דו"ח טכנולוגי
סלולר 2013: עזבו אפליקציות, SMS מספיק לי
לפי מחקר חדש, רוב משתמשי הסמארטפונים מעדיפים תפקוד בסיסי למדי על פני יישומים חדשים - מה שמסכן את שוק האפליקציות, מדינת קליפורניה עושה חיים קשים לגוגל, הקשר שבין הומלסים והמטבע הווירטואלי ביטקוין וסטארט-אפ שמציע כריכים מעופפים
הסמארטפון שלי חכם מספיק גם בלי אפליקציות
מה עיקר הפעילות בעולם הסמארטפונים הנוצץ, החדשני והמרתק? אם להקשיב למכונת הרעש של עמק הסילי-קון, אנשים עושים בו דברים מגניבים במיוחד, שרובם מתבססים על המיקום שלהם. או שבעצם, ממש לא.
מחקר שבחן את השימוש המעשי בסלולריים, שהתבסס על מדגם של כ-2,000 בגירים, מצא שהשימוש העיקרי בו (81% מבעלי המכשירים) היה שליחת הודעות טקסט. איזה קטע, זה משהו שבעלי סלולריים עושים כבר 15 שנה בערך. שום דבר מהפכני. השימוש השני, עם 60%, היה גלישה. שוב, גם את זה עושים כבר עשור ויותר. 52% משתמשים בסלולר שלהם כדי לשלוח מיילים, פונקציה שבלקברי הציעה לפני עידן ועידנים - ועוד עם מקלדת פיזית שיעילה בהרבה מהמקלדת הווירטואלית.
הדבר החדשני ביותר שחלק ניכר מהאנשים (49%) עושה הוא שימוש כעזר ניווט, או קבלת המלצות על שירותים בסביבתם. עם זאת, השימוש הזה הוא חד צדדי במידה ניכרת: לא רק ששיעור האנשים שעושים שימוש בשירותים הללו פחות ממחצית המשתמשים, שיעור האנשים שמספקים מידע – שחולקים את המיקום שלהם-עצמם או שעושים check-in - הוא זעיר: 8% בלבד.
המסקנה? עמק הסילי-קון חי במידה ניכרת בבועה. רוצים עוד דוגמה? בבקשה:
על פי נתונים של חברת גרטנר, יש שיא למספר האפליקציות שמשתמשי סלולר מורידים: 4.9 לחודש אם אתה פראייר-אייפון ו-6.2 אם אתה פראייר-אנדרואיד. אלה מספרי השיא, המספרים שאליהם הגענו ב-2013. אך מעתה, המספרים צפויים לצלול בהתמדה.
להערכת חברת המחקר, עד 2017, המספרים יירדו ל-3.7 ו-5.8 בהתאמה. הסיבה לכך פשוטה למדי: המשתמש מתרגל לאפליקציות ואין לו עוד צורך בחדשות. הדרך היחידה לתמרץ את שוק האפליקציות היא להביא פראיירים חדשים.
תעשיית האפליקציות צפויה להגיע לשווי של כ-26 מיליארד דולר השנה, על פי ההערכות, כולל פרסומות בתוך אפליקציות. כשזוכרים ש-91% מהאפליקציות הן חינמיות, וכשזוכרים את הנתונים מלפי כמה שנים – על פיהם, רוב האפליקציות זוכות לשימוש רק פעם אחת, כשמורידים אותן, ואז השימוש בהן צונח לאפס – כדאי שמי שרוצה להתפרנס ימצא ג'וב חלומות אחר. החלום הזה בשלבי התפוגגות.
לא טרף לגוגל
אריק שמידט, היו"ר של גוגל והמנכ"ל היוצא שלה, ידוע בין השאר בפליטות הפה שלו. אחת מהן, לפני שלוש שנים, היתה שצריך להקל על החוקים של שינוי שם כדי שצעירים יוכלו, עם הגיעם לגיל 18, להשיל את זהותם הקודמת - משום שהמידע שגוגל אוספת עליהם יהפוך אותה למביכה מדי.
מדינת קליפורניה החליטה לפתור את הבעיה, אבל לא בדרך שבה רצה שמידט: בית הנבחרים של המדינה (בה יושב מטה גוגל) העביר לאחרונה חוק שהמושל צפוי לאשר, שקובע שחברות יצטרכו לאפשר לקטינים למחוק את כל המידע שנאסף עליהם עם הגיעם לגיל 18.
החוק לא אוסר על החברות להמשיך ולהחזיק את המידע בשרתים שלהן, אבל דורש שהן תמנענה גישה ציבורית אליו על פי דרישה. מתנגדי החוק הגיעו עם כמה תירוצים אומללים: למשל, מעתה החברות יצטרכו לברר אם אתה גר בקליפורניה או לא ואם אתה בן 18 או לא. ספק גדול אם החוק הזה יצליח להוריד תמונה ויראלית מהרשת, למשל, אבל יוכל לסייע למי שההשתטויות המתועדות שלו לא זכו לקהל בינלאומי גדול.
גוגל חשבה שהבעיה שלה תגיע מהכיוון האירופי; בסופו של דבר היא הגיעה ממדינת הבית שלה. מה גוגל כבר יכולה לעשות לה, לא לשלם מסים?
הביטקוין לא יציל את ההומלסים
לאמריקה יש בעיה עם תופעת ההומלסים שלה, בעיה שנמשכת 30 שנה, מאז שהיא הפכה לתופעה של ממש: האנשים שזרוקים ברחוב מהווים הוכחה מוחשית לכך שהשיטה הקפיטליסטית לא עובדת, על כל פנים לא עובדת מספיק טוב לחלק ניכר מהאוכלוסיה. חלק ניכר מההומלסים - הח"מ פגש שלושה מהם בביקור קצר בארה"ב - הם חיילים לשעבר, כלומר אנשים שעשו עבור החברה מעל ומעבר וזו זרקה אותם לכלבים.
