דו"ח טכנולוגי
דוקטור פייסבוק: קח שני לייקים והתקשר אלי בבוקר
איזו סכנה טמונה בהצטרפות לשירותי הבריאות המקוונים שמקימה הרשת החברתית, תרגילי המס של אפל באירלנד מעוררים את זעמם של תושבי האי הירוק, איזה סטארט-אפ עצבן את הכנסיה האנגליקנית ואלון מאסק שולח את האנושות למאדים
פייסבוק נמצאת במעמד המפוקפק שבו לא ברור מי פגע יותר בפרטיותם של בני האדם, היא ותפיסת ה"אין עוד פרטיות" שלה או ה-NSA. בחודשים האחרונים טוענת שדווקא אכפת לה מהפרטיות של משתמשיה, אבל אז הגיע סיפור "פורומי הבריאות" והזכיר לנו במי מדובר.
עבור חברה שמודל הרווח שלה הוא מכירת מידע למפרסמים, מידע רפואי הוא הגביע הקדוש - שם הכסף הגדול באמת. אם תוכל פייסבוק להעביר פרטים של כמה שיותר חולים לידי חברת תרופות, תוכל האחרונה לדחוף לפיד שלהם את גלולות הפלא שלה. זה שוק חזק במיוחד בארצות הברית, שם ביטוח הבריאות הממוצע לא מכסה כלום מעבר לקמע של שמאנית אינדיאנית - וזה אם יש לך ביטוח מוצלח.
לאפל יש אפליקציית בריאות. היא לא עושה הרבה, אבל זה כבר סיפור אחר. לגוגל היה שירות בריאות, שהתחיל ב-2008 ונסגר ב-2011 בדיוק בגלל שאף אחד לא רצה לתת לגוגל גישה למידע הרפואי שלו. עכשיו תורה של פייסבוק לנסות.
פייסבוק יודעת היטב מה המוניטין שלה בכל הנוגע לפרטיות ולכן בונה על שיטה אחרת: ניהול "קהילות תמיכה" לחולים במחלה ספציפית. הבעיה היא שכדי שאנשים יסכימו להשתתף ב"קהילת תמיכה" של פייסבוק כשיש מאות קהילות תמיכה שלא מתקיימות ממכירת המידע, הם צריכים לסבול משטיון. כלי אחר שפייסבוק חושבת עליו ערמומי טיפה יותר: "אפליקציות מניעה": אתם תאמרו לה ממה אתם סובלים והיא תזכיר לכם כמה פעמים ביום מה לא כדאי לעשות ("סובל משחמת הכבד? אל תשתה ליטר ויסקי") ותציף אתכם בפרסומות תוך כדי.
ופייסבוק מבטיחה פרטיות וחשאיות ואת הירח. כלומר, עד לפעם הבאה שהיא תשנה את תנאי השימוש שלה. ומה תעשו אז? תפנו לרגולטורים? הצחקתם את צוקרברג.
אופס, אור שמש
אפל אוהבת לעשות דברים במחשכים. היא אוהבת להפתיע והפתעות מצריכות האפלה תקשורתית. אחרי הכל, כפי שהיא גילתה להוותה בשלוש שנים האחרונות, כשאין את המיסטיקה של סוד שנחשף, המוצר שלה נראה כמו כל מוצר אחר שמישהו העתיק.
ובמיוחד, אוהבת אפל את האפלה בכל מה שקשור לתחום האמיתי של החדשנות שלה: תרגילי העלמת מס. בשנה האחרונה, יש יותר מדי אור בנושא. הסנאט האמריקאי ערך שימועים. האיחוד האירופי הודיע שהוא מתכוון לחקור איך בדיוק קיבלה אפל הטבות מס משונות מאירלנד - ואף שיתכן שהסנקציות יהיו לא על אפל אלא על הממשלה האירית, הידיעות על כך שהיא משלמת שני אחוזי מס על רווחיה לא מוסיפות לטים קוק בריאות. התדמית, התדמית.
