$
הייטק והון סיכון

אפי ארזי, מייסד סאיטקס ומאבות ההייטק הישראלי נפטר בגיל 76

חברת סאיטקס, מחלוצות הדפוס הדיגיטלי ומחברות ההייטק הישראליות הראשונות, הוקמה ב-1968 והונפקה בוול סטריט ב-1980. ארזי, שכיהן כמנכ"לה עד 1989, פעל לקידום סטארט-אפים בארץ

אסף גלעד 16:2114.04.13

אפי ארזי, מייסד סאיטקס ומאבות ההייטק הישראלי נפטר בגיל 76.

 

ארזי נפטר לאחר מאבק ממושך במחלת האלצהיימר. השאיר אחריו בן, מיקלה ארזי, בת, מוניקה ארזי מנישואיו הראשונים לתרזה ארזי ואת רעייתו דליה ארזי. הלוויתו תיערך מחר בשעה 13:30 בחורשים.

 

אפי ארזי אפי ארזי צילום: שאול גולן

 

סאיטקס, שהייתה מחלוצות הדפוס הדיגיטלי, הוקמה ב-1968 על ידי ארזי לאחר שובו מארה"ב. סאיטקס נחשבה לאחת מחברות ההייטק האזרחיות הראשונות בישראל והיתה גם בין החברות הראשונות מישראל שהונפקו בוול סטריט ב-1980. החברה נחשבת עד היום לחלוצת תעשיית הדפוס הישראלית שהביאה לארץ חברות כגון HP וקודאק. סאיטקס הפכה לחברת הדפוס הממוחשב הראשונה ובזכות צמיחתה והפיכתה לחברה תעשייתית בולטת כונה ארזי 'ילד הפלא של הכלכלה הישראלית'.

 

ארזי סיים את התואר הראשון שלו בהנדסת אלקטרוניקה ב-MIT במסצ'וסטס ועבד באוניברסיטת הארוורד בצוות של נאס"א שפיתח את מצלמת הטלוויזיה שהעבירה בזמן אמת שידורים מחללית אפולו 11 שנחתה על הירח. לאחר שהות של שמונה שנים בארה"ב חזר לישראל.לאחר שלא התקבל לעבודה במכון ויצמן, בטכניון וברפא"ל, הקים בשנת 1968 את סאיטקס במימון ראשוני של מפקד חיל האוויר לשעבר דן טולקובסקי שעמד אז בראש דיסקונט השקעות ושל חברת ITEK האמריקאית.

 

מטכנולוגיה מדעית לסאיטקס

 

החברה הוקמה תחילה תחת השם 'טכנולוגיה מדעית' ועסקה בפיתוח רכיבים עבור תעשיית הבטחון, לאחר מכן בפיתוח מכונות לתעשיית הטקסטיל ולאחר מכן שינתה את ייעודה לפיתוח רכיבים ומכונות לענף הדפוס. ב- 1980 הונפקה סאייטקס פעמיים, ולאחר מכן נקלעה לקשיים ורשמה הפסדים של כ- 50 מיליון דולר. במקביל החל ארזי להקטין את מעורבותו בה, וב- 1988 פרש מתפקיד הנשיא והעבירו לאריה רוזנפלד. ב-1989 רכש איש העסקים רוברט מקסוול את סאיטקס וארזי פרש ממנה סופית. בסוף שנות ה-90' נקלעה סאיטקס למשבר אשר בסיומו נמכרה לקריאו הקנדית בחצי מיליארד דולר.

 

לאחר שפרש מסאיטקס, הקים ארזי את EFI שאף היא פעלה בשוק הדפוס, פיתחה צבע למדפסות והונפקה בנאסד"ק. הטכנולוגיה התבססה על שבב שהופך מכונת צילום למדפסת צבע. החברה הרוויחה 6.6 מיליון דולר כבר שנתיים לאחר הקמתה, ב- 1991, ולאחר ירידה בשוויה התאוששה בשנת 2000, אז הכניסה 300 מיליון דולר עם רווח נקי של כ- 50 מיליון. עוד קודם לכן, בשנת 1995, הקטין ארזי את חלקו בחברה והפך יו"ר שאינו פעיל.

 

ארזי היה מעורב בפעילותם של סטארט-אפים ישראלים, בהם אימדיה שנרכשה על ידי טריון, ממנה הכניס 199 מיליון דולר וחברת מרקדו שסופה להיסגר. ארזי גם סייע להקמת בית הספר למדעי המחשב במרכז הבינתחומי בהרצליה הנושא את שמו.

 

חלוץ עולמי בתחומו

 

"ארזי היה חלוץ בכל מה שקשור לתחום עיבוד התמונה וההדפסה הדיגיטלית בראייה עולמית", אומר ל'כלכליסט' פרופ' שמעון שוקן הדיקן המייסד של בי"ס למדעי המחשב בבינתחומי הרצליה על שמו של ארזי. "עוד כששהה בארה"ב, היה ארזי הראשון להבין שאפשר להשתמש בכח המחשוב בכדי לעבד פיקסלים לכדי תמונה".

 

תהליך הקמת סאיטקס, לדבריו של פרופ' שוקן, נערך במקביל ליציאת מיני-מחשבים בעולם, בסוף שנות השישים של המאה שעברה. "מחשבים עלו אז מיליוני דולרים, ובאותה תקופה החלו לצאת לשוק מחשבים בעלות של מאות אלפי דולרים בודדים, סכומים שיותר ויותר חברות יכלו להרשות לעצמן. ארזי הבין את כח המחשוב הזה והחל עידן חדש שבו טכנולוגית עיבוד תמונה משרתת את תעשיית הדפוס הישנה. כך הצליחה סאיטקס למכור מחשבים בעלות של 100-250 אלף דולר שלראשונה אפשרו לחברות לעצב לעצמן באמצעות מחשב גליון ממוחשב וגם להדפיס אותו, הרבה לפני שהומצא הפוטושופ של אדובי. באופן אירוני, היתה זו דווקא פוטושופ שסייעה לדעיכתה של סאיטקס, כיוון שארגונים מצאו שזול יותר לרכוש תוכנה באלפי דולרים מאשר מחשב ומדפסת במאות אלפי דולרים".

 

"לא הרבה יודעים, אבל אחד התחומים המשמעותיים שהפכו את ישראל לתעשיית הייטק משגשגת הוא תחום עיבוד התמונה שארזי ייסד. כיום פעילות בישראל חברות רבות שרשמו הצלחה עולמית, חלקן הוקמו על ידי בוגרי סאיטקס".

 

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x