לעמק הסילי-קון יש אובססיה מסוימת עם חסרי בית. בעבר, היו מי שניסו להפוך הומלסים לנקודות חמות נעות, אבל זה הוגבל למשך כנס קצר. אחר כך ניסה מישהו להציע להומלס מחשב ושיעורי תוכנה. עכשיו מגיעה הברקה חדשה: לפיה, הומלסים צריכים ביטקוין.
מטבע ההאקרים הזה, מדווח עכשיו Wired, הופך למטבע עובר לסוחר עבור הומלסים - כאלה שיש להם מזל חריג במיוחד והם בעלי גישה לסמארטפונים, חשמל וחיבור חינמי ל-WiFi. תמורת שורה של מלאכות מדכאות למדי, כמו צפיה בסרטונים שאף אחד לא רוצה לצפות בהם כדי לקדם את הדירוג שלהם, יכולים כעת חסרי הבית לקבל כמה גרושים וירטואליים, אותם אפשר להמיר לאמיתיים.
במאמץ ניכר, יכולים חסרי הבית עם גישה לאפליקציות הרלוונטיות לקושש 60 סנט ליום ביום של עבודה חסרת ערך. יום. לא שעה. וכן, יש כאן בונוס מסוים: מאחר וחסרי הבית משתמשים בביטקוין, המיליונרים הצעירים של עמק הסילי-קון תורמים להם טיפה יותר משהיו תורמים במצב אחר.
בסיכום הידיעה הזו, כותבים ב-Wired בהתפעמות שהביטקוין יוכל לחלץ את הההומלסים מהרחוב. כן, כי 60 סנט ביום - שבארה"ב שווים פחות משהם שווים בישראל - הם הדרך לגאולה.
קצרצרים
1. הפרסומים של מסמכי סנודן לא מפסיקים. אפשר כבר לומר שהוא גרם לממסד השו-שו האמריקאי יותר נזק מכל מסמכי וויקיליקס ושה-NSA ממש בלחץ. עד כמה? עד כדי כך שלפני כעשרה ימים, שלח המנהל שלה, הגנרל קית' אלכסנדר, מכתב לכל העובדים של הסוכנות ולקבלנים שלה, שבו הוא הבטיח חגיגית שהסוכנות "תשרוד את הסופה הזו". סביר מאוד שכן, למרבה הצער; ארגונים כאלה, מרגע שהתבססו, קשה מאוד לפרק. אבל חשוב לשים לב למנטליות של "אנחנו נגד הציבור" שמפתחים ארגונים חשאיים - כאלה ש שהחליטו שהתפקיד שלהם הוא להגן על האזרחים בכל מחיר, בלי קשר להיגיון הבריא, לזכויות הציבור ולזוטות אחרות.
2. השבוע דווח שלראשונה מזה שנים, אפל לא מספקת נתוני הזמנה מראש של גרוטאת מובייל מתוצרתה - האייפון 5C. עכשיו אפל ממשיכה עם העלמת המספרים: אחרי תחילת המכירה הרשמית של הגרוטאות שלשום, הודיעה אפל שהמכירות היו "מדהימות". כמה זה "מדהימות" במספרים? אין תשובה. מה יש לה להסתיר? ממה היא מפחדת? אה, כן - מהמשך הקריסה של המניה שלה. חברות הטלקום הסיניות לא חוששות לפרסם מספרים, ומהנתונים שלהן עולה שהדרישה לאייפון השנה היא כ-50% ממה שהיתה בשנה שעברה.
3. סטארט-אפ עם שם של נבל ג'יימס בונדי, GoldBely (שימו לב לשגיאת ההקלדה, אם החברה שלכם מקפידה על איות תקין, סימן שאתם לא סטארט-אפ מאגניב), הצליח לקושש שלושה מיליון דולר על אחד מהרעיונות המופרכים ביותר בסביבה. הוא פשוט למדי: יש כל מיני מסעדות בארה"ב שיש להן מנות יוצאות דופן ששמן יצא לתהילה, לעתים קרובות כריכים. בפילדלפיה יש שתי מסעדות שמכינות פילי-צ'יז-סטייק ומועדוני המעריצים שלהן מזכירים באיבתם אלה לאלה מועדוני כדורגל. אז גולדבלי תארוז לך את הסנדוויץ' האלוהי בקרח יבש ותטיס אותו אליך לעמק הסיליקון. היא תגבה ממך 80 עד 100 דולר לסנדוויץ' קפוא למחצה שאיבד את כל מה שייחד אותו. אם יש לך יותר מדי כסף, תוכל מעכשיו ליהנות ממזון נטול טעם בדואר אוויר.
4. מפלגת הפיראטים הגרמנית שיבשה עצרת של הקנצלרית מרקל בכך ששלחה בכיוונה מזל"ט, במחאה על כוונתה של הממשלה להתחיל להשתמש במל"טים בשמי הערים. מרקל גיחכה, אבל מומחי אבטחת אישים נכנסו לפאניקה ובמידה של צדק: המזל"ט ששלחו הפיראטים לא היה חמוש, אבל כל מקגייבר חובב יכול לחמש אחד: גרוטאה כזו שנוחתת ליד פוליטיקאי עם מטען חבלה מאולתר יכולה לגרום נזק ניכר. מישהו כבר חשב על פתרון: משאית עם תותח לייזר שתתיך מל"טים שיתקרבו לאזורי סכנה. המממ. אני מריח חוזי הגנה שמנים.