$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

זעם בארה"ב, פחד באיראן: אפקט הפרפר של גוגל Reader

סגירת קורא עדכוני התוכן הפופולרי של גוגל משפיעה על הגולש האמריקאי והמהפכן האיראני, מהלך תעמולה של סין נגד אפל נכשל בזמן אמת, בני נוער חובבי אפליקציות צ'ט נכנסים לרשימת עברייני המין ואפל מפחדת מהגלקסי S4

יוסי גורביץ 12:4217.03.13

מהר, לסירות ההצלה!

 

גוגל הודיעה בסוף השבוע על סגירת שירות עדכוני ה-RSS הפופולרי שלה, גוגל Reader. התוצאה היתה זעקה גדולה ומרה ממשתמשי השירות וסערה זוטא ברשת. כ-100,000 משתמשים חתמו על עצומה למניעת סגירת השירות. זה צפוי לעזור להם כמו כוסות רוח לזומבי.

 

האסון של גוגל רידר הוא הישועה של שירות עדכוני תוכן אחר, Feedly, שגילה להפתעתו בסוף השבוע שנוספו לו חצי מיליון משתמשים חדשים. גם עבדכם הנאמן, שנעזר ברידר בכתיבת טור זה בארבע השנים האחרונות כבר התחיל בהכנות לעריקה, תוך קללות נמרצות. אבל זו צרת עולם ראשון קלאסית ולא צריך ליילל עליה יותר מדי. יש מי שבאמת נפגע מביטול כלי ה-RSS. האופוזיציה האיראנית, למשל.

 

גוגל Reader גוגל Reader צילום מסך: google

 

האופוזיציה, שנשענת על גוגל רידר כדי לעקוף את הצנזורה של משטר האייטולות, מצטמררת: גוגל תהרוג את השירות הזה בערך שבועיים אחרי הבחירות באיראן. כן, יש קוראי RSS אחרים, אבל אותם - בניגוד לדומיין הראשי של גוגל - יהיה למשטר קל הרבה יותר לחסום. אל תעשה רע, כן?

 

לקח ראשון: אסור לסמוך על שירותים חינמיים. הם לא חייבים לך שום דבר ויכול לסגור את שעריהם בהתראה קצרה, כשהם משבשים בכך את צורת העבודה שהתרגלת אליה. שירותים בתשלום מחויבים לך יותר. בהתאם, אל לכם להישען יותר מדי על שום שירות של גוגל. הוא יכול להיעלם בקלות ובלי שום התראה.

 

לקח שני: גוגל באמת נואשת בקידום הרשת החברתית המקרטעת שלה, גוגל+. המהלך היה כנראה מיועד להעביר את הקוראים של הרידר לגוגל+, ויש הערכות שהוא יצוץ כתכונה מובנית ברשת החברתית. חשוב לציין שמספר הקוראים הפעילים של הרידר גדול בעשרות מונים מזה של גוגל+ עצמה. לגוגל זה לא שינה: היא ניסתה לאלץ את המשתמשים לעבור לגוגל+ בניגוד לרצונם. כמו פייסבוק, גם גוגל רואה במשתמשים שלה מוצר.

 

ההסברה הסינית משתבשת בשידור חי

 

לסין יש מסורת ארוכה ומפוארת של שנאת זרים, שמקורה (מתחילת המאה ה-19) די הגיוני: הבריטים אילצו את הקיסרות לקנות ממנה כמויות עצומות של סמים (מלחמות האופיום של 1842 ו-1856) ובמאה ה-20 נכבשו שטחים נרחבים ממנה בידי האימפריה היפנית, שהרגה בין 10 ל-25 מיליון מאזרחיה.

 

ממשלת סין יודעת להשתמש בשנאה הזו לצרכיה. מי שיעקוב אחרי המדיניות הסינית, יראה איך ההסתה הציבורית נגד הזרים - בעיקר יפנים, אבל לא רק - באה והולכת בגלים, כאשר התפרעויות זוכות תחילה לתמיכה ממשלתית, ואז, כשהן יוצאות משליטה ומתחילות לאיים על אינטרסים של המשטר, מדוכאות באלימות ובמהירות.

