Check-Cap
לאבחן סרטן המעי הגס באמצעות קפסולת רנטגן
אבחון המעי הגס הוא אחת מהפרוצדורות מצילות החיים שאפשר להעלות על הדעת. בדיקה של המעי הגס לפחות פעם בכמה שנים לאחר גיל 50 יכולה למנוע כמעט בוודאות את התפתחות סרטן המעי הגס, סוג הסרטן השלישי בשכיחותו עם מיליון מאובחנים בשנה ו־600 אלף שמתים ממנו מדי שנה.
אלא שאבחון זה נחשב לפרוצדורה לא נעימה, מה שמסביר את העובדה שרק שליש מבני 50 ומעלה מבצעים את הבדיקה, שכוללת קולונוסקופיה - פרוצדורה שדורשת ניקוי מקדים של המעיים שלאחריהם טשטוש החולה והחדרת סיב אופטי דרך פי הטבעת. מי שאינו מעוניין יכול ללכת על בדיקת CT - שגם דורשת את ניקוי המעי, ניפוחו בגז וחשיפתו לקרינה. אופציה שלישית היא גלולת המצלמה של גיוון אימג'ינג הישראלית - אלא שגם אופציה זו, שכוללת מצלמה אופטית, דורשת תהליך ארוך של ניקוי המעי באופן מוחלט.
צ'ק־קאפ פיתחה קפסולה שלא מחייבת סביבה נקייה. זאת כיוון שהיא איננה מבוססת על מצלמה אופטית רגילה אלא על משדר וחיישן רנטגן נמוכי קרינה המצויים זה לצד זה על אותה הגלולה. גלולת האבחון של צ'ק־קאפ כוללת שישה גלאי רנטגן זעירים, מנוע קטן ומשדר. תוכנה מבוססת אלגוריתמים קולטת את גלי הרנטגן ומשחזרת את מבנה המעי הגס ואת הפוליפים המסוכנים. כמות הקרינה, לדברי החברה, אינה גבוהה יותר מזו המוקרנת במהלך צילום שיניים רגיל.
את הגלולה של צ'ק־קאפ בולעים וממשיכים לנהל אורח חיים רגיל, עד צאתה מהגוף באופן טבעי יומיים לאחר מכן. בניגוד לתהליכי אבחון מעי אחרים ההליך אינו דורש אשפוז, שינוי תפריט או שעות נוספות בשירותים.
עם זאת, עד שצ'ק־קאפ תגיע לשוק ותהפוך למוצר נמכר הדרך ארוכה. החברה סיימה ניסויים פרה־קליניים ומתחילה בשלב הניסויים הקליניים שצפויים להימשך כשנתיים באירופה. רק בתחילת 2014 יחלו הניסויים הקליניים בארה"ב, כך שהשיווק שם ככל הנראה לא יחל לפני תחילת 2016. עם זאת, בעזרת גלולה שעלותה כ־500 דולר ושיכולה להגיע למיליוני מבוגרים בעולם המערבי, השוק הפוטנציאלי של צ'ק־קאפ שווה בוודאי מיליארדים.