$
חדשות טכנולוגיה

רואים את האור: ההולוגרמות הופכות מהבטחה למציאות

אחרי שהולוגרמות כיכבו בסרטי מדע בדיוני והחזירו לחיים את טופאק ואת מייקל ג'קסון, עכשיו התחום מתעורר ברצינות. חברות ברחבי העולם מפתחות טכנולוגיות הולוגרפיות שיקלו על רופאים, ינתחו זירות פשע וישנו את פני תעשיית הגיימינג. בקרוב גם בטלוויזיה שלכם

הראל עילם 11:0220.05.15
מי שעברו ב־12 באפריל מול הפרלמנט הספרדי במדריד נתקלו במחזה מפתיע: אלפי אנשים צעדו במורד הרחוב במחאה נגד חוקים חדשים, שבין היתר אוסרים על אזרחים להפגין ללא אישור הממשלה — בדיוק הפעולה שהמפגינים עצמם עשו.

למרות הצפצוף הפומבי על החוק מעורר המחלוקת, אף אחד מהמפגינים מול הפרלמנט לא נאסר או נקנס. הסיבה? הם לא באמת היו שם. כל אחד מהמפגינים, שמתגוררים בספרד ובמקומות אחרים בעולם, הוצג באמצעות הולוגרמה שהראתה אותו צועד, מניף שלטים וצועק סיסמאות מחאתיות.

 

מחמת הולוגרמות בספרד נגד חוק שאוסר על הפגנות. נמנעו ממעצר ומקנסות מחמת הולוגרמות בספרד נגד חוק שאוסר על הפגנות. נמנעו ממעצר ומקנסות

 

זה היה שימוש מפתיע למדי בהולוגרמות, שבשנים האחרונות כבשו בעיקר את עולם הבידור. יוצרים כמו טופאק ומייקל ג'קסון הוחזרו לחיים ולבמה, לפחות לשעה קצרה. קומיקאים כמו רודני דיינג'רפילד או ג'ורג' קרלין, שכנראה היה מעיר משהו סרקסטי על זה, צפויים בקרוב לעשות סטנד־אפ הולוגרפי במסגרת פרויקט של המרכז הלאומי לקומדיה בניו יורק. ההולוגרמות מככבות גם בגלריות, מוזיאונים למדע ותערוכות, ואפילו בהלוויות פרטיות: חברה בשם AIM מפלורידה מציעה כיום שירות חדש המאפשר הקרנת תמונה הולוגרפית של המנוח. "אנו נותנים ללקוחות את ההזדמנות ליצור מורשת ארוכה ורושם חזק", כותבת החברה על השירות שלה.

 

בלי כפפות

 

גם להולוגרמות עצמן יש מורשת ארוכה, וגם במקרה שלהן רבים חשבו שזמנן עבר. לאורך המאה ה־20 הן היו חלק מרכזי מהדרך שבה האנושות דמיינה את עתידה, וכיכבו ב"מלחמת הכוכבים", ב"מסע בין כוכבים" ובשורה ארוכה של סרטי וסדרות מדע בדיוני. ואולם, עד השנים האחרונות ההולוגרמות נתפסו כגימיק בלבד, הבטחה מעורפלת שמעולם לא התממשה.

 

מייקל ג'קסון על הבמה. גם קומיקאים מנוחים כמו ג'ורג' קרלין יופיעו כהולוגרמה בעתיד מייקל ג'קסון על הבמה. גם קומיקאים מנוחים כמו ג'ורג' קרלין יופיעו כהולוגרמה בעתיד

 

שורת התקדמויות טכנולוגיות מאפשרות כעת לחזון ההולוגרפי לקרום עור וגידים: אחת מהן התרחשה בתחום המכונה "ממשק הפטי", המדמה תחושת מגע מבלי שנוצר מגע פיזי, המוכרת לכל מי שמשתמש בסמארטפון. בתחום ההולוגרפי ממשקים כאלה לוקחים את ההולוגרמה הקלאסית, המהווה בסך הכל אובייקט אור תלת־ממדי הניתן לצפייה, צעד אחד קדימה מבחינה חושית.

 

כבר בשנות התשעים פותחו כפפות כבדות שנעזרו בחשמל סטטי כדי ליצור את אשליית המגע, והתחום פחות או יותר נעצר שם. ואולם, לפני חודש קבוצת חוקרים מאוניברסיטת בריסטול, בשיתוף פעולה עם חברת UltraHaptics הבריטית, הציגו טכנולוגיה מהפכנית שמאפשרת ליצור תחושת מגע ללא צורך בלבישת כפפות. הטכניקה מתבססת על גלי קול המופקים מכיוונים שונים בו זמנית, בתדר נמוך מספיק כדי לגרות את העור, ובמקביל להקרנתו של אובייקט תלת־ממדי.

