$
פטנטים וקניין רוחני

סיני אבל Made In USA

ההכרזה של יצרנית האלקטרוניקה הסינית פוקסקון שתפתח מפעל בארצות הברית היא דוגמה קיצונית לשטף החברות שעוברות לייצר קרוב לעמק הסיליקון. הפער הקטן והולך בעלויות הייצור בין המזרח למערב והדחיפה של ממשל אובמה מביאים חברות כמו אפל ומוטורולה לחזור הביתה

הראל עילם 07:1628.01.14

טרי גאו, יו"ר פוקסקון, חשף אתמול שהחברה שוקלת הקמת מפעל ייצור בארצות הברית — אירוע שיוסיף את יצרנית האלקטרוניקה הגדולה בעולם לזרם של חברות שמעבירות פעילות ייצור מהמזרח וממדינות העולם השלישי קרוב יותר לעמק הסיליקון.

 

השינויים בכלכלה ובתעשייה הגלובלית הם שמביאים את החברה הסינית־טייוואנית לבצע את המהלך יוצא הדופן, ולנטוש חלקית את הייצור במדינה שהיא יצרנית האלקטרוניקה הגדולה בעולם. פוקסקון מעסיקה היום קרוב למיליון עובדים, רובם בסין, ומייצרת עבור חברות כמו מיקרוסופט, סוני ואפל.

 

 

עלייה במשכורות בסין

 

במשך שנים היה זול יותר לייצר מוצרים במדינות עם שכר מקומי נמוך - כגון סין או וייטנאם - ולאחר מכן לשלוח אותם למערב. הדבר הפך את סין למרכז תעשייתי בינלאומי ולאימפריה הכלכלית שהיא כעת. בשנה האחרונה פוקסקון הכניסה 131 מיליארד דולר, והיא מצפה לשלש את הכנסותיה בתוך עשור.

 

אבל רוב עובדי פוקסקון נמצאים באזור שנז'ן בסין, שם שכר המינימום והתנאים הסוציאליים טיפסו בהתמדה בשנים האחרונות, זאת בעיקר בעקבות שורה של התאבדויות שאילצה את החברה להתמודד עם חקירות מדוקדקות מצד הממשל המקומי והפדרלי. כיום שכר העובדים הממוצע מטפס ב־20% בממוצע מדי שנה, ועובדי פוקסקון שמייצרים את האייפון, למשל, הכפילו את שכרם.

כדי להתמודד עם הזינוק במשכורות הקימה פוקסקון מפעלים באזורים מרוחקים יותר בסין, והרחיבה את פעילותה במדינות כמו מקסיקו, וייטנאם, הונגריה, טורקיה וברזיל. גאו התבטא בעבר על כוונתו להעביר את מפעלי פוקסקון לייצור רובוטי, ובכירי ממשל באינדונזיה אמרו כי פוקסקון התחייבה להשקיע 10 מיליארד דולר בהקמת מפעלים חדשים במדינה.

 

לפוקסקון כבר יש נוכחות מוגבלת בארצות הברית, שכוללת בין השאר את הרכבתם של חלק ממחשבי המק של אפל.

 

המפעל האמריקאי החדש ייצר מסכי טלוויזיות גדולים בגודל של 60 אינץ' ומעלה. לפי גאו, עלויות השילוח כיום הן כה גבוהות שלא משתלם לשלוח פאנלים כה גדולים. לדבריו החברה תעביר חלק מפעילות הרובוטיקה והתוכנה שלה לארצות הברית, נוסף למרכז פיתוח חדש בעלות של 40 מיליון דולר שהיא מקימה כעת בפנסילבניה.

 

אובמה דוחף

 

פוקסקון אינה לבד. כמה ענקיות טכנולוגיה אמריקאיות כמו גוגל, מוטורולה, יבמ ואפל החלו להעביר בשנה האחרונה חלק מהייצור שלהן לארצות הברית ממגוון סיבות. מבחינת אפל, למשל, ייצור מקומי הוא דרך לשקם את המוניטין של החברה בעיני הציבור והממשל. מנכ"ל אפל טים קוק עמד השנה בפני חקירת סנאט שהאשימה את החברה בהעלמות מס, ושם הבטיח להוסיף משרות ייצור מקומיות. החברה מייצרת היום את המק פרו בארה"ב, ומחזיקה פסי ייצור באילינוי, פלורידה, קנטאקי ומישיגן.

לגוגל ולמוטורולה מוביליטי מאפשר הייצור המקומי התאמה אישית עבור הלקוח של מכשיר הדגל של מוטורולה, מוטו X, ומשלוח אליו בתוך כמה ימים.

 

בכלל, בשנה האחרונה ניתן היה לראות עלייה במודעות בארצות הברית לגבי ייצור מקומי שקיבלה דחיפה עם תוכניתו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה מתחילת 2013 להחזיר מפעלים וייצור למדינה. התוכנית כוללת הקמת מרכז מחקר ופיתוח שיעסוק במדפסות תלת־ממד וביטול הטבות מס לחברות המייצרות מחוץ למדינה.

 

תהליכים גלובליים נוספים משפיעים על חזרת החברות לארה"ב. פערי השכר בין מדינות העולם השלישי והמערב מצטמצמים בשנים האחרונות, וחברת המחקר והייעוץ BCG מעריכה שבשנה הבאה, בשקלול עלויות שילוח ואנרגיה ופערי ידע, עלויות הייצור בארצות הברית וסין ישתוו. סקר עדכני של חברת המחקר אף מראה שמחצית מכל ענקיות הייצור הבינלאומיות נמצאות בתהליכי העברת פסי ייצור בחזרה לארצות הברית.

 

הכלכלן ווילי שיה הסביר בראיון ל"טיים" שהמפעלים אינם עוד תעשייה נמוכה ובסיסית אלא עתירת ידע, שכוללת שימוש ברובוטיקה, ייצור אוטומטי ומדפסות תלת־ממד. לדבריו, היכולת לייצר דברים היא קריטית כדי ליצור תעשייה חדשנית ומתקדמת לאורך זמן, וכל דולר שמושקע בייצור מחזיר לבסוף 1.48 דולר לכלכלה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x