לקרוא ולמחוק: אפליקציית הצ'ט שמאפשרת להעלים שיחות
Wiper פונה למי שנמאס לו להרגיש חשוף בפייסבוק או בווטסאפ: ניתן לנהל בה שיחות צ'ט ולמחוק אותן מתי שרוצים, גם מהטלפון של הנמען. "פרטיות צריכה להיות כיף", אמר ל"כלכליסט" המייסד מאנליו קארלי, "הילדים שלנו לא יבינו איך חלקנו עם גוגל כל כך הרבה מידע אישי
- חוזרת להיות אנונימית: המשתמשים נוטשים את Secret בהמוניהם
- סיקרט נגד Yik Yak: מיהי אפליקציית הסודות הטובה ביותר?
הדבר הנכון שעליו מדבר קארלי הוא ווייפר (Wiper), אפליקציית מסרים מיידיים לאנדרואיד ולאייפון, ששמה דגש מרכזי על פרטיות באמצעות תכונה ייחודית: היכולת למחוק לחלוטין שיחה עם משתמש אחר - ממכשיר המוחק וממכשיר הנמען כאחד.
מבחינת החברה המסרים המיידיים הם רק ההתחלה, ואחרי שלאחרונה הוסיפה ווייפר אפשרות לבצע שיחות קול מוצפנות, קארלי, מייסד ומנכ"ל החברה, כבר מפנטז על עתיד שבו ווייפר תהיה רשת חברתית שתציב אנטיתזה לפייסבוק. "העתיד שלנו הוא רשת חברתית פרטית שבה תמיד יש לך שליטה על מה שאתה משתף", אמר בראיון ל"כלכליסט".
ווייפר היא לא היחידה שהופכת את המסרים המיידיים לזמניים. סנאפצ'ט, למשל, פורחת בזכות אפליקציה שבה הודעות נעלמות אוטומטית שניות ספורות לאחר שנצפו. בניגוד לסנאפצ'ט, בווייפר המשתמש מחליט בדיוק מתי למחוק את ההודעה ולא צריך להגדיר מסגרת זמן מראש, ולפי קארלי ההודעות נמחקות גם משרתי החברה (סנאפצ'ט שומרת אותן במקרים מסוימים).
"מאפשרת לישון קצת יותר בשקט בלילה"
קארלי הכיר את עולם המסרים המיידיים כשעבד באינטרמדיה, חברה שפיתחה שירותי ענן לעסקים. שם גם הכיר את שותפו להקמת ווייפר, מייסד אינטרמדיה מייקל צ'ופאק. "עסקנו שם לעתים קרובות בפיתוח יישומי תקשורת עסקיים, וראינו שברוב השירותים בענף מאוד לא ברור למי יש גישה למידע שלך וכמה זמן הוא מאוחסן. הבנו שזה רק יחמיר ככל שנתקשר יותר באופן מקוון. כך נולדה ווייפר.
"החלטנו שהשירות שלנו צריך להתבסס על משהו פשוט. בלי מדיניות פרטיות מטורפת שצריך לפענח, בלי צורך ליצור קשר עם החברה, בלי דאגות, רק ללחוץ על כפתור אחד - והמידע נמחק. מרבית המשתמשים מוחקים את השיחות כשהן מסתיימות או באותו היום".
אבל זה מעניק למשתמש אחר גישה, גם אם מוגבלת, למידע ששמור בטלפון שלי ויכולת שליטה עליו. זה לא בעייתי מבחינת פרטיות ואבטחה?
"אנחנו חושבים שזה הוגן. לשני הצדדים בשיחה יש יכולת למחוק אותה. אין להם יכולת למחוק כל דבר אחר או להיכנס לחלקים אחרים בטלפון שלך".
לדברי קארלי, ווייפר פופולרית בקרב צעירים ותלמידי קולג', אבל גם בקרב אנשי עסקים. "הם משתמשים באפליקציה לשיחות מאוד רגישות, למשל כאלו שעוסקות בכוח אדם או קניין רוחני. אנחנו מספקים התראות שמיידעות מתי הצד השני קרא כל ההודעה, וזה מאפשר להחליט בקלות רבה יותר מתי כדאי למחוק את השיחה".
ואיך אתם מונעים מהמשתמשים פשוט לצלם את המסך?
