ניתוח כלכליסט
המדינה רוצה למקסם רווחים ומסכנת את התחרות בסלולר
מכרז התדרים שפרסם משרד התקשורת בסוף השבוע כולל תמריצים להכנסת מתחרים חדשים לשוק הרווי. המלאי הנמוך של התדרים צפוי להקפיץ את המחירים שלהם למאות מיליוני שקלים, רמות שבהן יוכלו לעמוד רק החברות הגדולות והוותיקות
מלחמות המחירים הסופר־אגרסיביות בשוק הסלולר כנראה אינן עושות רושם על משרד התקשורת. בסוף השבוע התפרסם המכרז למכירת תדרים לצורך הקמת רשתות דור רביעי, ולפי התנאים שלו משרד התקשורת חושב שיש מקום להכניס עוד מתחרים לשוק הצפוף גם כך.
- באיחור ניכר: משרד התקשורת פרסם מכרז להקמת רשתות הדור הרביעי
- גיל שרון : "אנחנו זקוקים לתדרים, כרגע זה בידי הממשלה"
- מנכ"ל פלאפון: "הצרכן רוצה דאטה, והמדינה מונעת זאת ממנו"
המכרז מספק מסלול נוח יחסית לשחקנים חדשים לקנות רצועת תדרים ולהפוך למפעיל סלולרי מן המניין, באמצעות הסכם שיתוף רשתות עם אחת משלוש הקבוצות שנוצרו - גולן טלקום וסלקום, פרטנר ו־HOT mobile ופלאפון, שלא חתמה עד היום על הסכם שיתוף פעולה עם אף מפעיל אחר.
חברה חדשה תצטרך להציג הון של 100 מיליון שקל
שני שחקנים לפחות בוחנים את תנאי מכרז התדרים - YouPhone מקבוצת אלון רבוע כחול ובעלי ספק האינטרנט 018 אקספון חזי בצלאל, שכבר הצהיר על רצונו להתמודד. אם בצלאל אכן ייגש למכרז זאת תהיה הפעם השנייה שבה הוא מנסה להיכנס לשוק הסלולר: ב־2011 הוא זכה במכרז התדרים אך לא הצליח לגייס את הערבות הבנקאית של 700 מיליון שקל שהתחייב אליה, ואיבד את הרישיון לטובת גולן טלקום. YouPhone היא המפעילה הווירטואלית המצליחה בשוק, עם יותר מ־100 אלף מנויים, אולם השנה גם היא מגלה את תקרת הזכוכית שלה ועד כמה קשה להתחרות כמפעילה וירטואלית מול המפעילים הרגילים.
שחקן חדש שירצה להיכנס לשוק יידרש להציג הון עצמי של 100 מיליון שקל, להפקיד ערבות בנקאית של 10 מיליון שקל, ולזכות בלפחות אחת משמונה רצועות תדרים שיוצעו למכירה במכרז במחיר של לפחות 10 מיליון שקל. שוק הסלולר כיום הוא הרבה פחות אטרקטיבי ממה שהיה לפני שנתיים, כשגולן טלקום ו־HOT mobile נכנסו לענף. הרווחיות שניתן להפיק כמפעיל סלולרי נמוכה בהרבה מבעבר, נתון שכל שחקן פוטנציאלי צריך להביא בחשבון.
במשרד התקשורת חוזרים ומשתמשים במכרז הנוכחי במנגנון להגברה או לשימור התחרות שהוצג בעבר - החזר כספי תמורת השגת נתח שוק. המכרז מאפשר לגולן טלקום, HOT mobile ולכל מפעיל חדש שייכנס לשוק לקבל החזר על חצי מהסכום שיתחייבו לשלם עבור התדרים, אם הם יגדילו את נתח השוק שלהם ב־5% או כ־400 אלף מנויים בתוך חמש שנים.
גולן טלקום ו־HOT mobile עמדו בתנאי דומה, לאחר שהשיגו נתח שוק של יותר מ־7% בתוך פחות משנתיים מכניסתן לשוק, וקיבלו בחזרה את מרבית הערבות שהפקידו עם קבלת הרישיון. במדינות מסוימות באירופה, כמו צרפת לדוגמה, מנסה הרגולטור דווקא להאט במעט את התחרות כדי לאפשר לחברות להגדיל השקעות בפיתוח תשתית. בישראל משרד התקשורת מצפה מהן להמשיך ללחוץ על הגז בשיא הכוח גם בשנים הבאות. שר התקשורת גלעד ארדן ככל הנראה חושש שבתקופתו תאט במשהו "המהפכה הסלולרית" שחולל קודמו הפופולרי משה כחלון.
המדינה צפויה לקבל מאות מיליוני שקלים מהמכרז
מכרז התדרים הנוכחי נועד לאפשר לחברות להשיק רשתות דור רביעי (LTE) שיספקו מהירות גלישה סלולרית גבוהה בהרבה מהיום. רשתות דור רביעי מספקות גם קיבולת גדולה יותר שתאפשר לחברות להתמודד עם הזינוק בביקוש לרוחב פס סלולרי. מהניסיון העולמי עולה כי רשתות הדור הרביעי מגדילות בעיקר את הצריכה של תוכני וידיאו באיכות גבוהה דרך המכשירים הסלולריים.
