גולן טלקום מאיימת בהעלאת מחירים בגלל רשות המקרקעין
ל"כלכליסט" נודע כי החברה דורשת משר השיכון לבטל הסכמה שהושגה בין חברות הסלולר הוותיקות לרשות להעלאת המחיר על הצבת אנטנות סלולריות
המדיניות של רשות מקרקעי ישראל עלולה לגרום לעליית מחירים לצרכן בענף הסלולר - כך טוען בעלי חברת גולן טלקום מיכאל גולן במכתב לשר השיכון והבינוי אורי אריאל, המכהן גם כיו"ר מועצת מקרקעי ישראל.
- התייצבות בענף הסלולר
- גולן טלקום בדרך לקבלת הערבויות ממשרד התקשורת: "גייסנו עד כה 300 אלף לקוחות"
- "מחירי הסלולר צפויים לעלות בסוף השנה; אנחנו לקראת שנה של אכזבות"
במכתב שהגיע לידי "כלכליסט" מוחה גולן על העלייה בתעריף שגובה רשות מקרקעי ישראל על הצבת אנטנות סלולריות בשטחיה, ודורש לבחון את ביטולו המוחלט של התשלום. "לנוכח העובדה כי הממשלה קבעה לעצמה מטרה להוריד מחירים לצרכן, נראה כי חלה חובה אם לא לבטל את ההיטל הנ"ל, לכל הפחות לבטל את הכוונה להעלות את שיעורו כאמור", כותב גולן.
רשות מקרקעי ישראל היא הבעלים של יותר מ־90% מהקרקעות במדינה. עבור הצבת אנטנות סלולריות בשטחי הרשות נדרשות חברות הסלולר לשלם פעמיים: פעם אחת למי שחוכר את הקרקע מהרשות ועושה בה שימוש בפועל (מע"צ, רשות מקומית או אדם פרטי), ופעם שנייה לרשות עצמה לפי הסכם גג רב־שנתי התקף לכל חברות הסלולר.
הסכם הגג האחרון בין חברות הסלולר לרשות מקרקעי ישראל הסתיים בדצמבר 2010. מאז ועד לאחרונה התנהל משא ומתן בין חברות הסלולר הוותיקות (פלאפון, סלקום, פרטנר ומירס) לבין הרשות לגבי הסכם חדש. ברשות טענו כי המפעילות הסלולריות שילמו מחירים לא ריאליים עבור השימוש בקרקע והציגו עבודה כלכלית התומכת בהעלאת התעריף. לאחרונה הושגה הסכמה בין החברות לבין הרשות על הסכם גג חדש עד לסוף 2019, שבמסגרתו התעריף עבור הצבת כל אנטנה סלולרית יעלה מ־11 אלף שקל ל־19 אלף שקל.
אולם גולן טלקום, שנכנסה לשוק במאי 2012, טוענת כי הסכם הגג החדש "עלול להשליך על כיסו של הצרכן", ודורשת לבחון מחדש את מנגנון התשלום הכפול עבור אנטנות סלולריות הקיים בשטחי הרשות.
גולן טלקום התמקדה עד היום בהצבת מתקני גישה אלחוטיים (אנטנות קטנות) כיוון שבהוראת בית המשפט העליון היא זכאית לפטור מקבלת היתר בנייה עבורן. פטור זה ניתן לגולן ול-HOT מובייל כדי לסייע להן להקים רשת חדשה, אך הוא עומד לפוג בסוף השנה.
מתקני הגישה האלחוטיים מוקמים באזורים עירוניים על קרקע פרטית בדרך כלל, ולכן המגע בין רשות מקרקעי ישראל לגולן טלקום היה מוגבל עד כה. אולם כדי להקים רשת סלולרית מלאה צריכה גולן טלקום להקים מאות אנטנות סלולריות גדולות, ולכן לשלם מיליוני שקלים בשנה לרשות מקרקעי ישראל.
לפי תנאי הרישיון שלה, גולן צריכה להגיע לכיסוי סלולרי של 90% מהאוכלוסייה בתוך שבע שנים. בעבר כבר דיווחה החברה על כך שללא שינוי רדיקלי בתהליכי הרישוי של אתרים סלולריים, היא תתקשה לעמוד ביעד זה.
מלשכת שר השיכון נמסר כי "מדובר בהחלטה שהתקבלה בהסכמה על ידי כל חברות הסלולר שהיו קיימות בשוק לפני למעלה משנה וחצי, לאחר בדיקה שמאית מוסכמת, ואשר אושרה על ידי מועצת רשות מקרקעי ישראל. לא ידוע לשר על החלטה חדשה בעניין ותמוה שדווקא כעת נעשית פנייה שכזו אשר נראית כמהלך יח"צני ותו לא. עם זאת השר ביקש ממינהל מקרקעי ישראל לבחון את הטענה ולעדכנו מיד לאחר החג".