הסטארט-אפים בישראל גייסו 994 מיליון דולר מתחילת השנה
לפי דו"ח של IVC ו-KPMG, הרבעון הראשון של 2015 היה השני המוצלח ביותר בעשור האחרון: 91 חברות גייסו הון ממשקיעים וסבב הגיוס הממוצע עמד על 9.1 מיליון דולר. סטארט-אפים בתחום השירותים המקוונים ממשיכים להוביל את טבלת הגיוסים
91 עסקאות מגובות הון סיכון הסתכמו ב-832 מיליון דולר ברבעון האחרון, 84% מההון הכולל שגויס. הסבב הממוצע של עסקה מגובה הון סיכון זינק אפילו יותר - ל- 9.1 מיליון דולר, בהשוואה לממוצעים של 7.7 מיליון דולר ול- 6.1 מיליון דולר, שהושקעו ברבעון הקודם וברבעון הרביעי של 2014, בהתאם.
המשקיעים המוסדיים בארץ נשארים בחוץ
"נתוני הרבעון הראשון של 2015 מראים כי רמת ההשקעות שמופנות לחברות ישראליות הולכת ועולה. המגמה שהתחילה כבר ב-2014, נתמכת בתוצאות עסקיות משופרות של חברות מגובות הון סיכון", אמר ל"כלכליסט" עופר סלע, שותף הייטק ב-KPMG סומך חייקין. "עם זאת, עליית הערך מהשבחת חברות הפרוטפוליו ומהתשואה על ההשקעות בחברות הללו מתרכזת בעיקרה אצל משקיעים זרים, בשל העובדה שהמשקיעים המוסדיים בישראל - והציבור הישראלי דרכם - לא משתתפים ברמה מספקת בהשקעות הון סיכון".
קרנות הון סיכון הישראליות השקיעו 180 מיליון דולר או 18% מסך ההשקעות בחברות ההייטק הישראליות ברבעון האחרון. הסכום מהווה ירידה של 6%, בהשוואה ל- 192 מיליון דולר (17% מסך ההון) שהושקעו ברבעון הרביעי של 2014, אך זינוק של 80% לעומת 100 מיליון דולר (15% מסך ההון) שהקרנות השקיעו ברבעון הראשון של 2014.
ההשקעות הראשונות של הקרנות הישראליות תפסו נתח של 31% ברבעון הראשון של 2015, שיפור משמעותי בהשוואה לנתח של 20% ברבעון הקודם, אם כי רחוק מנתח של 43% ברבעון המקביל אשתקד.
חברות האינטרנט ממשיכות להוביל
סקטור האינטרנט סגר רבעון שיא, עם 343 מיליון דולר (35%) שגויסו על ידי 44 חברות – והוביל את גיוסי ההון ברבעון הראשון של השנה, כמו בשני הרבעונים הקודמים. אחריו הגיעו מדעי החיים עם 22% וסקטור התוכנה עם נתח של 19% מסך ההון הכולל שהושקע.
"העליה שאנחנו רואים בנתוני הגיוסים של חברות הייטק היא לא מקרית, ומשקפת בצורה ישירה את מגמת העליה בהשקעות בחברות בצמיחה ושווי העסקאות לחברות בשלבים מתקדמים", אמר ל"כלכליסט" קובי שימנה, מנכ"ל חברת המחקר IVC.
"אם עד לפני שנה היינו רגילים לראות סבב ממוצע של כ-3 עד 4 מיליון דולר בחברת אינטרנט, ברבעונים האחרונים אנחנו רואים עליה בגובה העסקה הממוצעת. זה בולט עוד יותר בעסקאות של חברות אינטרנט בשלבי צמיחה, כשהעסקה הממוצעת זינקה משישה מיליון דולר עד לפני כשנה עד ל-16.3 מיליון דולר ברבעון הראשון של השנה. עסקאות ענק כמו הסבב של טאבולה או ההשקעה בקוויקסי, שהובילה עליבאבא אחראיות לזינוק ברבעון האחרון, אבל הניתוח שלנו מראה שלא מדובר באירועים נקודתיים וחד פעמיים, כי אם במגמה שמלווה את הסקטור, וזאת במקביל לעליה גם במספר השקעות בחברות בשלבים מקדימים".
"אלה הן במידה רבה מגמות שמזינות אחת את השניה - הגידול במספר חברות האינטרנט הצומחות, מושך עוד יזמים ומשקיעים לסקטור. אנחנו מאמינים שהצלחות הסקטור יביאו להמשך הגידול בהיקף העסקאות בצמיחה, בד בבד עם עליה נוספת בהשקעות בסטארט-אפים צעירים בתחום, שסבל עד הרבעון האחרון מירידה בהיקף השקעות הסיד", הסביר.
המיזמים הוותיקים מושכים השקעות
מגמה בולטת נוספת הינה צמיחה במספר העסקאות הקשורות בחברות עם מוצר בשלבי פעילות מתקדמים, אשר קיבלה תאוצה ברבעון הראשון של 2015, כש- 47 חברות בשלבי ביניים הובילו את הגיוסים עם 319 מיליון דולר בפעם הראשונה משנת 2013. חברות בשלבים המוקדמים משכו 315 מיליון דולר ירידה של 14 אחוזים מרבעון הקודם אשר היה חזק במיוחד. חברות בשלבי פיתוח מאוחרים הגיעו עם נתח צמוד של 31 אחוזים מסך ההון שגויס ברבעון.
במקביל, נמשכת מגמת העליה בהיקף העסקאות ומספר העסקאות הגדולות מעל 20 מיליון דולר, עליה הצביע סקר IVC-KPMG עוד ברבעון הקודם. ברבעון הראשון של 2015, מספר העסקאות מעל 20 מיליון דולר עמד על 16 עסקאות עם נתח של 55% מסך ההשקעות, נתוני שיא לעסקאות הגדולות. זאת בהשוואה ל-13 עסקאות שמהוות 42% מההון הכולל ברבעון הרביעי של 2014, ובהשוואה ל-6 עסקאות בלבד עם 27% מההון שהושקע ברבעון הראשון של 2014.