 

התעמולה הרשמית של סין ניסתה לעשות תרגיל כזה לאפל בסוף השבוע; האם יש לכך קשר להחרפת הרטוריקה האמריקאית על התקפות הסייבר הסיניות? אין לדעת, אבל זה לא יפתיע אף אחד. אפל היא - תיאורטית בלבד - משלם מסים חשוב בארה"ב והתקפה עליה יכולה לרמוז לממשלה האמריקאית שאם היא תמשיך לדבר על מה שממשלת סין מרשה לעצמה, האינטרסים שלה יינזקו.

 

זירת סין-ארה"ב ממשיכה להתחמם זירת סין-ארה"ב ממשיכה להתחמם איור: יונתן וקסמן

 

רק שליצני ההסברה הסינית פיקששו בשידור חי: ביחד עם שידור מסרי נאצה כלפי החברה בטלוויזיה הרשמית, כל מיני מפורסתמים סינים פרסמו במדיה החברתית הודעות עוינות לאפל. אחד מהם, פיטר הו, שלח את הציוץ שלו נגד אפל כשהוא כולל את ההנחיה שהגיעה מרשויות ההסברה: "להעלות ב-20:20". אחר כך הוא מחק את ההודעה ושלח אותה מחדש, כמו שצריך, אבל זה היה מאוחר מדי. בווייבו כבר שמו לב ששורה של מפורסתמים אחרים העלו גם הם ציוצים בדיוק ב-20:20. נקודה מחשידה אחרת היא שחלק מהסלבריטאים שהעלו הודעות נגד אפל שלחו אותן מאייפונים. יתכן שהם עשו זאת כדי להבהיר שהם לא בדיוק עצמאים בפעולתם ושחויבו לקחת חלק במאמץ התעמולה הממשלתי.

 

אם אכן כך הוא הדבר, זה ראוי להערכה. זה מזכיר לי את הבנאים הצ'כים שנשלחו בתקופת הכיבוש הנאצי להשליך מגג אולם התזמורת של פראג את פסלו של המלחין היהודי פליקס מנדלסון. לא אמרו להם בדיוק איזה פסל להשליך, אז הם שלפו סרגלים, מדדו את האפים של הפסלים, והשליכו את זה עם האף הכי גדול. זה היה פסלו של ריכארד וואגנר, האליל של היטלר.

 

טמטום משני הצדדים 

 

שורה של תלמידי תיכון בניו ג'רזי, ארה"ב מצאו עצמם בלב שערוריה מטופשת שעלולה להרוס להם את החיים. התלמידים חשודים בכך ששלחו זה לזה תמונות עירום באמצעות כלי מסרים מידיים למיניהם. שתי תלמידות נדהמו לגלות את התמונות שלהן - שנשלחו באפליקציית סנאפצ'אט - מופיעות גם באינסטגרם לעיני חרמני העולם, מה שהוביל לחקירה משטרתית מהירה. משטרת ניו ג'רזי העתיקה מהאינקוויזיציה את שיטת החקירה והכריזה שלקח חלק בסיפור ויסגיר עצמו תוך יממה, לא יועמד לדין. מי שלא, וייתפס? צפוי למצוא את עצמו נשפט על החזקת פורנוגרפיית קטינים.

 

צילום עצמי יכול להרוס לך את החיים. זו בעיקר, שאלה של מה אתה לובש צילום עצמי יכול להרוס לך את החיים. זו בעיקר, שאלה של מה אתה לובש צילום מסך: College Humor

 

וזה לא מצחיק: החזקת פורנו כזה מכניסה אותך לכל החיים לרשימת עברייני המין. ברגע שאתה ברשימה, אף אחד לא ישאל למה אתה בעצם נמצא בה. כלומר, אם חברה שלך שלחה לך תמונת עירום שלה בהסכמה (או ביוזמתה) ואתה היית בן 16 שטוף הורמונים ושמרת אותה - אתה הופך לעבריין מין לכל החיים. זה לא מה שהחוק אמור היה לעשות: הוא לא היה אמור להעמיד לדין קטינים, אלא את הבגירים שמסכנים אותם. אבל ההיסטריה מוציאה את כל העסק מכלל שליטה. מישהו אכן הדליף תמונות שהוא לא היה אמור להדליף ויש להעמידו לדין - אבל אני בספק אם הכנסת קטינים לרשימת עברייני המין היא התגובה הנכונה.

