דו"ח טכנולוגי
אתה עצור! כל מה שתצייץ יוכל לשמש נגדך במשפט!
משטרת ספרד הפכה את טוויטר לכלי מרכזי במלחמה בפשע, הרפובליקנים בארה"ב ניסו לגנוב הצבעה ושכחו שיש מדיה חברתית, פייסבוק נתפסת בשקר מטריד בנושא פרטיות המשתמשים והמחיר הגבוה שגובה מאפל מדיניות החשאיות שלה
צייץ 911
למשטרת ספרד יש את חשבון הטוויטר השני בפופולריותו בין כוחות משטרה בעולם: רק לחשבון הטוויטר של ה-FBI יש יותר עוקבים מאשר ל-@policia, שמחזיק בכחצי מיליון עוקבים. והמשטרה משתמשת בו ביעילות הן כדי להפיץ מידע והן כדי לקבל מידע.
המשטרה מזהירה בו את האוכלוסיה המקוונת מפני הונאות מקוונות חדשות או וירוסים שהתגלו ואוספת מידע מהאזרחים, במיוחד על כל מה שקשור לפשעי סמים. מדי פעם, המשטרה מכריזה על "פשיטת טוויטר", ומפרסמת כתובת מייל זמנית, שאליה אפשר לשלוח מידע בטוח על פעילות סמים באזור שלך. המשטרה דיווחה שהיא ביצעה, בהתבסס על המידע הזה, 300 "מעצרי טוויטר" במהלך 2012.
המשטרה מופתעת למדי מהפופולריות שלה: הציוצים שלה זוכים לכ-5,000 ריטוויטים בממוצע. ואם היא ביצעה רק 300 מעצרי טוויטר, היא קיבלה לדבריה יותר מ-11,000 מיילים רלוונטיים. היא גם עוקבת אחרי המתרחש: אחרי מקרה של אונס ידוע לשמצה, השוטרים זיהו מישהו שמפיץ תמונה של האנס, הבינו שמדובר בעד, יצרו איתו קשר בטוויטר וקיבלו מספיק מידע כדי לשים יד על החשוד העיקרי באונס. עכשיו שוקלים שם להעלות שידורים חיים בטוויטר על סיורים משטרתיים.
ובינתיים, כוח משטרה במדינה ששוכנת בין הירדן לים התיכון, ממשיך להתעקש שתשלחו לה פקס.
רמאות מול מאות אלפי צופים? לא רעיון מוצלח
דרמה פוליטית מרטיטה התרחשה בבית הנבחרים בטקסס: הסנאטורית הדמוקרטית וונדי דיוויס השתמשה בתרגיל פוליטי עתיק יומין, הפיליבסטר - ימיו כימי הרפובליקה הרומאית ז"ל - שמטרתו למשוך את הדיון, ולמנוע הצבעה, עד סוף המושב. דיוויס היתה צריכה לעמוד 11 שעות עד חצות, כדי למנוע הצבעה. החוק: איסור גורף על הפעלת מרפאות הפלה ברחבי טקסס.
דיוויס נאלצה להתמודד עם כוחות האופל של המפלגה הרפובליקנית, שמייצגים הרבה ממה שמעוות במין האנושי: התפיסה שאשה היא אינקבטור שאין לו זכות להחליט על גורלו; התפיסה של "זכות לחיים" שחלה רק על עוברים (טקסס הוציאה אתמול להורג את האדם ה-500 מאז ששבה להוציא להורג, והיא ידועה לשמצה בחוסר ההקפדה על הליך הוגן לחשודים בעבירות עונש מוות), ושאומרת במקביל שברגע שאתה נולד, בעל כורחה של אמך, מבחינת המדינה אתה יכול למות ברעב.
הרפובליקנים ניסו לפסול את הפיליבסטר של דיוויס בכל כלי אפשרי אבל השעה 12:00 חלפה, והצבעה לא היתה. החוק מת. סנאטורית אחרת, לטישיה ואן דה פוטה, ניסתה ללא הצלחה למשוך את תשומת לבו של הרפובליקני שניהל את הישיבה, עד שהיא התפוצצה: "מתי צריכה סנאטורית ממין נקבה להרים את ידה ואת קולה כדי שיכירו בזכות הדיבור שלה מול עמיתיה הזכרים?"
