$
חדשות טכנולוגיה

פרשנות

עסקת מיקרוסופט-נוקיה: מוות ולידה מחדש

רכישת החברה הפינית תהפוך את ענקית התוכנה לחברת חומרה אמיתית אך תציב לה אתגרים חדשים בתחרות עם אפל וגוגל - ותסיים רשמית את תפקידה של נוקיה בהיסטוריה של הטלפון הסלולרי

עומר כביר 12:3303.09.13

כמעט עשור וחצי כיהן סטיב באלמר כמנכ"ל מיקרוסופט. בזמן זה הושקו ארבע גרסאות מרכזיות של ווינדוס, מיקרוסופט הפכה לגורם דומיננטי בעולם הגיימינג, כשלה לכבוש את שוק נגני המדיה עם ה-Zune, פישלה עם טאבלטי סרפס, הבריקה עם הקינקט וביצעה עוד מהלכים רבים שהשפיעו על שוק הטכנולוגיה לטוב ולרע.

אבל נראה שמה שמהלך שבזכותו ייזכר באלמר, שהודיע על פרישה לפני פחות מחודש, יותר מכל יהיה גם אחד האחרונים שלו - זה שבזכותו מיקרוסופט באמת הפכה מחברת תוכנה לחברת תוכנה וחומרה דוגמת אפל, יריבתה הוותיקה.

 

סטיבן אלופ (מימין) וסטיב באלמר סטיבן אלופ (מימין) וסטיב באלמר צילום: בלומברג

 

העסקה, במסגרתה מיקרוסופט רוכשת את חטיבת המכשירים והשירותים של מי שכבר לא תהיה בקרוב ענקית הסלולר הפינית תמורת 3.79 מיליארד יורו (פלוס 1.65 מיליארד יורו לרישיון שימוש בן עשר שנים בפורטפוליו הפטנטים של נוקיה), היא ההפתעה הכי לא מפתיעה בעמק הסיליקון.

 

מאז מונה יוצא מיקרוסופט סטיבן אלופ לתפקיד מנכ"ל נוקיה והכריז כי החברה תתמקד בייצור סמארטפונים מבוססי ווינדוס פון בלבד, רבו ההערכות כי זהו רק שלב ביניים בדרך להשתלטות מצד ענקית התוכנה. ואולם, העסקה עצמה נחתמה בלי הדלפות וללא שמועות מקדימות.

 

נוקיה היא כבר מזמן לא מה שהייתה פעם ומיקרוסופט רחוקה עדיין מלהיות גורם דומיננטי בשוק הסמארטפונים, אבל העסקה יכולה להתברר כאחד המהלכים המשמעותיים שנעשו בשוק המובייל בשנים האחרונות ואם תישא את הפירות שמיקרוסופט מצפה להם - אולי גם תחילתו של מהפך במערך הכוחות בשוק הסלולר. איך היא תשפיע על מיקרוסופט ומה יקרה עכשיו לנוקיה? “כלכליסט" מנתח את השפעות העסקה על שתי החברות.

 

נוקיה הופכת לחטיבה במיקרוסופט, אלופ ינהל את תחום המובייל בחברה נוקיה הופכת לחטיבה במיקרוסופט, אלופ ינהל את תחום המובייל בחברה צילום: בלומברג

 

מיקרוסופט: הפיכה לחברת תוכנה וחומרה אמיתית

 

"הפיראטים מעמק הסיליקון", אחד הסרטים הטובים שנעשו על ראשית תעשיית המחשבים האישיים, מציג את מיקרוסופט באור מעניין: חברה שמאוד רוצה להידמות ליריבה הגדולה אפל, אבל יכולה להשתוות אליה רק באמצעות רכישת או העתקת מוצרים מצליחים. 30 שנה חלפו מאותם ימי יריבות מיתולוגיים בשנות ה-80. ביל גייטס לא יושב על כיסא המנכ"ל כבר יותר מעשור וסטיב ג'ובס כבר לא איתנו, ועדיין נראה שמה שמיקרוסופט רוצה יותר מכל זה להיות אפל, ושום רכישה אינה גדולה מדי בדרך למטרה זו.

 

מיקרוסופט אמנם כבר ביצעה מהלכים בדרך להפוך לחברת חומרה+תוכנה במודל המצליח של אפל, אבל רכישת חטיבת המכשירים של נוקיה על 32 אלף עובדיה היא המשמעותי ביותר. עם השלמתה מיקרוסופט תהפוך רשמית מחברה שעיקר עיסוקה הוא תוכנה לחברת תוכנה+חומרה לכל דבר.

 

“זה ווין-ווין לעובדים, בעלי מניות, וצרכני שתי החברות", הבטיח באלמר בהודעה לעיתונות. “המפגש בין הצוותים הנהדרים הללו יגדיל את חלקה של מיקרוסופט בשוק הטלפונים ואת רווחיה, ויחזק את ההזדמנויות שעומדות בפניה".

 

באלמר ומיקרוסופט מקווים שהרכישה תיתן לחברה שליטה מלאה בכל היבטי המכשירים שתשיק, באותו אופן שאפשר לאפל להפוך את האייפון למוצר מהוקצע ומשויף, נטול חיכוכים מיותרים, עם מערכת הפעלה שפועלת בצורה מיטבית עם חומרה שנבנתה עבורה. אבל מדובר במהלך מסובך לביצוע. בעוד שבאפל, השילוב הזה צמח באופן טבעי, תוצאה של התרבות הארגונית שאפיינה את החברה מראשיתה, מיקרוסופט רוכשת נטע זר שמגיע לא רק עם תרבות ארגונית אחרת אלא מתחום פעילות אחר - פיתוח וייצור מכשירי מובייל - שהעיסוק בו במיקרוסופט זניח למדי.

