מנכ"ל SanDisk: "נגייס 70 עובדים בישראל"
הזיכרונות של ענקית האחסון סנדיסק משולבים במכשירים סלולריים ובהתקנים ניידים, ועכשיו הם חודרים גם לחוות שרתים ולמחשבים ניידים. "הצוות הישראלי נוטל חלק חשוב בפיתוח שלנו, וכעת אנחנו מגייסים עוד עשרות עובדים," חושף מנכ"ל החברה סאנג'יי מהרוטרה בראיון לכלכליסט
- סנדיסק משלמת 300 מיליון דולר עבור חברת SSD
- IBM תשקיע מיליארד דולר במחקר ופיתוח טכנולוגיות SSD
- שוק הכוננים הקשיחים קורס; צפוי להצטמצם השנה במיליארדים
השם סנדיסק מוכר לישראלים בעיקר בזכות כונן USB-ה (דיסק און קי) והרכישה המדוברת של החברה של דוב מורן, M-Systems. אבל המומחיות של סנדיסק היא בפלאש - זיכרון ושטח אחסון מהיר במיוחד שנמצא היום בכמעט כל מכשיר אלקטרוני ובמיוחד במכשירי סלולר.
כוננים מבוססי פלאש הם גם קלים ועמידים, דבר שהופך אותם לשימושיים במיוחד בתעשיית המובייל. מהרוטרה הוא אחד ממקימי סנדיסק לפני 25-כ שנה, ולדבריו הוא גאה מאוד בפעילות החברה בישראל, ובעיקר בהשקעתה בפריפריה: "בנינו את מרכז הפיתוח שלנו בתפן באופן כזה שיוכל לצמוח ולהתפתח," אומר מהרוטרה. "כרגע אנחנו כבר מעסיקים בישראל 500-כ עובדים." בשיחה איתו מדגיש מהרוטרה את החשיבות של ישראל. "הצוות כאן נוטל חלק חשוב בפיתוח שלנו ומעורב בכל תחומי העיסוק. יש לנו מחלקה בחברה שתמיד מחפשת השקעות, ואם תהיה הזדמנות כזו נשמח להשקיע בחברות ישראליות." את המרכז בתפן הקימה סנדיסק כבר ,1995-ב הרבה לפני רכישת .M-Systems
כניסה לאחסון המקצועי
סנדיסק נסחרת היום לפי שווי שוק של 15 מיליארד דולר ומתחילת השנה צמחה ,40%-ב והמנוע העיקרי שלה הוא טכנולוגיית הפלאש. עד כה, כונני פלאש, או ,SSD היו מהירים אך יקרים יותר מכוננים רגילים, אבל עכשיו הפער מצטמצם. ירידת המחירים מאפשרת לחברה להיכנס גם לתחום האחסון המקצועי ולחוות השרתים.
בשנים האחרונות הביקוש לפלאש רק עולה בעיקר בעקבות פריחת תעשיית הטלפונים החכמים שדורשים עוד ועוד שטחי אחסון. איתם מגיעים יותר ויותר מכשירים מחוברים, שגם הם דורשים פלאש - טלוויזיות חכמות, ממירים ועוד.
מיהם הלקוחות העיקריים שלכם?
"אנחנו מוכרים לכל יצרניות הסלולר, כולל סמסונג. בשנה שעברה ההכנסות שלנו עמדו על 5 מיליארד דולר, שליש מהן הגיעו ממובייל. בנוסף, אנחנו ממשיכים להיות המותג הכי חזק והחברה הכי גדולה בתחום התקני USB-ה הניידים. אנחנו מייצרים 2 מיליון מכשירים ביום, ובישראל אנחנו מחזיקים ברבע מהשוק," טוען מהרוטרה.
נראה שאתם די שקטים בשנים האחרונות ורק מחכים ששוק הפלאש ימשיך לצמוח.
"אני לא בטוח שאני מסכים. היו לנו כמה הכרזות, הודענו על רכישה של שתי חברות תוכנה חדשות, ולאחרונה חשפנו את הפתרון ההיברידי שאנחנו עובדים עליו עם יצרנית הכוננים הקשיחים ווסטרן דיגיטל".
