סוני מחפשת שוני: ענקית הטכנולוגיה מנסה להיחלץ מהבוץ
החברה היפנית מנסה להמציא את עצמה מחדש על רקע ההפסדים. תחת הכותרת One Sony היא נפטרת מנכסים ומשקיעה בסמארטפונים ובראשם האקספריה Z. בעזרתם, מקווה סוני להפוך ליצרנית המובייל השלישית בגודלה
- Xperia Z: המטאור השחור של סוני
- אכזבה בסוני: רבעון שמיני רצוף של הפסדים
- סוני מכרה ב-1.2 מיליארד דולר את סיטי אוסקי, המטה הוותיק שלה ביפן
השבוע מכרה את אחזקותיה ,DeNA-ב חברת המשחקים המבטיחה ביותר ביפן כיום שפיתחה רשת חברתית למשחקים והכנסותיה צמחו 54%-ב בשנה שעברה.
סוני החזיקה 13% ממניות DeNA וצפויה לקבל על מכירת האחזקות 440 מיליון דולר. על גורדי השחקים המרשימים שלה בטוקיו ובניו יורק היא צפויה לקבל יותר 2-מ מיליארד דולר - ולהמשיך לחכור את הבניינים בכסף רב בשנים הקרובות מהבעלים החדשים שלהם. ולמרות כל עסקאות הענק האלו, לא ברור אם החברה תצליח לרשום רווח תפעולי ברבעון הקרוב.
בארבע השנים האחרונות רשמה סוני הפסד בכל רבעון, פיטרה אלפי עובדים ובסך הכל היא איבדה יותר 9.3-מ מיליארד דולר. רבים כבר מספידים את החברה, שמניותיה איבדו 70% במהלך 2011 ,2012-ו בעיקר בגלל קריסתה בשוק הטלוויזיות החכמות והשינויים בשווי הין.
"מחמיצים הזדמנות קריטית"
בתוך האקלים הזה מנסה סוני להמציא את עצמה מחדש, תחת השם ,One Sony על פי חזון של מנכ"ל החברה קאזו היראי ל"ארבעה מסכים" (מחשב, טלוויזיה, טלפון וטאבלט) - עתיד שבו כל המכשירים מכל הגדלים יתחברו זה לזה, בדגש משמעותי על רכישת מדיה וחיבוריות.
סוני, כמובן, אינה החברה היחידה שמנסה לקדם חזון "ארבעה מסכים," אבל היא היחידה שיש לה כוח רב כל כך במדיה ובמכשירים. היא מחזיקה בחטיבות המוזיקה, הסרטים והטלוויזיה הגדולות בעולם.
כל שעליה לעשות הוא להתגבר על הפילוג הטבעי הקיים בתוך רוב החברות האסייתיות, שבהן כל חטיבה מתפקדת יותר כחברה נפרדת מאשר כתאגיד אחד. זאת לא בעיה חדשה - הרמוט אסלינגר, מעצב ותיק שעבד עבור סוני ואפל במשך שנים, אמר ל"כלכליסט" כי הוא וסטיב ג'ובס זיהו את הפילוג הפנימי בסוני ואת הפוטנציאל הטמון בשילוב מסכים כבר בשנות התשעים.
לדבריו, רק בגלל הפספוס של סוני, אפל היא שהצליחה להשיק את האייפוד ולהתחיל במהפכת המוזיקה הדיגיטלית בתחילת המילניום. גם סוני עצמה מתחילה להבין את עומק הבעיה, וכל ההודעות האחרונות שלה על מכירות הנכסים נפתחו תמיד באותו משפט: "סוני מנסה לארגן מחדש את נכסיה כדי לחזק את המבנה התאגידי."
בינתיים מניחה החברה את כל משקלה על דחיפת סדרת הסמארטפונים החדה, בתקווה שזו תחזיר אותה לרלבנטיות וללב הקהל. קומינסה סוזוקי, ראש מחלקת המובייל בסוני, אמר לניו יורק טיימס כי שוק הטלפונים החכמים הוא אחד מאזורי הגדילה הבודדים בשוק, "לכן קריטי שנצליח. כל שאר השווקים מצטמצמים." קאז טג'ימה, נשיא המחלקה, אמר: "זה מתסכל כי הרגשנו שאנחנו מחמיצים הזדמנות קריטית. עכשיו הכל קורה כל כך מהר."
החברה חשפה בתחילת השנה סדרת מכשירי סלולר עילית בדגש על מדיה - טלפון חכם וטאבלט הממותגים בשם אקספריה Z, שניהם מגיעים עם טכנולוגיית מסכי Full HD מתקדמת במיוחד שמהווה פריצת דרך לעומת רוב המתחרים בשוק. בנוסף, נתנה סוני הצצה לקונסולת המשחקים החדשה שלה, פלייסטיישן ,4 אף שתאריך ההשקה שלה טרם פורסם.
בעוד שמוקדם מדי לדעת אם האקספריה Z יצליח מסחרית, אין ספק שהעיצוב שוב הופך את מוצרי סוני למבוקשים - והוא זכה לביקורות נלהבות מצד המשתמשים והתעשייה. על פי דיווחי החברה, הוא כבר זכה בתואר מכשיר הסלולר הנמכר ביותר ביפן בחודש שעבר.
שוק הסלולר הוא הסיכוי היחידי של סוני כרגע, מלבד תעשיית המשחקים והפלייסטיישן .4 חטיבות המדיה שלה כבר רווחיות, ובתחום הטלוויזיות החכמות לא נראה שיש פתרון פלא. כל השוק נמצא כעת בנסיגה ובדעיכה, ובתחרות מטורפת ששוחקת את רווחי כל החברות. רוב יצרניות המסכים היפניות גם החלו להתאחד ולשתף פעולה כדי שיוכלו להתחרות בסמסונג.
לעקוף את המתחרה הסינית
בהודעה שפרסמה החברה בשבוע שעברה צפה סוזוקי כי 2013 תהיה "שנת פריצה" עבור סוני מובייל, ומקווה שהיא תהפוך להיות בין שלוש יצרניות הסלולר המובילות בעולם. כדי לעשות זאת היא צריכה לעקוף את חואווי, יצרנית הסלולר הסינית שצומחת במהירות ומחזיקה כעת 4.9%-ב מהשוק לפי חברת המחקר .IDC סוני עומדת על 4.5% ורשמה בשנה שעברה צמיחה של 55% בהיקף המכירות, בעוד שחואווי זינקה .90%-ב
סוזוקי חושב כי החברה תמכור 34 מיליון טלפונים חכמים וטאבלטים עד סוף השנה. הידקי יסודה, אנליסט בחברת ההשקעות ,Ace העריך כי סוני צריכה למכור 50 מיליון מכשירים אם היא מקווה להיכנס למקום השלישי, בהתחשב בצמיחה של חואווי. "יש להם יכולת לעשות זאת, אבל אם ייכשלו, הם ייעלמו ויהפכו ללא רלבנטיים," אמר לבלומברג.