אלא שכוחות האופל לא זכו לשם הזה בגלל שהם מקפידים על כללי המשחק. כשהרפובליקנים הפסידו, הם רימו: פשוט הזיזו אחורה את השעון, ולמרות שההצבעה נערכה הרבה אחרי חצות, הם רשמו אותה כאילו נערכה יום קודם - כשהם מזייפים את הרישום בשידור חי.
היתה רק בעיה אחת. אמנם, הרפובליקנים זכו לסיוע הקבוע של התקשורת הממסדית, שהתעלמה לחלוטין מהמתרחש בסנאט הטקסני, אבל המדיה החברתית היתה שם במלוא כוחה. מיליונים עקבו אחרי המתרחש ביוטיוב ובטוויטר, וכשהרפובליקנים זייפו את הרישום באתר הסנאט - הידיעה וצילומי המסך התפשטו ברשת כאש בשדה קוצים. בשלוש לפנות בוקר הרפובליקנים הבינו שהם נתפסו בזיוף מול מאות אלפי בני אדם, נבהלו ותיקנו את הרישום.
זהו ניצחון קטן וזמני לכוחות האור שעדיין מהבהבים בטקסס; הרפובליקנים ינסו להעלות את החוק גם במושב הבא. ועדיין, זהו ניצחון גדול לאזרחות הפעילה, למאות אלפי האנשים שעמדו על משמרתם, זעקו והבהירו במדיה החברתית שהבזיון הזה לא יעבור.
חבר'ה, איפה שמרנו את הטלפון של שניידרמן?
הרשת החברתית הגדולה בעולם ממשיכה לככב בשערוריות בנושא פרטיות. במרכז האחרונה שבהן עומדת חשיפת פרופילי הצללים שיצרה, שמכילים את כל המידע עליכם שהיא אוספת.
חקירה שנערכה בארה"ב גילתה שהנהלת החברה דיווחה לנפגע אחד רק על כך שכתובת מייל נוספת שלו נחשפה; בפועל, נחשפו ארבעה פרטי מידע שלו. לנפגע אחר, פייסבוק דיווחה ששלושה פרטי מידע שלו נחשפו; בפועל, נחשפו שבעה.
וזה לא הכל. מסתבר שפייסבוק הצליחה לאבד די הרבה מידע שאספה. גם ממשתמשיה וגם מאנשים שבכלל לא קשורים לטרשת החברתית. כלומר, אם קיבלת את ההחלטה המודעת שלא להשתתף במשחק משחטת הפרטיות של מארק צוקרברג, זה בסדר: הוא גנב את המידע שלך (ואיבד אותו) בכל זאת. יתר על כן, פייסבוק לא טרחה לעדכן גולשים שאינם משתמשיה על כך שהיא שהמידע הגנוב אבד. אחרי הכל, חלק מהם היו עשויים לתהות באיזו זכות היא אספה אותו מלכתחילה, וזאת שאלה שלפייסבוק יהיה מאוד לא נוח לענות עליה בבית משפט.
עד כמה רווחת הפעילות הזו של פייסבוק? היא סירבה לענות על השאלה הזו, או על שאלות אחרות של החוקרים. זכרו: כשה-NSA עוקבת אחריכם, היא מוגבלת על פי חוק. כשפייסבוק עוקבת אחריכם, היא כבר הוכיחה שאין לה שום מעצורים כלל.
מחיר החשאיות
זוכרים את הסיפור על עובד אפל שאיבד אבטיפוס של אייפון 4S בפאב? זוכרים איך מישהו מצא אותו, העבירו לאתר גיזמודו, ובתגובה אפל שיסתה את המשטרה בגיזמודו ושוטרים פשטו על בית העורך?
אז לבריאן הוגאן, האיש שמצא את המכשיר (וגם עמד על כך לדין, ושילם קנס), יש כמה פרטים חדשים בסיפור הזה. קודם כל, הוא אומר, גיזמודו הוליכו אותו שולל: הם הבטיחו לו 5,000 דולר מראש ו-3,000 דולר אחרי שאפל תאשר את הידיעה. הם ידעו, הוא אומר, שהוא לא יוכל לקבל את ה-3,000 מהרגע שהידיעה תתפרסם; הוא לא ידע את זה. בסופו של דבר, עוכר הדין שהוא נאלץ לשכור עלה לו יותר מ-5,000 דולר.
