השראה עולמית
התגליות המדעיות המובילות של 2014
לידה מרחם מושתל, החללית שתטיס את אדם למאדים, כוכב לכת שדומה לכדור הארץ ודינוזאור במשקל 65 טון הן רק חלק מהתגליות שהפכו את 2014 לאחת מהשנים הפוריות אי פעם במדע
1. כמו הבית, רחוק מהבית: גילוי כוכב הלכת הראשון דמוי כדור הארץ בחלל
הכירו את קפלר 186f, בן דוד של כדור הארץ הישן והטוב שלנו הנמצא במרחק 500 שנות-אור. הוא התגלה השנה במערכת קפלר-186 והוא גדול רק ב-10% מהפלנטה הכחולה שלנו. הגילוי ענה לראשונה בצורה מוחלטת על השאלה הישנה-נושנה: האם יש עוד כוכבים דמויי כדור הארץ בגלקסיה? וכמה הם נפוצים? התשובה היא כן, חד וחלק. החוקרים אף גילו כי יש מים על פניו. קפלר 186f נמצא במרחק דומה מהכוכב אותו הוא מקיף למרחק בין השמש וכדור הארץ, והמשמעות היא שהתנאים על גביו עשויים לאפשר קיום של חיים.
2. הסוף לעקרות? הלידה הראשונה מרחם מושתל
בספטמבר האחרון נרשמה פריצת דרך מדהימה בתחום הפוריות: אשה שוודית הפכה להיות הראשונה שהצליחה להוליד לאחר שהושתל בה רחם. במסגרת המחקר, הושתלו רחמים ממספר תורמות ל-9 נשים שוודיות בין 2012 ל-2013. השנה כאמור נרשמה הלידה המוצלחת הראשונה. הרחם במקרה זה נתרם על ידי חברת משפחה בת 61 שהגיעה לגיל הבלות כ-7 שנים קודם לכן. זוהי בשורה משמחת לנשים הסובלות מסינדרום MRKH, בו נשים נולדות ללא רחם.
3. המרוץ למאדים: נאס"א משגרת את החללית אוריון
בשנים האחרונות נאס"א קידמה את פרויקט אוריון, דור העתיד של החללית המאוישת של נאס"א. החללית המהפכנית שצפויה להנחית את האסטרונאוטים על מאדים שוגרה בפעם הראשונה בחודש דצמבר מכן השיגור בפלורידה ונחתה לאחר טיול מחוץ לחגורת ואן-אלן ולאטמוספירה באוקיינוס הפסיפי. החללית הייתה בלתי מאוישת, אך השיגור הבא כבר יתבצע עם צוות מלא ויכלול לפי התוכנית אפילו נחיתה על גבי אסטרואיד - צעד ראשון לפני יציאה למאדים. רכב השיגור הוא פיתוח חדש שאמור להפוך לחללית המאוישת הסטנדרטית של נאס"א בעשורים הקרובים.
4. רובוטים כמו נמלים: צביר המיקרו-רובוטים הגדול בהיסטוריה
צוות חוקרים בראשותו של מארק רובנשטיין מאוניברסיטת הארוורד הצליחו ליצור צביר של 1,024 מיקרו-רובוטים. כל רובוט הוא בגודל של כמה סנטימטרים שיכולים להתקבץ בצורות שונות ללא הוראות מהמפעילים ולעבוד ביחד בצורה עצמאית. הם אומנם לא מכילים אינטליגנציה מלאכותית מתקדמת, אבל בעתיד החוקרים מקווים ליצור מוח-כוורת וצבירי-ענק שיכולים לעבוד ביחד כמו קן נמלים. המחקר פותח את הדלת לנאנו רובוטים רפואיים שניתן להזריק לגוף, ושיוכלו לעבוד בצוותא על מנת לתקן תאים, לרפא מחלות או לבצע טיפולים כירורגים ללא צורך בניתוח פולשני.
5. מלך החניונים: חוקרים זיהו את גווייתו של המלך ריצ'ארד ה-3
זו אמנם לא ממש פריצת דרך מדעית, אך מדובר בתגלית מרעישה שעשויה לקדם את המחקר ההיסטורי על מלכותו של ריצ'ארד ה-3, אחד ממלכי אנגליה הידועים בהיסטוריה, ושעליו נכתב מחזהו הידוע של שייקספיר. הגופה התגלתה במהלך בנייה של חניון בעיר לייסטר, והחוקרים הצליחו להוכיח את זהותו בדיוק של כ-99.99% בעזרת דגימות גנטיות.
6. אוקיינוס גלקטי: אחד מירחי שבתאי מכיל אוקיינוס תת קרקעי
לא צריך להרחיק לכת על מנת למצוא תגליות מרעישות. תמונות שנשלחו ב-2005 על ידי החללית קסיני הראו כי באחד מירחיו של שבתאי, אנקלדוס, ניתן לראות אדים עולים מהקוטב הדרומי שלו. אולם רק השנה הצליחו חוקרים לזהות בוודאות כי אותן עמודות אדים הם גייזרים המעידים למעשה על קיומו של אוקיינוס הכלוא מתחת לפניו הקפואים של הירח. קיומם של נוזלים כבר העלו מרתקות שאלות בדבר האפשרות שחיים הצליחו להתפתח על אנקלדוס.
7. סופר דינוזאור: Dreadnoughtus הוא היצור היבשתי הגדול ביותר שהתגלה עד כה
דינוזאורים ענקיים כבר התגלו במהלך השנים האחרונות, אולם אחד כמו ה- Dreadnoughtus עדיין לא. מדובר על זאורופוד (דינוזאור הולך על ארבע בעלי צוואר וזנב ארוכים) שאורכו מגיע ל-26 מטר, ושמשקלו עשוי היה להגיע ל-65 טון (!) לשם השוואה, הדינוזאור הטורף המאיים T-Rex היה מגיע למשקל של עד 7 טון. הדינוזאור הענקי התגלה בארגנטינה ב-2005, אבל סווג באופן רשמי רק השנה. עצם השכם שלו מגיעה לגובהו של אדם בוגר. הוא חי לפני כ-75 מיליון שנה בעידן הקרטיקון העליון.
8. מי שומר על השמרים: חוקרים יצרו כרומוזום מלאכותי של שמרים
הנדסה גנטית היא אחד מהתחומים החמים במדע כיום, והיא כבר סיפקה לנו גילויים ופריצות דרך מרשימות בשנים האחרונות. אולם השנה הצליחו חוקרים לסנתז לראשונה כרומוזום - של שמרים. זאת הפעם הראשונה שהצלחנו ליצור כרומוזום מלאכותי לחלוטין. המשמעות של זה היא שאנחנו התקדמנו עוד שלב לכיוון היכולת לייצר באופן מלאכותי איברים ורכיבים גנטיים.
9. לא שובתים על השביט: הגשושית Philae נוחתת על כוכב שביט
זהו סיום מרשים למסע בן יותר מעשר שנים שעברה החללית רוזטה. בחודש שעבר היא הנחיתה את הגשושית פיליי שהיא נשאה במהלך המשא הארוך שלה על גבי כוכב השביט צ'ורנויוב-גרסימנקו 67P. הגשושית הצליחה לנחות, למרות שתי קפיצות ותקלה במערכת העגינה שלה. זו הפעם הראשונה שהיסטוריה בחוקרים הצליחו להנחית עצם מלאכותי על גבי כוכב שביט, וכבר עכשיו המידע שמגיע מפיליי מספק לנו תובנות חדשות על הדרך בה אנחנו מבינים את היקום, הקיום וכל השאר.