה לפתוח את פירות המחקר הממשלתי לציבור
כמה זמן שווה התוכן שלכם?
עד כמה שזה נוגע לפייסבוק, רצוי שפחות משניה.
התקשורת האמריקאית עוסקת לאחרונה במרץ בנושא בריונות מקוונת, ועיתונאית חוקרת ביקרה בפייסבוק בנסיון לברר כמה זמן עובדי הרשת החברתית משקיעים בבדיקת תלונות על תוכן לא ראוי. התשובה שהיא קיבלה היא "אופטימלית, כחצי שניה."
התוצאה היא לא חיובית, בעליל. דפי בריונות שכן מדווחים עליהם מאושרים למרות שהם לא עומדים בתנאי השימוש של פייסבוק. בו זמנית, כאשר כנופיות מדווחות שוב ושוב על פוסטים תקינים כ"פוגעניים" – לח"מ זה קרה פעמיים, ומאז הוא לא כותב שום דבר חשוב רק בפייסבוק – פייסבוק מקדישה להם את אותה תשומת לב, וכיוון שיש מספר גדול של מדווחים, מסירה את הפוסטים בלי מחשבה.
חצי שניה: זה מה שפייסבוק רוצה להקדיש לתוכן שלכם. לא יותר. אתם אולי הקדשתם לו שעה, במקרה של דפים אולי אפילו ימים ושבועות מחייכם, אבל מבחינתה של פייסבוק כל מה שחשוב הוא שהיא תוכל לומר שהיא בדקה את התלונה וקיבלה החלטה. בתוך שניה.
הסיבה לכך פשוטה למדי: לפני שפייסבוק היא שירות, היא קודם כל חברה מסחרית. היא לא רוצה להוציא כסף על דברים שהיא לא חייבת להוציא עליהם. שירות ראוי ללקוחות, כמו בדיקה הוגנת האם תוכן ראוי להסרה או לא, עולה כסף. פייסבוק לא רוצה להוציא אותו. מה יקרה? מקסימום תעזוב. יש עוד מיליארד כמוך.
עכשיו, אם כולנו נעזוב, בו זמנית...
ראש, פגוש את קיר. קיר, פגוש את ראש
תופעת הסקסטינג – שליחת תמונות עירום או עירום חלקי למישהו אחר – עלתה לכותרות בשנים האחרונות. בדרך כלל היא נחשבת לתופעה שנפוצה בקרב קטינים, אבל מסתבר שהיא לא מוגבלת להם. היא נפוצה אפילו בקרב אנשים שצריכים לדעת שזה לא חוקי, לפחות במספר מדינות בארצות הברית.
כמו, למשל, עובדי ה-FBI. דו"ח פנימי של הסוכנות שהגיע לידי CNN - כנראה משום שהוא נשלח בתפוצת נאט"ו – דיווח על שורה של מקרים של סקסטינג בקרב הסוכנים. במקרה אחד, סוכנת שלחה תמונות עירום שלה לכמה מחבריה לצוות, מה שהוביל לפגיעה בעבודה בקרב כמה צוותים. איש צוות של הסוכנות השתמש בבלקברי הרשמי שלו כדי לשלוח הודעות טקסט "מפורשות" לחבר צוות אחר – כשהוא עושה זאת פעם אחר פעם, ועוד בזמן העבודה; וסוכנת נוספת שלחה תמונות עירום של עצמה – לא ברור אם באמצעות המכשיר הפרטי או הרשמי שלה – לאשתו של החבר שלה לשעבר.
ואם זה לא היה מספיק, אז עובד אחר התקין מכשיר האזנה במשרד של הבוס שלו ופרץ למחשב שלו כדי למצוא את ההערות שכתב עליו הבוס. ועובד אחר – לא סתם עובד, בוס, מבהיר הדו"ח – השתמש במחשבי ה-FBI כדי לצפות בחומר פורנוגרפי בזמן שהוא "עינג את עצמו."
מי היה מאמין. ול-FBI עוד יצא שם של סוכנות פוריטנית במיוחד. הובר, מאחוריך.
כולם למשרדים, בשלשות
מאריסה מאייר, המנכ"ל הנוכחי של יאהו, היא כידוע יוצאת גוגל. ככזו, היא לא מתלהבת במיוחד מעבודה מהבית. התרבות של יאהו – שהיא פחות חברה אחת ויותר אסופה של פרוייקטים שונים שנקנו לאורך השנים – בהחלט תומכת בעבודה מהבית, ופחות נוכחות במשרד. מאייר הוציאה עכשיו גזירה שמשנה את כל זה.
החל מיוני הקרוב, כל עובדי יאהו יצטרכו להתייצב במשרדיה השונים של החברה, או להתפטר. כלומר, אילו שכבר לא פוטרו עד כה. בכירים בחברה אמרו שלא תהיה גמישות בנושא הזה. המייל בנושא – שדלף מיד לאינטרנט, כמובן – הגיע מראש אגף כוח אדם של החברה, ג'קי ריזס, ונוסח באופן שעצבן מאד את העובדים.
חלק מהעובדים טענו בתגובה שעבודה מהבית, על הגמישות שנלווית לה, היא חלק מהעסקה שהם עשו עם יאהו, ושמבחינתם מדובר בהרעת תנאים. ראש מחלקה אחד אמר שהמהנדסים שלו לא יסכימו לעבוד ככה, ושעל כן המחלקה שלו לא תקפיד על יישום ההנחיה.