הוגאן אומר שבפעם הבאה שהוא נתקל באייפון אבוד, הוא מוסר אותו מיד לבארמן ולא נוגע בו. אבל הנקודה המעניינת באמת היא שלדבריו, לפני שהוא בכלל פנה לגיזמודו, הוא פנה לאפל. הוא התקשר, אבל האיש שאיתו דיבר בכלל לא ידע שאפל איבדה אבטיפוס וחשב שמדובר בבדיחה.
מה קרה פה? פשוט מאוד: תרבות הסודיות של אפל לא איפשרה להפיץ את הידיעה שאבד מכשיר סודי אפילו בין עובדיה. במקום לשלם סכום צנוע ולסגור את כל העסק, תרבות הסודיות שלה גררה אותה לאסון יח"צ שנמשך שנים.
קצרצרים
1. פוקסקון, מאחוריך: סטארט-אפ אמריקאי בשם Squawk, שיש סבירות מסוימת שהוא מייצר משהו שאיננו אוויר חם, החליט שמה שהוא צריך בעידננו הלחוץ בכסף הם עובדים שלא מקבלים תשלום. מאחר ולקרוא להם "עבדים" זה קצת לא פוליטיקלי קורקט, הוא יצא בקמפיין שמיועד לשכנע הורים לשלוח את צאצאיהם בני הנוער "לרכוש נסיון" בסטארט-אפ צעיר ומבטיח בעיני עצמו. אם הם יצטרפו, הם יוכלו ללמוד כישורים הכרחיים לעולם ההייטק של ימינו, כגון הוצאות הודעות לתקשורת שמכילות אפס מידע, 88% התפארות ו-12% שימוש לא נכון במילים; את היכולת להוליך שולל את הציבור ("שדה עיוות המציאות") הידוע; ואת היכולת לתרגל פגיעה בזכויות עובדים כבר בגיל צעיר. רשמו את צאצאיכם היום!
2. פייסבוק מכחישה נמרצות את הטענות לפיהן היא משתפת פעולה עם שלטון הדיכוי של ארדואן כנגד המפגינים בטורקיה. פייסבוק טוענת שהיא כלל לא משתפת פעולה עם בקשות של ממשלת טורקיה, אלא אם הן מגובות בצו של בית משפט. עם זאת, אדון בינאלי ידרים, שהוא שר התחבורה, הימיה והתקשורת של טורקיה, אמר שבניגוד לטוויטר שעשתה פרצופים - פייסבוק שיתפה פעולה עם הממשלה בחיוך. איני מכיר את האדון ידרים, אבל אני יודע שפייסבוק כבר נתפסה בלא מעט שקרים, מה גם שההתנהגות שלה ושל טוויטר כפי שהן מתוארות על ידי ידרים נשמעות סבירות לגמרי, לאור ההיסטוריה.
3. ב-2009 שהה מדליף העל אדוארד סנודן בשוויצריה ועדיין היה בשר מבשרה של מערכת המודיעין. היסטוריית צ'טים שלו שנחשפה מראה שהלז נהג להתפוצץ מזעם כשדלף מידע מסווג לתקשורת, כמו העובדה שארה"ב סירבה לאפשר לישראל לתקוף מתקן גרעין איראני. סנודן אמר אז שהוא חושב שצריך לירות במי שהדליף מידע כזה באופן שיחסל סופית את סיכוייו לשבת בוועד הורים. מה אגיד לכם? אנשים משתנים.
4. עד כמה השתנה הנ"ל? כשסנודן פגש השבוע עיתונאים בהונג קונג, הוא דרש מהם לא רק לכבות את הסלולרי שלהם, אלא גם להפקיד אותו במקרר. הסיבה: קירות מתכת משבשים משמעותית את האות הסלולרי. חוששים שמכשיר המעקב האישי שלכם גם מקליט או מסריט אתכם מבלי ידיעתכם? לגמרי לא בלתי אפשרי. בפגישה הבעייתית הבאה, שימו אותו בפריזר או בתלבושת רדיד אלומיניום.
- להרשמה לניוזלטר דו"ח טכנולוגי
(תיבה שישית)