ואם עד לאחרונה הבעיה של אפל היתה בעיקר מול המחוקקים בארה"ב, מדינת הבית שלה, עכשיו יש לה בעיות גם באירלנד. התושבים הזועמים של האי הירוק רוצים שאפל תיתן יותר ירוקים. הידיעה על החקירה של האיחוד האירופי הגיעה בעיתוי רע מאד מבחינתה של אפל: בדיוק כשאירלנד רוצה להעלות את מסי המים, כדי לשפץ את תשתית הביוב והצנרת הרעועה שלה.
התושבים אומרים בצדק שאם הממשלה היתה טורחת לקחת מאפל את מה שמגיע לאירלנד על פי חוק, כנראה שלא היה צורך במס חדש. העיר קורק, שם רובץ המטה של אפל באירופה, מלאה בשלטים זועמים והרדיו משדר שוב ושוב אזרחים שנמאס להם, שאומרים שבאירלנד יש חוק אחד לעניים (רוב האוכלוסיה) ואחר לעשירים (במקרה שלנו, אפל.) מחר צפויה עצרת גדולה במחאה על תרגיל המס, ופוליטיקאים בולטים כבר קוראים למרד מיסים: הם רוצים שהאירים יפסיקו לשלם מס עד שאפל תתחיל.
הצד השני של ה-NSA
אחת ההצלחות הגדולות של ה-FBI נגד פושעים מקוונים היתה הלכידה של הקטור מונסגור, המכונה סאבו (Sabu), ממנהיגי כנופיית לולזסק ומהפעילים הבולטים באנונימוס, הפיכתו לשטינקר - ולכידת האקרים נוספים בעזרתו. ההצלחה נבעה לא רק מהריסוק של לולזסק ואנונימוס (זוכרים אותם?), אלא גם מזריעת פרנויה בקרב חברי כנופיות סייבר שכאלה.
אבל להפעלה של סאבו היה צד שני, שה-FBI לא מרבה לדבר עליו. ממסמכים שדלפו לרשת עולה שב-2012, כשהיה לגמרי תחת פיקוח של הבולשת, הורה סאבו לאחד מעוזריו לתקוף אתרים ב-30 מדינות שונות ברחבי העולם.
כתוצאה מכך, קיבל סאבו (ויש להניח שגם המפעיל שלו ב-FBI) רשימה של מידע סודי משלל המדינות הללו, בכלל זה זהותם של סוכנים ממשלתיים. בין המטרות אפשר למצוא את בריטניה ואוסטרליה; שתי אלה הן בעלות ברית של ארה"ב ושותפות למבצעי הריגול שלה. איך זה קרה? פה יש שתי אפשרויות: או שהפיקוח של ה-FBI על הפעולות של סאבו היה פחות הדוק ממה שהארגון טען בבתי המשפט; או שה-FBI יצא לשורה של התקפות על יעדים בחו"ל, כשיש לו יופי של אפשרות כיסוי (זה לא אנחנו! זה האקר שיצא משליטה!), אולי לבקשתם של גורמים אחרים בקהילת המודיעין.
ההנחה הסבירה, כשמדובר ברשויות ממשלתיות ובבני אדם בכלל, צריכה להיות רשלנות ולא רשעות. אבל אם היתה כאן רשלנות, היא היתה פנומנלית. מישהו צריך לענות על שאלות.
באתי לשבש ויצאתי משובש
ב-2009 זכה סטארט-אפ בריטי בשם Wonga לשבחים, בשל תוכניתו לשנות את פני הכלכלה. החברה התיימרה לספק לאנשים הלוואות קצרות מועד, מה שמכונה שם "הלוואה עד יום המשכורת". אתם צריכים כסף בדחיפות ולא בא לכם לשכנע פקיד בנק? פנו לוונגה, הם יתנו לך הלוואה בלי לשאול יותר מדי שאלות. בתנאי שאתם לא תשאלו כל מיני שאלות, כמו למשל כמה ריבית אתם משלמים. התשובה המזעזעת היא אחוז אחד ליום; זו ריבית שאפילו מלווים בשוק האפור היו מהססים לדרוש. וונגה לא התביישה גם לשלוח מכתבי איום מופרכים לחייבים.