 

הורים, אומרים לנו, מנטרים את הפעילות של הילדים שלהם בפייסבוק ורשתות חברתיות אחרות, אבל הם בכלל לא מודעים לקיומה של סנאפצ'אט. זה מירוץ חימוש בין הורים וקטינים, שהתוצאה שלו ידועה מראש.

 

קצרצרים

 

1. סמסונג הציגה בסוף השבוע את הגלקסי S4, מכשיר הדגל החדש שלה ובאפל נכנסו ללחץ אמיתי. עוד כמה חודשים אפל תצטרך להציג את הגרוטאה המתחרה שלה, וכנראה שאין לה מי יודע מה להציע. עוד קודם להשקה תקף פיל שילר את אנדרואיד, ועכשיו העלתה אפל עמוד של "למה אייפון", שמסביר למה המכשיר שלה מגניב יותר, עושה יותר, ובאופן כללי למה לא צריך להסתכל על אף אחד מהמכשירים המתחרים. חברים, רואים את הזיעה שלכם.

 

מפחיד את אפל. גלקסי S4 של סמסונג מפחיד את אפל. גלקסי S4 של סמסונג צילום: עומר כביר, ניו יורק

 

2. פייסבוק החליטה לדרוך על משתמשי אפליקציית האנדרואיד שלה. מי שירצה לעדכן לגרסה החדשה של היישום, יגלה שהוא מסכים לכך שהאפליקציות העתידיות של פייסבוק יורדו אוטומטית המכשיר שלו, תוך דילוג חינני על שלב ההסכמה. אם המשתמש לא ירצה להתקין את האפליקציה, התועבה תצרח ותצווח ותצרצר ותעיק, עד שהמשתמש יחליט מה עדיף לו - להתקין את כלי הריגול על המכשיר, או להסיר את האפליקציה. פייסבוק בחרה לעקוף את חנות Play של גוגל, שמעדכנת את המשתמש כשיש גרסה חדשה הורדה בלי רוח וצלצולים. הגיע הזמן להתייחס לפייסבוק באותה החשדנות שאנחנו מתייחסים לתאגידי אופל אחרים, כמו חברות טבק למשל.

 

3. שופטת בארה"ב פסקה שאחד האמצעים היותר לשמצה של מנגנוני הבטחון בארה"ב מאז ה-11 בספטמבר, "מכתב בטחון לאומי", מנוגד לחוקה והשימוש בו אסור. מדובר בצו שבמקביל לקבלת כל המידע שיש לחברת תקשורת על אדם מסוים גם אוסר עליה לדווח שקיבלה מכתב כזה. השופטת הסכימה שיש מקום למנוע מהחברה לדווח למושא החקירה שהרשויות מנטרות את צעדיו - אבל היא אמרה שעצם קיומו של המכתב, וקבלתו על ידי החברה, הם מושא לגיטימי לדיון ציבורי.

 

4. חברה אמריקאית פרטית שעוסקת בהאזנות סתר (כן, הפריטו שם גם את התחום הזה) נקטה בצעד חריג והגישה לרשויות תלונה על חברות התקשורת, שלדבריה מעבירות לממשלה יותר מידע מכפי שאישר בית המשפט. זוכרים איך טענו בארה"ב שהטרוריסטים רוצים לחסל את החירות? 11 שנים אחרי, אפשר לומר שהם הצליחו מעבר לחלומותיהם הפרועים ביותר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x