 

צורת פרפר שנוצרה בטכנולוגיה של Aerial Burton, אשר תשמש לשלטי חוצות צורת פרפר שנוצרה בטכנולוגיה של Aerial Burton, אשר תשמש לשלטי חוצות

 

הכוונה היא לפתח את הטכנולוגיה כך שתהיה מדויקת מספיק כדי להעניק תחושה של מרקמים וחומרים שונים, פיתוח שיאפשר, למשל, לבחון עיצובים שונים למוצר חדש בלי לבזבז אפילו גרם של חומר. "יש היום נטייה לחשוב על ממשקים עתידיים כנטולי מגע. זו טעות: מגע נותן לך שליטה ודיוק", אמר פרופסור סריראם סאברמאניין מבריסטול על רקע הצגת המחקר. סאברמאניין, מקווה להשתמש במערכת בין היתר על מנת לאפשר לרופאים לבצע ניתוחים מרחוק, ולהרגיש למשל היכן נמצאת גרורה סרטנית כאילו הם בחדר. הפיתוחים של החברה צפויים להבשיל לשימוש מסחרי תוך 7–5 שנים.

 

CSI למתקדמים

 

UltraHaptics היא לא היחידה שמקווה להפוך את ההולוגרמות לדבר הבאה ברפואה: RealView מיקנעם, שגייסה בנובמבר האחרון 10 מיליון דולר וחתמה על שיתוף פעולה עם פיליפס מדיקל, מפתחת מערכת המסוגלת למפות את הגוף האנושי בעזרת CT או MRI ואז להציג בפני הרופאים הולוגרמה שהם יכולים לתמרן ולבחון מכל צד. הרופא יכול להתמקד באיבר ספציפי, לשנות את זווית המבט או "לגעת" באיבר כדי להזיזו. הטכנולוגיה, שאמורה להפוך לישימה בשנה הבאה, תהווה בשלב ראשון כלי סיוע למנתחי לב.

 


 

הטכנולוגיה של RealView מתבססת על הקרנת קרני אור ממספר זוויות בדרך שיוצרת "נקודות" אור מרחפות בחלל, המרכיבות הולוגרמות מדויקות ובעלות מנעד צבעים רחב ברזולוציה גבוהה. אחת ממתחרותיה, Holographic Optical Technologies, השיקה לאחרונה קמפיין קיקסטארטר לפיתוח והפצה של מקרן הולוגרפי רפואי דומה, בעלות של מאה דולר בלבד לדגם הזול ביותר. גם פולס, שיצרה את ההולוגרמה של מייקל ג'קסון, פונה כעת לשוק הרפואי: "אנחנו יכולים לסרוק היום את המוח או הלב שלך ולבנות תמונה הולוגרפית מציאותית במיוחד כדי להכשיר רופאים, אחיות וטכנאים" אמר רודי מזצו'י, בכיר בחברה, בראיון ל־CNBC בחודש שעבר.

 

לצד מעצבים ורופאים, גם מערכת אכיפת החוק תוכל ליהנות מהפיתוחים ההולוגרפיים החדשים. חוקרים מאוניברסיטת ציריך מפתחים מערכת ליצירת הולוגרמות של זירות פשע, באמצעות שילוב מספר רב של מקורות והצלבתם עם וידיאו שצולם במצלמות מעגל סגור. פיתוח אחר של הקבוצה הוא Virtobot, מערכת המאפשרת לבצע ניתוח לאחר המוות ללא צורך בחיטוט בגופה, באמצעות שימוש במכונות מיפוי.

 

הגרפן בתמונה

 

למרות ההתקדמות בשנים האחרונות, רוב הפיתוחים הללו משתמשים בטכניקות מסובכות, יקרות ומוגבלות על מנת ליצור הולוגרמות. את המצב הזה עשויים לשנות חוקרים מאוניברסיטת סווינבורן האוסטרלית, שהציגו בתחילת החודש טכנולוגיה חדשה העושה שימוש בחומר המהפכני גרפן.

 

Virtobot, פיתוח שוויצרי לנתיחה שלאחר המוות ללא צורך לגעת בגופה Virtobot, פיתוח שוויצרי לנתיחה שלאחר המוות ללא צורך לגעת בגופה

 

גרפן הוא רשת שקופה ודקיקה במיוחד של אטומי פחמן. מדענים כיום בודקים את האפשרות להשתמש בו כמוליך־על, סוללה מתקדמת, חומר חזק במיוחד לציפוי מכשירים אלקטרוניים, בניית מעבדים זעירים אף יותר מאלה שמאפשר הסיליקון, ואפילו דרך לניקוי האוויר והים מזיהום. החוקרים האוסטרלים נעזרו בגרפן כדי לשלוט בקרני אור בדיוק רב, שלא היה אפשרי עד כה ללא שימוש בפיתוחים יקרים מאוד.

