חזון השנה החדשה של בלקברי: חזרה לשוק הארגוני
מנכ"לה החדש של יצרנית הטלפונים הקנדית שוטח במאמר את תכניותיו עבור החברה. ביניהן ניתן למצוא: חזרה לשוק הארגוני, המשך ייצור מכשירים ופיתוח שירותי ענן
חברת בלקברי זכתה לפני חודשיים במנכ"ל חדש בדמותו של ג'ון צ'ן, מנהל מנוסה ושידוע כ"מציל" של חברת Sybase, אותה הצליח לחלץ ממשבר חמור בדומה למצבה של בלקברי כיום. במאמר שכתב צ'ן לאתר CNBC ושפורסם לפני יומיים (ב'), הוא מפרט את תוכניותיו עבור בלקברי.
- מאזינים לנתניהו, פורצים לבלקברי: נחשפה "סיירת ההאקרים" של ה-NSA
- בלקברי מתרחקת מתחום החומרה: ביטלה פיתוח שני סמארטפונים
- בלקברי: פוקסקון תייצר עבורנו מכשירים
לדברי צ'ן תכנון המהלכים הבאים לקח לו פחות מחודשיים ולטענתו התכנית תותיר את החברה "מצויידת היטב לעתיד הקרוב". למרות שצ'ן הילל את הדרג הבכיר בבלקברי, הדבר לא מנע ממנו לשלוח הביתה חלק מהם לאחר מינויו.
התכנית של צ'ן כוללת התמקדות בארבע חטיבות: שירותים ארגוניים, שירותי הודעות, מערכות Embedded וחטיבת התקנים. חטיבת השירותים הארגוניים שלראשה מונה ג'ון סימס, לשעבר בכיר ב-SAP תתרכז בשוק הגואה של ניהול התקנים ניידים. צ'ן מציין כי לחברה יש כיום כ-80 אלף לקוחות בתחום.
צ'ן גם מזכיר כי בלקברי היא החברה היחידה כיום בתחומה שקיבלה את הסמכת ממשלת ארה"ב - ATO - מה שהופך אותה לבחירה כדאית עבור ממשלות ברחבי העולם. בתחום שירותי המסרים מונה צ'ן את 40 מיליון משתמשי אפליקציית BBM שנוספו לאחר השקת גרסאות האנדרואיד והאייפון של השירות לפני כשלושה חודשים.
BBM מצליחה אבל לא מרוויחה
אפליקציית ה-BBM אמנם זכתה להצלחה רבה, אך יש לציין כי עד כה לא הצליחו בבלקברי לתרגם אותה להכנסות, אולם צ'ן מאמין כי הוא יצליח לפצח את הנוסחה שתביא את הכסף בשנים הקרובות. תחום ה-Embedded ובעיקר טכנולוגיית ה-QNX שבלקברי פיתחה מעוררת תקווה גדולה בקרב המנכ"ל החדש.
"QNX תמיד הייתה מהטכנולוגיות המובילות ביותר שלנו", מסביר צ'ן, המערכת ממשיכה להימכר היטב ומשמשת בעיקר ליישומי M2M (מכונה למכונה). השלב הבא של QNX שיוצג ב-CES הקרוב כולל השקת שירותים חדשים ובעיקר הטמעה של יכולות מחשוב ענן בטכנולוגיה.
חטיבת ההתקנים היא עקב אכילס של החברה. מכשירי הסמארטפון החדשים שהושקו במהלך השנה לא זכו להצלחה רבה ואנליסטים רבים מאמינים כי על מנת להוציא את בלקברי מהבוץ, על החברה להיפטר ממנה. אולם צ'ן לא מאמין בכך, לטעמו הבעיה הייתה בניסיון להיכנס לשוק הצרכנים הפרטיים.
חזרה לשוק הארגוני
הפתרון שצ'ן מציג הוא התמקדות בשוק הארגוני, אותו שוק שהביא את בלקברי להובלה של קטגוריית הסמארטפונים בשנות ה-2000 המוקדמות. ההסכם שנחתם עם פוקסקון שגם מייצרת בין השאר את האייפון, מבטיח לטעמו הורדה של עלויות הייצור של מכשירי הטלפון וצמצום זמני ההשקה של המוצרים החדשים.
"עם שותף שמתמקד בפעילות הייצור, בלקברי יכולה להתמקד במה שהיא יודעת לבצע הכי טוב, תכנון ועיצוב, אספקה של מערכות מאובטחות ומערכות ניהול מכשירים", מסביר צ'ן. המכשירים הראשונים מתוצרת פוקסקון יושקו על פי התחזיות בעוד כחודשיים-שלושה עבור השוק האינדונזי, זאת כמובן אם הכל יתבצע כמתוכנן.
לא ברור אם אכן חזונו של צ'ן יוביל את החברה חזרה מתהום הנשייה למקום של מובילה, אך התכניות שלו אכן מפיחות תקווה שהעתיד לבוא יהיה טוב יותר עבורה. מה שבטוח שהתמקדות בשוק הארגוני אכן מרגיש כמו הצעד הנכון לבצע, בדיוק כמו המהלך שהציל את אפל בזמנו, בו חזרה החברה לשוק המסורתי של מוצרי מחשוב יוקרתיים וחדשניים, כך גם בלקברי צריכה למנף את האמון ומיתוגה החזק בקרב לקוחותיה העסקיים.