 

מכשיר הלומיה 1020 של נוקיה מכשיר הלומיה 1020 של נוקיה

 

השילוב של אותם 32 אלף עובדים במיקרוסופט והפיכתם לחלק טבעי מפעילות ווינדוס פון באופן שיהפוך את הפיתוח והייצור של מערכת ההפעלה והמכשירים לתהליך אחד הוא מורכב, בוודאי שאינו אפשרי בתקופה של פחות משנתיים. מקשה על כך עוד יותר שמנכ"ל נוקיה סטיבן אלופ חוזר למיקרוסופט ויעמוד בראש חטיבה חדשה שתהווה למעשה את הפעילות שרכשה מיקרוסופט מנוקיה.

 

חטיבה נפרדת עם בוס חזק שנרכשה ולא נבנתה מהיסוד? מדובר במצב שדומה יותר למעמדה של מוטורולה מוביליטי בתוך גוגל מאשר לאפל. לפחות בטווח הנראה לעין, נראה שהסינרגיה שמיקרוסופט שואפת אליה לא תתאפשר. חטיבת המכשירים והשירותים החדשה של החברה תזכה בוודאי ליתרונות משמעותיים בעבודה עם ווינדוס פון לעומת יצרניות עצמאיות דוגמת HTC וסמסונג, אבל מצב בו מערכת ההפעלה והמכשירים מפותחים יד ביד ליצירת שלם הגדול מסך חלקיו לא יהיה אפשרי בעתיד הקרוב, בוודאי לא לפני שמיקרוסופט תטמיע את הרכישה בצורה עמוקה יותר ואולי תשלב בין חטיבות שונות ליצירת חטיבת ווינדוס פון אחת.

 

מכשיר ה-8X של HTC. מעתה, מתחרה של מיקרוסופט מכשיר ה-8X של HTC. מעתה, מתחרה של מיקרוסופט צילום: ניצן סדן

 

לא ברור אילו יתרונות יכולה מיקרוסופט להציע לחטיבה זו שלא היו קיימים בנוקיה, פרט אולי לקופת מזומנים עשירה יותר. בכל הקשור להפצה, מיתוג ושיווק בתחום המובייל היו היכולות של נוקיה חזקות לא פחות מאלו של מיקרוסופט ואולי אף יותר (שכן הרכישה גם כוללת את הפעילות התפעולית והשיווקית של נוקיה). ההטבות האמיתיות יהיו, כאמור, באינטגרציה עמוקה עם פעילות הפיתוח של ווינדוס פון. בלעדיה, מיקרוסופט רכשה בינתיים בעיקר חטיבה מפסידה עם פוטנציאל מבטיח. השאלה הגדולה היא האם היא תדע לממש אותו.


נוקיה: כך חלפה לה תהילת עולם

 

בשביל מרבית הצרכנים, נוקיה תמיד תהיה החברה שייצרה את הטלפון הסלולרי הראשון שקנו, זה שבילו עליו שעות בלשחק סנייק. החברה שחיברה אנשים והייתה פעם שם נרדף לטלפון סלולרי מעולם לא הצליחה להשתחרר מהדימוי הזה ולהצטרף כמובילה למהפכת המובייל המודרנית. למרות מאמצים עילאיים בשנים האחרונות וכמה מכשירים משובחים ביותר, החברה לא הצליחה לתת פייט אמיתי למובילות שוק כמו סמסונג, אפל ואפילו HTC.

 

מכירות הסמארטפונים שלה אמנם רשמו צמיחה בולטת בשנה האחרונה, אבל ככלל החברה עדיין הפסידה סכומים ניכרים. בעסקה עם מיקרוסוט נוקיה לא רק קיבלה ערימה נאה של מזומנים, היא גם נפתרה מהחטיבה העסקית הבעייתית ביותר שלה. נוקיה נשארת עכשיו עם כמה פעילויות קטנות יותר, זולות יותר לתפעול ופיתוח ובעלות פוטנציאל רווחיות ניכר. למשל, שירות המפות HERE (שבמסגרת סיכום שזכה לפחות תשומת לב מיקרוסופט רכשה גם זכויות שימוש שקשורות אליו), חטיבת התשתיות NSN ופורטפוליו הפטנטים העצום של החברה, שרק כחלק מעסקה זו הכניס לחברה 2.17 מיליארד דולר תמורת רישיון שימוש לעשר שנים.

 

שירות המפות של נוקיה שירות המפות של נוקיה

 

נוקיה החדשה תהיה חברה קטנה יותר ומשפיעה פחות, אך כנראה גם יעילה ורווחית הרבה יותר. עסקאות רישוי פטנטים לבדן יכולות להניב לחברה כמה מאות מיליוני דולרים בשנה במקרה הרע, ואם לא אפשר תמיד לנהל תביעות בעלות פונטציאל לפיצויים ניכרים. זוהי בשורה משמחת לבעלי המניות ולעובדים שנשארו בחברה. אבל בלי פעילות ייצור המכשירים הנוקיה של היום היא לא הנוקיה שהכרנו.

החברה, שלה זכויות רבות במהפיכת הסלולר של סוף שנות ה-90 ותחילת המאה ה-21, סיימה היום את תפקידה ההיסטורי בעולם הטלפונים הסלולריים. היא תיעלם עתה בשקט מעמודי החדשות וניתוחי הפרשנים. ספק חברת שירותים קטנה ספק טרול פטנטים, נוקיה תשוב ותצוץ כנראה רק כדוגמה לאחד הפספוסים הגדולים בהיסטוריה של עולם הטכנולוגיה. לכל דבר ועניין, ענקית הסלולר הפינית כבר לא איתנו. וזה כל שנותר להגיד.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x