 

באמצעות שימוש בלייזר הם "צרבו" תמונות הולוגרפיות לתוך הגרפן, באופן שלא מצריך מקור אנרגיה נוסף. מדובר בפיתוח דומה להולוגרמות המודפסות שכיום ניתן למצוא בצעצועים ובמזכרות לתיירים, אך ההולוגרמות מבוססות הגרפן הן ברזולוציה גבוהה יותר וניתן לראות אותן מזווית רחבה במיוחד.

 

"בדרך הזו אתה יכול ליצור לא מעט אפקטים אופטיים", כתב פרופסור מין גו, מראשי המחקר. "תמונות תלת־ממדיות שקופצות מהמסך בלי צורך במשקפיים, למשל". בעתיד, לדבריו, ניתן יהיה ליצור בטכנולוגיה הזו מסכים מיוחדים לטלפונים וטאבלטים המקרינים תמונות הולוגרפיות נוחות לצפייה ללא צורך במשקפיים, מה שיפתח שלל אפשרויות בפני חברות גיימינג. אפשרות עתידית אחרת היא לצרוב תמונה הולוגרפית לתוך שטרות, מפתחות ותעודות זהות כאמצעי למניעת זיופים.

 

שידורי ההולוגרמה

 

כפי שניתן לצפות, אחת המדינות שמובילות את המהפכה ההולוגרפית היא יפן. חברת Aerial Burton משתמשת במערך של קרני אינפרה־אדום, היוצרות נקודת אור מרחפות שניתן לתמרן ולהזיז. באמצעות יצירת מאות נקודות כאלה ניתן לבנות אובייקטים תלת־ממדיים מעופפים, שמשתמשים יכולים לראות בקלות, מכל זווית אפשרית וממרחק גדול. היתרון הגדול של הטכנולוגיה שפיתחה ברטון היא שניתן להקרין את האובייקטים למרחק של עשרות מטרים. ברטון מעוניינת להשתמש בטכנולוגיה כדי ליצור שלטי חוצות, אך גם למטרות חשובות יותר, כמו סיוע לכוחות ההצלה במקרים של אסונות טבע.

 

גם בתוך הבית ההולוגרמות עשויות לשחק תפקיד גדול יותר בשנים הקרובות, לצד פיתוחים כמו־הולוגרפיים דוגמת הולולנס של מיקרוסופט (ר' מסגרת). יפן מתכוונת לצלם את אולימפידת טוקיו 2020 בפורמט הולוגרפי, וגם בצדו השני של האוקיינוס השקט לא קופאים על השמרים. ב־MIT מפתחים שבב חדש, המסוגל לפזר אור בזמן אמת וליצור הולוגרמות מדויקות שייראו כאילו הן יוצאות מהמסך. "זאת טכנולוגיה זולה וקלה לפיתוח", אמר לבלומברג ראש המעבדות ההולוגרפיות ב־MIT מייקל בוב, והוסיף כי לדעתו, טלוויזיות הולוגרפיות יכולות להיות חלק מכל בית כבר ב־2023.

 

מיקרוסופט הולכת על כאילו־גרמה

 

אחד המוצרים המסקרנים ביותר שצפויים לצאת לשוק בשנה הקרובה הוא הולולנס של מיקרוסופט — משקפי מציאות מוגברת שהחברה מכנה "משקפיים הולוגרפיים". ואולם, ההולולנס אינם יוצרים הולוגרמה אמיתית: ההגדרה המקובלת להולוגרמה היא אובייקט אור תלת־ממדי, שניתן לצפייה ללא משקפיים או התקנים מיוחדים.

 

הממשק של הולולנס. משתלבים בעולם הפיזי הממשק של הולולנס. משתלבים בעולם הפיזי

 

במקום זאת, מיקרוסופט מציגה במשקפיים ממשק מיוחד שלא רק מציג שכבת מידע על גבי העולם הפיזי, אלא גם משתלבת בו. שולחן העבודה האמיתי של המשתמש, למשל, יכול להפוך לשולחן עבודה וירטואלי, וניתן יהיה לעבוד על מודלים תלת־ממדיים כאילו הם חפצים אמיתיים.

 

משקפי ההולולנס והממשק הנלווה להם אינם גימיק זניח, אלא אמורים להיות חלק אינטגרלי מווינדוס 10. בניסיון להפוך את הולולנס למוצר מיינסטרים, כפי שאף יצרנית משקפיים חכמים לא הצליחה לעשות עד כה, נכנסה מיקרוסופט לשיתוף פעולה עם חברות כגון דיסני שיפתחו אפליקציות עבור המוצר החדש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x