בפתרון היברידי, מהרוטרה מתכוון לדיסקים קשיחים שכוללים אחסון על בסיס פלאש, שהוא מהיר מאוד, בשילוב אחסון מגנטי שהוא נפוץ יותר ועדיין זול יותר מבחינת יחס עלות לשטח אחסון. דיסקים היברידיים כאלו כוללים פלאש, שעליו נשמרים הקבצים שתדירות השימוש בהם גבוהה, ושאר הקבצים מאוחסנים על פתרון האחסון האיטי יותר. השילוב מביא לשיפור בביצועי הכונן ללא קפיצה משמעותית במחיר. "בעתיד נראה יותר ויותר מוצרים היברידיים," מבטיח מהרוטרה. "נראה גם ירידה במחירים, וזיכרון הפלאש ישתווה במחירו לאחסון מגנטי."
איך ההתחזקות של שירותי הענן משפיעה על שוק האחסון, במיוחד על חשבון פלאש, שהיתרון המובהק שלו הוא באחסון מקומי?
"ככל שהענן גדל יותר הוא יצטרך לעבוד מהיר יותר, ופלאש הוא חיוני לכך. יש עלייה בביקוש לפלאש גם בחוות שרתי ענן, לא רק מפני שהוא מהיר יותר, אלא גם מפני שהוא מתחמם פחות, דורש פחות שטח אחסון ומוריד את עלויות התחזוקה."
קצה גבול הטכנולוגיה
רק לאחרונה הודיעה סנדיסק, בשיתוף טושיבה, על שיפור בתהליכי הייצור שלה שמאפשר ליצור זיכרונות פלאש קטנים מאי פעם. את הגודל של כל יחידת זיכרון פלאש, כמו שבבים אחרים, מודדים בננומטר - מיליונית המילימטר. זיכרונות פלאש מיוצרים היום בגודל של 19 ננומטר, אבל ככל שהטכנולוגיה מתקדמת, היא מגיעה לגבולות שבהם כבר לא ניתן להקטין יותר את הזיכרון, המגיע לגודל של אטומים בודדים.
אנחנו מתקרבים לגבול הפיזי של הקטנת זיכרונות הפלאש. איך אתם מתמודדים עם זה?
"אנחנו נגיע לקיר עוד הרבה לפני 10 ננומטר. אפילו יכול להיות שהדור הבא שעליו אנחנו עובדים כרגע כבר יהיה הדור האחרון בטכנולוגיה הקיימת. התעשייה כולה מתמודדת כעת עם ההאטה בפיתוח הטכנולוגיה הקלאסית. אין ספק שיש האטה. התועלת מהקפיצות הטכנולוגיות בין דור לדור היא קטנה יותר."
אבל מהרוטרה אופטימי לגבי טכנולוגיות אלטרנטיביות כמו זיכרון פלאש תלת ממדי, שבו שכבות של זיכרונות מועמסים אחד על גבי השני. "זה יאפשר לנו להמשיך לצמוח, אפילו בלי להקטין את גודל הזיכרונות, ולא יגדיל את צריכת האנרגיה או את החימום."
אבל גם טכנולוגיה זו מוגבלת, ומהרוטרה ממהר להציג טכנולוגיה חדשה לחלוטין בשם ,RRAM שתחליף את הפלאש. זיכרונות אלו מתבססים על שכבות דקיקות של חומרים בעלי התנגדות משתנה לזרמים חשמליים. המידע נשמר בהתנגדות של החומר בניגוד לזיכרונות פלאש, שבו המידע נשמר כאלקטרונים בתוך מעגל.
אפשר להקטין מעגלים חשמליים עד גודל מסוים, אבל פיסות זעירות של חומר אפשר להקטין הרבה יותר. מהרוטרה טוען כי RRAM "תאפשר לרדת גם מתחת לקו של 10 ננומטר, ולהמשיך להתפתח בעתיד הקרוב. כבר בשנים הקרובות נגיע למצב שבו נצליח לשמור מספר טרה-בייט של מידע על שבב בודד, פי אלף מהיום."