ריזס טענה - טענה מקובלת בתחום היעוץ הארגוני ובחברות הגדולות - שחלק ניכר מהרעיונות המוצלחים ביותר מגיעים משיחות אקראי במשרד. מצד שני, קשה להניח שעובדים ממורמרים המגיעים למשרד יתרמו מי יודע מה לרעיונות חדשים, חוץ מדרכים יצירתיות לעצבן את ההנהלה.
מידע ל כ ו ל ם
אחד הדברים המרתקים בתפיסה העצמית של הממשל האמריקאי היא שפחות או יותר כל דבר שהוא יוצר שייך בעצם לציבור. אחרי הכל, הציבור שילם עליו. אי לכך ובהתאם לזאת, בהנחה שהמסמך לא מסווג, סביר להניח שאפשר יהיה לקבל אותו, וכל תמונה שצולמה על ידי מישהו שעבד בעת הצילום עבור משרד ממשלתי כלשהו זמינה אוטומטית לציבור. בישראל, כמובן, אנחנו רחוקים מכך שנות אור. יש יאמרו פארסקים.
עכשיו רוצה ממשל אובמה ללכת צעד נוסף בכיוון ולהפוך את כל המידע המדעי שנוצר באמצעות מימון פדרלי לזמין לציבור. ההנחיה החדשה, שהוציא משרד המדיניות לענייני מדע וטכנולוגיה של הבית הלבן, קובעת שכל מחקר שמומן בכסף פדרלי צריך להיות זמין לציבור תוך שנה מרגע פרסומו.
אחת הטענות הקשות, והמוצדקות, כנגד כתבי עת מדעיים היא שהמדע אמור להיות זמין לכל הציבור, לא להיות סגור לקליקה מצומצמת. אבל בפועל, כתבי העת דורשים הון עתק כדי לרכוש אותם, מה שמוציא אותם מחוץ להישג ידם של רוב בני האדם להוציא ספריות. ההנחיות החדשות, אם וכאשר ייושמו – ניחוש: המגזינים ינסו למנוע אותן על ידי טענת זכויות יוצרים – יהפכו את המידע לנחלת הציבור תוך שנה מרגע הפרסום. יפה. כך צריך.
קצרצרים
1. פייסבוק הודתה שבחודשים האחרונים, היה באג בתוכנה שלה שדיווח לא נכון על התעבורה בעמודים – אלה של המותגים, העסקים והחברות. הדיווחים היו בעיקרם על תעבורה נמוכה יותר ממה שהיתה בפועל. באופן חשוד, זה קרה בדיוק כשפייסבוק התחילה לתמרץ בעלי עמודים לשלם כדי להגביר את התעבורה שלהם. באופן חשוד במיוחד, לא היה שום באג בדיווח על התעבורה שלך שהגיעה בתשלום. האקדח המעשן חסר לי, אבל לגמרי לא אופתע אם הוא יצוץ מתישהו.
2. באופן מעצבן, מבחינת המשתמשים בארצות הברית בכל מקרה, החוק שם שונה לאחרונה כך שהשימוש בסלולר שלא באמצעות החברה שאליה המכשיר מיועד, בלי אישור של החברה, הפך לבלתי חוקי. כלומר, אם קנית סמארטפון יעודי לחברה X, והחלטת שאתה עובר לחברה גרועה פחות ממנה, אתה עבריין. עצומה שהוגשה לאתר הבית הלבן, וגייסה את 100,000 הקולות הנדרשים, תאלץ את ממשל אובמה להסביר למה לא יבוטל חוק העושק הזה.
3. אתה בדרכים? חייב גישה למאמר בוויקיפדיה אבל, אבוי, אין לך סמארטפון? יש פתרון! בקרוב תאפשר ויקיפדיה שליחת מאמרים ישירות במסרוני SMS. אתה תשלח מסרון שבו תכתוב באיזה מאמר אתה מעוניין, הם ישלחו אותו בחלקים. אומנם לבעלי תכנית מסרונים בלתי מוגבלים בלבד, אבל עדיין התפתחות חשובה מאד: היא מועילה במיוחד במדינות מתפתחות כגון הודו וקניה, שם ה-SMS עדיין שולט ביד רמה.
4. משטרת ניו יורק החליטה להלחם ברצינות בתופעת גניבת גרוטאות אפל בעיר, שמסתבר שמגיעה למימדים של מגפה. היא הקימה צוות מיוחד שתפקידו לזהות מכשירים גנובים – אפל, לשם שינוי, מסייעת; לפני מספר שנים היא סירבה – ונרשמת הצלחה ניכרת. מכשיר אחד שהגיע עד הרפובליקה הדומיניקנית הוחזר לבעליו בניו יורק.
5. עצבנתם יותר מדי את הממשלה? חוששים שיש איזה מל"ט שבולש אחריכם עם כוונות זדון בזמן שהמפעיל שלו יושב בבונקר? יש פתרון. חלקי. סוג של. אל-קאעידה הוציא לאחרונה מדריך להתחמקות ממל"טים. מלבד המלצה חמה של ארגון הטרור על מכשיר יעודי רוסי, המלצה אחרת היא לשים זכוכית מחזירת אור על גג הרכב שלך או גג הבניין שבו אתה שורץ. אם אתה יודע בוודאות שיש מל"ט על הזנב שלך, המדריך ממליץ על צוות צלפים שיחפש אותו ויוריד אותו. באזורים ששימוש במל"טים נפוץ בהם, ממליץ המדריך על הבערה מסיבית של צמיגים. יש שם שורה של עצות פרנואידיות אחרות, כמו הצורך ליצור שירות מודיעין נגדי שיזהה מרגלים.
- "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן
(ובחרו בתיבה השישית)
- לטורים הקודמים
של "דו"ח טכנולוגי"
- ל-RSS
של "דו"ח טכנולוגי"