ישראל נכנסת לתחום באיחור משמעותי - כיום פועלות 288 רשתות דור רביעי בעולם ב־104 מדינות ויותר מ־1,500 סוגי מכשירים סלולריים תומכים בטכנולוגיה. הסיבה לעיכוב היא הקושי של משרד התקשורת להכריע במשך שנים באיזו דרך לחלק את מלאי התדרים המוגבל שבידיו בין חמש חברות הסלולר הקיימות.
במכרז התדרים הקודם, שנערך ב־2011, זכו גולן ו־HOT mobile והן נדרשו להפקיד ערבות בנקאית בלבד. זו כאמור הוחזרה להן לאחר כיבוש נתח שוק והשלמת פריסת הרשת. המדינה כמעט לא רשמה אז הכנסות מהמכרז וספגה ביקורת בשל כך. במכרז הנוכחי פקידי האוצר לא ויתרו על האפשרות למקסם את הכנסות המדינה, ושמונה רצועות התדרים המוצעות (ברוחב 3–5 מגה הרץ כל אחת) יימכרו למרבה במחיר.
מחיר המינימום לכל רצועה יהיה 10 מיליון שקל, אך מכיוון שהמצאי מוגבל המחיר צפוי לזנק לעשרות מיליוני שקלים, במיוחד אם למכרז ייגשו גם שחקנים חדשים. בסך הכל צפויה המדינה להכנסה של מאות מיליוני שקלים מהמכרז.
שלב ההצעות לרכישת התדרים יתקיים בחודשים אוקטובר־נובמבר, לאחר שההצעות הראשוניות של המתמודדים יעמדו בתנאי הסף ויאושרו, והוא ייערך באופן אלקטרוני. התיחור יתבצע בסבבים של 10 דקות כל אחד, שבהם תינתן אפשרות לחברות שלא זכו במספר הרצועות שביקשו לשפר את הצעותיהן. בדומה למכירה פומבית, המכרז יושלם רק לאחר שבמשך שני סיבובים לא יגיעו הצעות כספיות משופרות מאף אחד מהמתחרים.
האם החברות יגלגלו עלינו את עלויות המכרז?
פרטנר וסלקום כבר מחזיקות בבעלותן תדרים המתאימים להשקת דור רביעי, ולכן תוגבל כמות הרצועות שהן יוכלו לקנות במכרז. לסלקום יש כיום מספר רב יותר של תדרים המתאימים לדור הרביעי. היא צפויה להקים רשת דור רביעי עם גולן טלקום, ושתי החברות יוכלו לקנות במצטבר שתי רצועות תדרים. פרטנר ו־HOT mobile, שיקימו גם הן רשת משותפת, יוכלו לקנות עד שלוש רצועות במכרז. פלאפון, שכרגע מקימה רשת לבדה, תוכל לקנות עד ארבע רצועות. מכיוון שבסך הכל מוצעות שמונה רצועות, גם אם לא ייכנס אף שחקן לענף - אחת החברות תישאר עם רצועה אחת פחות מהמקסימום האפשרי.
הלחץ במכרז הוא בעיקר על פלאפון וגולן טלקום. פלאפון היא היחידה מבין החברות הוותיקות שאין לה כרגע תדרים מתאימים לדור רביעי. פלאפון חייבת לרכוש ארבע רצועות במכרז, אחרת היא תישאר עם רשת דור רביעי נחותה ביחס לאחרים. החברה מבססת את המיתוג שלה על מובילות טכנולוגית ולכן היא פשוט לא יכולה להרשות לעצמה מצב כזה. אבל פלאפון היא גם החברה היציבה ביותר פיננסית מבין השחקניות בשוק ואין לה כלל חוב שהיא נושאת על גבה, לכן לא תתקשה לעמוד בהוצאה הכבדה.
גולן טלקום ו־HOT mobile חייבות לרכוש במכרז הנוכחי לפחות רצועת תדרים אחת כדי להישאר במשחק. מבחינת גולן טלקום, החברה הקטנה ביותר, הסכנה היא המשמעותית ביותר להישאר ללא רצועת תדרים. גולן נחשבת למחוללת התחרות המרכזית בשוק הסלולר בשנתיים האחרונות, ולכן מפתיע שמשרד התקשורת לא ניסה להגן עליה יותר באמצעות איזושהי הבטחה לקבל לפחות רצועת תדרים אחת.
השאלה הצרכנית החשובה ביותר בהקשר לדור הרביעי היא אם החברות יגבו תשלום נוסף עבור השימוש ברשתות המתקדמות, והתשובה לה תלויה בעיקר בגולן טלקום. חברות הסלולר ישקיעו מאות מיליוני שקלים בהקמת הרשת החדשה וברכישת התדרים, כך שהציפייה שלהן תהיה באופן טבעי להחזיר חלק מההשקעה על ידי גביית פרמיה מהלקוחות. אולם בצרפת היתה זו החברה־האחות של גולן טלקום, Free, שסיכלה אפשרות כזאת לאחר שהודיעה כי תציע את שירותי הדור הרביעי ללא תוספת תשלום. שאר חברות הסלולר נאלצו ללכת בעקבותיה.