$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

נבואת זעם: משחק המחשב שחוזה את פני המלחמה הבאה

מומחי טכנולוגיה צבאית טוענים ש-Call of Duty Black Ops 3 הוא תחזית מדויקת בנוגע למלחמות העתיד הקרוב, האם גוגל יודעת עלינו אפילו יותר מה-NSA והנוער בסעודיה חייב להשתמש באפליקציות מובייל כדי לחמוק מהדיכוי הממשלתי

יוסי גורביץ 15:0225.05.15
פני המלחמה העתידית במשחק מחשב?

 

המועצה האטלנטית, מכון מחקר בעל מעמד כביר בתחום האסטרטגיה הבינלאומית, גררה הרמת גבות מסיבית כשמינתה לפני שנה את דייב אנתוני לעמית מחקר שלה. אנתוני אינו גנרל בדימוס, מומחה כלי משחית או יצרן נשק: הוא אחד המפתחים של משחק היריות Call of Duty.

 

מסתבר שאם מסתכלים על הגרסה האחרונה של המשחק, Black Ops 3, יתכן שהבחירה באנתוני היתה נכונה. המשחק חורג לתחום המדע הבדיוני, אבל לא רחוק מדי; הוא מתאר עולם, קרוב מאוד לזה שלנו, שבו כלי המלחמה העיקריים יהיו רובוטים, מל"טים וחיילים "מתוגברים".

  

 

התגבור כולל חיבור מוחי לרשת, העצמה קיברנטית ושאר דברים שעדיין לא קיימים מסחרית אבל אנחנו בדרך אליהם. מל"טים משחקים תפקיד מרכזי כבר היום. רובוטי מלחמה חצי אוטונומיים - שיש להם תנועות עצמאיות אבל מקבלים פקודות ירי ממפעיל אנושי - הופעלו בעיראק כבר ב-2004, ודרום קוריאה עובדת כבר כמה שנים על רובוטים שיהיו מסוגלים לקבל החלטות ירי עצמאיות. כל הנושא כבר מעורר עצבנות בקהילת המשפטנים וזכויות האדם, שמתחילה להבין שרובוטי הרג יהיו פושעי המלחמה האולטימטיביים: יהיה קשה מאוד להכריע מי אחראי לפשעי המלחמה שהם יבצעו.

 

מל"ט תקיפה אמריקאי מל"ט תקיפה אמריקאי

 

Exoskeletons, חליפות רובוטיות שיופעלו על ידי בני אדם ושיאפשרו להם לבצע מעשים בלתי אפשריים פיזית - להרים משקל בלתי סביר, לרוץ במהירות פסיכית - כבר נמצאים בפיתוח. הצבא האמריקאי מפתח שתי גרסאות לכאלה, ויש גם גרסאות אזרחיות, לעובדי נמל בקוריאה. יהיה מעניין, במובן הסיני של המילה.

 

Gspy

 

עורכי הדין של גוגל נאבקו בשיניים ובציפורניים, אבל בסופו של דבר החברה אולצה לאחרונה לחשוף הרבה מהדרכים שבהן היא אוספת מידע על משתמשים, ואנחנו לומדים שהיא יודעת עלינו הרבה יותר ממה שנהוג היה לחשוב.

 

בית משפט פדרלי הורה על פרסומם של מספר מיילים פנימיים של החברה, ואף שאלו עברו צנזורה קשה קודם לפרסום, עולה מהם שגוגל מפעילה תכנית בשם COB - Content One Box. מה זה בדיוק, עדיין לא ברור, אבל מה שכן ברור הוא שגוגל מחזיקה מיליונים ממה שהיא מכנה "דליים" - קטגוריות זערוריות שאליהן היא משייכת כל משתמש שמתאים לקטגוריה הזו.

 

מה היא יודעת עלינו? הכל מה היא יודעת עלינו? הכל

 

היא אוספת על המשתמש לא רק את הפרטים הצפויים - שם, גיל, כתובת, ואת המוצרים שהוא נוטה לקנות - אלא גם עושה ניחוש סטטיסטי, בהתבסס על הרכישות שלו ועל אזור המגורים שלו, האם הוא נשוי והאם יש לו ילדים, ואם כן, כמה. כל מייל שעובר בג'ימייל נקרא בקפדנות, בדגש על מיילים צרכניים. כל דבר שאתם קונים יכול לאפשר לגוגל למכור לכם עוד דברים. בהתאם, גוגל מנהלת אחריכם מעקב ויש לה ניחוש טוב איפה אתם בכל רגע נתון.

 

במילים אחרות, מה שהתחיל בתור שירות מייל חינמי ונוח הפך בעשור האחרון לתכנית מעקב של ממש, שמאפשרת לגוגל לדעת עליכם יותר ממה שה-NSA יודעת ועם הרבה, פחות פיקוח. בהתחשב בכך שג'ימייל הוא המפתח לאנדרואיד' יש כאן פלישה שקטה לחיים של יותר ממיליארד אנשים.

 

גוגל אומרת בצדקנות שהיא לא מוכרת למפרסמים פרטים על הזהות המינית, הלאומית או האתנית שלכם - אבל היא גם לא צריכה. המפרסם רק צריך לפנות ל"דלי" שמכיל את הזהות המתאימה והפרסומת כבר תגיע אליכם. רוצה לפרסם תרופה להתקף לב לאנשים בגיל העמידה עם לחץ בחזה וחשבון בנק שמן? יש דלי כזה. לפרסם קופונים למזון מהיר לאמהות חד הוריות עם בעיית משקל? יש דלי כזה.

