בדיקת כלכליסט
Slingshot: רוגטקת הצ'ט של פייסבוק יורה ומפספסת
סלינגשוט, אפליקציית שיתוף התמונות והווידאו החדשה של פייסבוק מאפשרת צפייה בתכנים למי שקיבל אותם רק לאחר ששלח תגובה משלו. התוצאה היא רשת חברתית מסורבלת לשימוש שלא מאיימת על סנאפצ'ט
המהלך החדש של פייסבוק נועד לשנות המצב באמצעות אפליקציית שיתוף סרטונים ותמונות בשם סלינגשוט (Slingshot), שכדי ליהנות בה מתכנים שיצרו חברים חייב המשתמש לשתף תכנים משלו. האפליקציה, שזמינה ל-iOS ולאנדרואיד בארה"ב בלבד, היא שילוב בין אפליקציית התמונות סנאפצ'ט לאינסטגרם. ניתן לשתף בה תמונות וסרטונים עם כמה חברים (בניגוד לשיתוף אחד על אחד בסנאפצ'ט ולשיתוף ההמוני באינסטגרם), והתכנים שמשותפים אינם נשמרים ונעלמים ברגע שהגולש מדפדף הלאה (בניגוד להצגתם לכמה שניות בלבד בסנאפצ'ט ולזמינותם הקבועה באינסטגרם).
החידוש העיקרי של האפליקציה מצוי באופן צריכת התוכן: משתמש שקיבל תמונה או סרטון מחבר לא יוכל לצפות בהם לפני שישלח בחזרה תמונה או סרטון משלו. התוצאה המקווה: אפליקציה שלא כוללת צריכת תוכן פסיבית. "רצינו לבנות משהו שבו כל אחד הוא יוצר ואין אדם שהוא רק צופה", נכתב בבלוג הרשמי של האפליקציה. "כשכולם משתתפים, יש פחות לחץ ויותר יצירתיות, ואפילו הדברים הקטנים בחיים יכולים להפוך לחוויות מדהימות. תמונות וסרטונים לא נשארים לנצח, והתוצאה היא שיתוף יותר יצרי וספונטני".
ניסיון ליצור שיתוף אמיתי
לקחנו את האפליקציה לבדיקה. אף שמדובר באפליקציה של פייסבוק, יש צורך לבצע הרשמה מלאה, שכוללת הזנת מספר טלפון (אף על פי שהאפליקציה זמינה להורדה רק בארה"ב ניתן להירשם אליה מכל מקום בעולם) לשם קבלת קוד אישור בהודעת טקסט, בחירת שם משתמש והזנת שם מלא.
הדגש ששמה סלינגשוט על אלמנט יצירת התוכן באפליקציה, בניגוד לצריכתו, בולט במסך הראשון שמופיע לאחר ההרשמה ועולה בכל הפעלה של האפליקציה: לא רשימה של תכנים ששיתפו חברים או פיד שלהם, אלא יישום שניתן לצלם דרכו תמונות סטילס ווידיאו. איפה התכנים ששיתפו החברים? שורה קטנה בראש המסך תעדכן כמה תכנים נעולים ממתינים לכם. לחיצה עליה תפתח רשימה של תכנים אלה לצד האפשרויות להוסיף חברים לפי רשימת הכתובות או רשימת החברים בפייסבוק (לאפליקציה אין גישה אוטומטית אליה) ולהזמין חברים בהודעת טקסט.
את התוכן הנעול לא תוכלו לראות לפני שתשלחו בחזרה תוכן משלכם. לא מדובר במשימה מורכבת: במסך הראשי לחיצה על Shoot תצלם תמונת סטילס; לאחר מכן אפשר להוסיף כיתוב לתמונה באמצעות לחיצה על המקום המתאים בראש המסך או לצייר עליה באמצעות לחיצה על Draw, בחירת הצבע ועובי העט ושרטוט על המסך. מרוצים? הקלקה על Use תציג את רשימת אנשי הקשר. בחרו באלה שאתם רוצים לשתף עמם את התמונה והיא תישלח אליהם.
אם אחד מאנשי הקשר שיתף אתכם בתכנים קודם לכן, אלה יהיו זמינים לצפייה כעת. השיתוף לא חייב להיות סימטרי: אם ממתינות לכם כמה תמונות או סרטונים מאיש קשר, מספיק לשתף רק בתמונה אחת או בסרטון אחד כדי לצפות בכולם. גמרתם ליהנות מהתמונה או מהסרטון? תנועת ניגוב תעיף אותם מהמסך ומחייכם לנצח ותציג את התוכן הבא בתור (אם כי בכל הנוגע לתמונות אין מניעה לעשות צילום מסך ולשמור את התוכן לתמיד). התוכן ששלחתם כדי לצפות בתוכן ששלחו אליכם - גם הוא יהיה נעול. אפשר גם להגיב לתוכן שנשלח בתמונה או בסרטון קצר, והתגובה לא תהיה נעולה.
לכאורה, מדובר בנוסחה מנצחת: אי אפשר לצפות בתוכן מבלי לשתף בתוכן קודם לכן, מה שמבטיח לכאורה שרשרת אינסופית של תמונות וסרטונים מלהיבים. ואולם, המציאות תהיה, כנראה, הרבה יותר אפורה. החיוב לשתף בתוכן יביא מן הסתם לשיתוף של תכנים סתמיים (תמונות של חפצים בבית או מסך שחור) רק כדי לצפות במה שכבר נשלח. מכיוון שלמקבל אין אפשרות לדעת ששותף תוכן חסר ערך, גם הוא עלול לשלוח תוכן מיותר רק כדי לראות מה קיבל וכן הלאה. התוצאה עלולה להיות שיתוף של תכנים שאינם איכותיים ורידוד מהיר מאוד של התמונות והסרטונים ברשת עד שלמשתמשים יימאס והם ימהרו לזנוח את האפליקציה.
ערבוב תמוה בין תחומים
חוויית השימוש בסלינגשוט לא מרגשת או מסעירה מאוד. היא לא מאפשרת ליצור שיחה מכל סוג שהוא, שכן כל צד עונה לפני שהוא יודע מה הצד השני אמר. זמניות התכנים שהפכה את סנאפצ'ט להצלחה לא ממש מסייעת כאן ולמעשה די מיותרת באופן השימוש הנוכחי. בסנאפצ'ט, חרף זמניות התכנים, עדיין אפשר לנהל שיחה ליניארית והדדית. בסלינגשוט התכנים עומדים בפני עצמם ומנותקים מכל הקשר.
לסלינגשוט יש יותר מדי מאפיינים שלא משתלבים זה בזה - גם חובת שיתוף וגם תכנים זמניים. כל אחד מהם לבדו אולי היה עובד, אבל יחד מתקבלת אפליקציה מסורבלת לשימוש, כזו שלא באמת מעודדת שיתוף תכנים איכותיים ואפילו לא מאפשרת למשתמש לשמור תכנים כאלה אם קיבל אותם או לשתף אותם בתפוצה רחבה. ההימור שלנו: אלא אם כן האפליקציה תשתנה בקיצוניות, מהר מאוד היא תלך בדרכם של אפליקציות פייסבוק נשכחות דוגמת Poke ו-Home.