"באנדרואיד אנחנו חוסמים את האפשרות הזאת, וב-iOS שולחים התראות אם בוצע צילום מסך (מערכת ההפעלה של אפל לא מאפשרת למפתחים לחסום צילומי מסך באפליקציה - ע"כ). עם זאת, ברור שיש דרכים לעקוף את המנגנון שלנו: תמיד מישהו יכול לקחת טלפון אחר, להחזיק אותו מעל לטלפון שלו ולצלם. זה לא מושלם, אבל גם אם יש לך מערכת אזעקה בבית עדיין אפשר לפרוץ אליך, ובכל זאת תישן קצת יותר בשקט בלילה. משתמשים שדיברנו איתם סיפרו שהם מדברים בווייפר באופן חופשי וגלוי לב יותר, וגם נהנים יותר מהשיחה".
"הישראלים שואלים למה אין צ'ט קבוצתי"
לדברי קארלי, עשרות אלפי ישראלים משתמשים כיום בווייפר והיא נהנית מצמיחה מהירה. נראה שהפופולריות של ווטסאפ בארץ מובילה את המשתמשים לבקש מווייפר שוב ושוב פיצ'ר אחד מרכזי: "הם לוחצים עלינו להוסיף צ'טים קבוצתיים", מספר קארלי, "'מה לא בסדר איתכם?', הם כותבים לנו. 'תבנו את זה היום'. זה משהו שאנחנו כבר עובדים עליו, וצפוי להגיע בתחילת השנה הבאה.
"הישראלים גם פנו אלינו עם הצעות מעניינות לדברים מדליקים אחרים שאפשר לעשות עם יכולת המחיקה, כמו כפתור למחיקת כל השיחות, או מחיקת הודעות ספציפיות במקום כל השיחה", הוסיף. "הצעה אחרת, ששילבנו באפליקציה ל-iOS, היא מחיקת צ'טים ישירות ממרכז ההתראות. מגיע מישראל משוב על איך להפוך את האפליקציה לטובה יותר".
לכן לא מפתיע שהחברה כבר תרגמה את האפליקציה לעברית - גרסת אנדרואיד עם תמיכה בשפה זמינה כבר היום, והגרסה ל-iOS תגיע לאפסטור בשבועות הקרובים.
מבחינת קארלי, יכולות המסרים המיידיים של האפליקציה הן רק מקפצה לפיתוח מוצר גדול ומקיף יותר - רשת חברתית שבה המשתמשים לא צריכים לדאוג לפרטיותם. "לפני כמה שבועות שילבנו אפשרות לחפש ולשתף סרטונים ורשימות השמעה מיוטיוב. הרבה אנשים שאלו: 'למה הכנסתם את יוטיוב לאפליקציה? איך זה קשור לווייפר?', והסיבה היא שאנחנו מדמיינים את ווייפר כרשת חברתית פרטית".
קארלי מאמין שפרטיות תעמוד בלב הרשתות החברתיות של העתיד, אבל שהן גם צריכות להיות כיפיות. "יש כבר הרבה אפליקציות ששמות דגש על פרטיות, אבל רבות מהן לא מהנות. לכן מהיום הראשון ניסינו להפוך את ווייפר לקלה ומהנה לשימוש: פרטיות לא צריכה להיות שקולה לאכילת הירקות מהצלחת או לביקור אצל הרופא. היא צריכה להיות חלק מהפעילות הרגילה שלך. יש לי ילד בן שנתיים וחצי, ואני מאמין שכשהוא יתבגר הוא יגיד: 'אבא, הדור שלך היה מטורף, עם כמות המידע שהעליתם לפייסבוק ושיתפתם עם גוגל. למה מסרתם את הפרטים הכי אינטימיים שלכם לחברות שיכולות לשמור אותם לנצח, ומציגות מדיניות פרטיות מבלבלת שמשתנה כל הזמן?".
בהמשך לכך, קארלי פוסל באופן גורף את מודל ההכנסות שבאמצעותו פועלת פייסבוק. "אנחנו לא רוצים לדעת עליך הכל כדי להציג לך פרסומות ממוקדות. המודל שלנו גם לא יהיה מבוסס על גביית תשלום עבור האפליקציה, והוא לעולם לא יכלול מכירת מידע של משתמשים", הוא מתחייב. "למעשה, אנחנו בכלל לא אוספים מידע כזה".
אז מה יהיה המודל העסקי שלכם?
"זו לא דאגה מרכזית מבחינתנו בחודשים הקרובים, יש לנו משקיעים נהדרים שממוקדים ביצירת קהילה נהדרת. אבל אנחנו מתכוונים להשיק שירותי ערך מוסף, ויש דרכים נפלאות להרוויח כסף מפרסום מבלי למכור מידע על משתמשים, כמו תקשורת עם חברות ומותגים כאשר המשתמשים בוחרים לעשות זאת. כבר יש אפליקציות מסרים שהולכות לכיוונים האלה".