 

באירופה כבר התחילו לשים לב לבעיה והרגולטורים מתחילים להתעורר. בארה"ב, שם למפלגה הרפובליקנית יש אחיזה חזקה בשלטון, זה ייקח הרבה יותר זמן. ובישראל? לשר התקשורת קוראים בנימין נתניהו, במקומכם הייתי מנמיך ציפיות.

 

השַריפים לא אוהבים את זה

 

אם ההצלחה הגדולה ביותר של השטן היא לשכנע את בני האדם שאיננו קיים, ההצלחה הגדולה ביותר של סעודיה היא לשכנע אנשים שהיא משתייכת באיזשהו אופן למדינות ה"מתונות" באזור. מדובר באחת הדיקטטורות הגרועות על פני כדור הארץ, שמוציאה מדי שנה עשרות בני אדם להורג על עבירות שלעתים הן טריוויאליות, שמחזיקה את הנשים שלה בתנאים של עבדות ושמתעללת במאות אלפי עובדים זרים. זו מדינה שגורמת אפילו לאיראן להיראות טוב.

 

אזרחים סעודים ברחובות ריאד אזרחים סעודים ברחובות ריאד צילום: בלומברג

 

והדור הצעיר של הסעודים הבין שמהמבנה הרשמי של הממלכה הקסומה, כפי שהיא מכונה בלעג, לא יצא לו שום דבר. אז הוא עוקף אותו באמצעות אפליקציות סלולריות. נשים, שאינן יכולות לנהל עסקים, מוכרות מזון או תכשיטים באמצעות אינסטגרם. יוטיוב מאפשר צפיה בסדרות אסורות. טוויטר מאפשר חופש ביטוי מסוים (עד לרגע שבו המשטר מחליט שאתה מגזים ומוציא אותך להורג בעוון כפירה). ומאחר ולסעודיה יש משטרה דתית, שמכריחה אנשים שהיא מוצאת ברחוב להתייצב במסגדים לחמש התפילות היומיות, אפליקציות אומרות לצעירים כמה זמן נותר עד התפילה הקבועה, ובאיזה בית עסק סמוך הם יוכלו לתפוס מחסה.

  

כל זה, כמובן, לא מוביל לשום שינוי. רק להעמקה של הצביעות. מצד שני, כשמחצית מהאוכלוסיה היא מתחת לגיל 30, לא ברור כמה זמן זה יכול להחזיק מעמד. מצד שלישי, המשטר הסעודי מוציא 10.7% מהתמ"ג שלו על חימוש. הנשק הזה לא מיועד כל כך למלחמות חוץ.

 

קצרצרים

 

1. DARPA - הסוכנות למדענים מטורפים של הפנטגון שהביאה לכם את האינטרנט ולהבדיל את החזירים הזומבים, מודיעה בגאווה שהיא הצליחה לפתח קרן מוות. הפרויקט מכונה HELLADS – אלה ראשי תיבות – ורשמית הוא אמור להיות מערכת הגנה שיורה קרני לייזר כדי ליירט משהו, אבל המטרה היא להעלות אותה על מטוס ולתקוף ממנו, בין השאר, כלי רכב. אף שדארפה מתכוונת להתקין את קרן המוות שלה גם על ספינות, טרם ידוע אם היא מתכוונת לחמש בה גם כרישים.

 

כן, זה מה שזה כן, זה מה שזה

 

2. אובר אומרת לבתי המשפט שהחוקים למען בעלי מוגבלויות לא חלים עליה, משום שהיא בכלל לא חברת תחבורה אלא "חברת טכנולוגיה". אובר מתמודדת כעת עם תביעה - עוד אחת - בשל האפליה שלה כלפי נכים ועיוורים. החברה החליטה שמה שהיא צריכה לעשות הוא לצאת בקמפיין פומבי שבו היא אומרת שהשירותים שהיא מספקת הם לא השירותים שהיא מספקת. אובר נמנעת מלחייב את העובדים שלה בקורס חובה, שבו יוסבר להם שהם חייבים לספק שירות לנכים ועיוורים – כי אם היא תעשה את זה, היא תכיר בעצם בכך שאלה העובדים שלה וכל המודל העסקי שלה מבוסס על הכחשת הנקודה הזו. נראה, אגב, שזה קרב שהיא מפסידה בו: רגולטור בפלורידה מצא לאחרונה שעובד אובר שפוטר אכן היה עובד, ושבשל הפיטורים הללו הוא זכאי לדמי אבטלה.

  

3. בעלי הזכיון של ג'יימס בונד היו דוחים בשאט נפש את הידיעה הבאה כתסריט גרוע מדי: אבל לפני כעשרה ימים נערך בבריטניה כנס חשאי, שבו השתתפו נציגים של גוגל, אפל, CIA ו-GCHQ (המקבילה הבריטית של ה-NSA). על סדר היום: מה צריכים להיות היחסים בין שירותי השו-שו ובין חברות הטכנולוגיה - ומה לספר לתקשורת על הנושא. במקום נכח גם ראש ה-GCHQ, שלא כל כך מזמן האשים את חברות הטכנולוגיה האמריקאיות בכך שהן "רשתות הפיקוד והשליטה החביבות על טרוריסטים ופושעים". זכרו את הפגישה הזו בפעם הבאה שגוגל ואפל אומרות לכן שהן בצד שלכן ולא בצד של מדינת המעקב. הן תאגידים. אין להם שום נאמנות לציבור וארגוני השו-שו יכולים להפעיל יותר לחץ. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x