$
חדשות התקשורת

ניתוח כלכליסט

הפרס של משרד התקשורת לחברות הסלולר: חיסכון של 35 מיליון שקל

המשרד מציע להפחית את דמי הקישוריות לטלפון הנייח ב-70% ל-1.04 אגורות. בזק ו-HOT צפויות להפסיד עשרות מיליוני שקלים בשנה. חברות הסלולר ייהנו מחיסכון, הצרכן לא ירגיש בהבדל

רותי לוי 14:0802.03.13

ביום חמישי פרסם משרד התקשורת שימוע ולפיו הוא ממליץ על הפחתה של 70% בדמי הקישוריות בטלפון הנייח ומבקש את התייחסותן של חברות הטלפוניה בזק ו-HOT בתוך 60 יום. החברות האלה צפויות להפסיד עשרות מיליוני שקלים בעקבות המהלך - שיתורגם לחיסכון יפה בחברות הסלולר פרטנר וסלקום. הצרכן הפרטי - לא ירגיש בשינוי.

 

דמי הקישורית הם סכום שמועבר לחברה שמקבלת את השיחה בגין ביצוע "השלמת שיחה". בישראל, בשונה ממדינות אחרות בעולם, הלקוח משלם על שיחות יוצאות בלבד ולא על שיחות נכנסות, לפיכך בתוך עלות הדקה היוצאת מרשת אחת מגולם גם הסכום שמועבר לרשת שמקבלת את השיחה.

 

למשל, לקוח שמתקשר מקו סלולר של סלקום לקו הנייח של בזק ומשלם לחברת הסלולר 20 אגורות - 3.5 אגורות מתוך הסכום הזה מועברים לבזק. הסכום שמועבר קרוי קישוריות נייחת - שכן הוא מועבר לחברה נייחת. באופן מסורתי מדובר בעלות פחותה מאשר קישוריות סלולרית שעומדת על 6.87 אגורות לדקה, וחוותה הפחתה דרמטית בתחילת 2011 (אז עמדה על 25 אגורות).

 

עתה, המשרד מבקש להפחית את סכום הקישוריות הנייחת מ-3.5 אגורות ל-1.04 אגורות. חברות הטלפוניה הנייחת, אם כך, יכניסו 2.45 אגורות פחות מכל שיחה נכנסת. חישוב שביצע ערן יעקובי, סמנכ"ל המחקר של דש ברוקראז' מעלה כי היקף הפגיעה בהכנסות בזק קווי עשוי להגיע לכ-150 מיליון שקל בשנה. החישוב מבוסס על הנחה כי בזק מקבלת כ- 6,200 מיליון דקות נכנסות בשנה.

 

טלפון קווי טלפון קווי צילום: סי די בנק

 

לאחר נטרול השיחות שנכנסות לבזק מהקבוצה (כלומר, בזק לבזק, פלאפון לבזק ובזק בינלאומי לבזק) ולאחר נטרול החיסכון שיתקבל מתשלומי הקישוריות שבזק מעבירה לרשת הנייחת של HOT, יעקובי צופה גריעה של 75 מיליון שקל ב-EBITDA (רווח תפעולי תזרימי) השנתי של קבוצת בזק. במקרה של HOT חסרים נתונים מתאימים לביצוע חישוב כזה, אך סביר להניח כי צפויה לה פגיעה בהיקף של עשרות מיליוני שקלים בשנה. בחברות הטלפוניה הקטנות כמו סמייל ונטוויז'ן הפגיעה זניחה שכן גם תנועת השיחות אצלן נמוכה משמעותית.

 

חברות הסלולר יחסכו מיליונים, הצרכן לא ירגיש בהבדל

 

עבור הצרכן, אין בבשורה של משרד התקשורת חסכון של ממש, שכן הוא משלם לרוב מחיר קבוע לחבילות ולא מחיר לפי דקה. המרוויחות הגדולות מהמהלך הן חברות הסלולר, סלקום ופרטנר. יעקובי מעריך חיסכון של כמעט 35 מיליון ב-EBITDA של כל אחת מהן. "אמנם לא מדובר בסכום גדול, אבל בתקופה שבה חלק משוק ההון מעריך כי הרווח הנקי הרבעוני הממוצע לשנת 2013 יסתכם בכ-50 מיליון שקל, מדובר בהטבה לא קטנה באופן יחסי", אמר ל"כלכליסט".

 

הפחתת דמי הקישוריות הדרמטית בשוק הסלולר שארעה בינואר 2011, שימשה כתנאי מקדים לכניסת מתחרים חדשים. דמי הקישוריות הגבוהים שעמדו על 25.1 אגורות יצרו חוסר איזון בין החברות הוותיקות לחברות שטרם החלו את צעדיהן בשוק הסלולר המקומי: הם היקשו על המתחרות החדשות להציע מחיר תחרותי לדקה, ומנגד החברות החדשות שנכנסות שבונות את מצבת הלקוחות שלהן אינן רואות תנועה גדולה של שיחות נכנסות ולכן אינן יכולות להרוויח מדמי הקישוריות.

 

ההפחתה דאז גם גילמה הטבה ישירה לצרכן שזכה באחת להפחתה משמעותית בעלות דקת השיחה מהטלפון הקווי לטלפון הסלולרי. ההפחתה הנוכחית לא תגולגל ישירות אל הצרכן, אך היא צפויה להעניק לחברות הסלולר מרחב נשימה לקראת רפורמת השוק הסיטונאי שבמסגרתה החברות יחכרו תשתית קווית מבזק ומ-HOT ויציעו סל שירותים מלא הכולל בנוסף לסלולר, שירותי טלפוניה וספק אינטרנט גם תשתית אינטרנט ושירותי טלוויזיה.

אין תגובות
בטל שלח
    לכל התגובות
    x