התוצאה היא שוונגה הפכה לאויב הציבור מספר אחד בבריטניה: לאחרונה, היא אולצה למחוק 220 מיליוני ליש"ט לחייבים שלה ולהבטיח לעשרות אלפי אנשים אחרים שהיא לא תחייב אותם בעוד ריבית. זה קרה אחרי שראש הכנסיה האנגליקנית, הארכיבישוף מקנטרברי ג'סטין וולבי, נשבע בפומבי שהוא יחסל את וונגה. הכנסיה לא הסתפקה בפרסומת שלילית לחברת הביזה: היא סייעה אקטיבית למאות איגודי אשראי וקו-אופים שהמטרה שלהם היא לסייע לאנשים, לא לשתות את דמם.
קצרצרים
1. יש ברנש בשם אלון מאסק, שמעבר לכך שמדי פעם יש לו רעיון שאשכרה מצליח, כמו מכוניות חשמליות (והמשקיעים, הוא הודה, מפריזים בערך ההצלחה הזו) יש לו המון רעיונות שנראים מגניבים. הבעיה היא שהוא רוצה שמישהו אחר יעשה את העבודה הכבדה של הישום שלהם. המקרה האחרון הוא קולוניה על המאדים. מאסק משוכנע שהיקום מלא ב"תרבויות מתות של פלנטה אחת" - כלומר כאלה שלא הצליחו לחרוג מכוכב הבית שלהם. כדי להמנע מהגורל הזה, הוא רוצה שניישב את מאדים. איך לעזאזל עושים את זה? לא ממש ברור, אבל זו כבר תהיה העבודה של מישהו אחר. מאסק בא עם הרעיון ושאחרים יסתדרו איתו. רק שאלה קטנה, אם אפשר: בהתחשב בכך שטיסה למאדים תהיה כנראה הדבר היקר ביותר שתייצר האנושות אי פעם, מה יהיה גורלם של אלה שיישארו מאחור? כשאתה מדבר, מר מאסק, על "הצלת האנושות", האם אתה מתכוון ל"הצלת פרומיל אליטיסטי מן האנושות, לגמרי במקרה זה שיש לו טונות של כסף"? כי אם כן, אולי כדאי שנדע את זה.
2. גוגל גלאס, הילד הבעייתי של גוגל, שוב בכותרות - ושוב בנסיבות שגוגל לא תאהב. המשטרה של דובאי הודיעה שהיא תצייד את הבלשים שלה במכשיר. על פניו, ידיעה חיובית: לגוגל גלאס יש לקוח ולא סתם לקוח אלא לקוח ממסדי. ואז מגיעה הבעיה: משטרת דובאי מתכוונת להשתמש בגוגל גלאס כדי לזהות פנים של חשודים, וזיהוי פנים הוא משהו שגוגל אמרה שוב ושוב שהוא לא המטרה. מסתבר שבדובאי חושבים שזו המטרה היעודית של המכשיר. לידיעת אנשי המוסד שמתכננים התנקשות נוספת: דובאי הולכת להיות כאב ראש הרבה יותר גדול בקרוב. מצד שני, תוכלו לזהות את אנשי הבולשת במבט חטוף. יש להם פרונקל גדול בצד שמאל של הראש.
3. אפל כבר לא מייצרת את האייפוד הקלאסי שלה, אבל היא עדיין צפויה לעמוד למשפט בגללו: שופט פדרלי אישר תביעה יצוגית כנגד החברה, בשל טכנולוגיית הנז"ק (ניהול זכויות קניין, DRM בלעז) שבה השתמשה בין 2005 ל-2009. התובעים טוענים שהמטרה של הנז"ק היתה למנוע ממשתמשים לנגן מוזיקה שרכשו בחנויות אחרות על האייפודים ובכך לכבול את המשתמשים לחנות המוזיקה של אפל. הם דורשים מאפל פיצוי של 350 מיליון דולר. התביעה המקורית הוגשה לפני כמעט מעשור ואפל הצליחה עד כה למנוע ממנה מלהגיע לחבר מושבעים. בנובמבר, זה ייגמר.