$
סטארט-אפים והון סיכון

בלעדי לכלכליסט

זנד טכנולוגיות מר"ג תימכר בעשרות מיליוני דולרים בלבד

חברת התוכנה הישראלית שפיתחה שפת פיתוח חינמית שבה משתמשות פייסבוק ויאהו מנהלת מו"מ למכירתה לחברת תוכנה בינלאומית בסכום הקרוב לזה שגייסה לאורך 16 שנות קיומה

אסף גלעד ומאיר אורבך 08:5104.08.15

חברת התוכנה הישראלית זנד טכנולוגיות (Zend Technologies) מנהלת בימים אלה משא ומתן למכירתה בכמה עשרות מיליוני דולרים לחברת תוכנה בינלאומית - כך נודע ל"כלכליסט". זוהי מכירת חיסול עבור החברה שרק לפני כארבע שנים שווייה הוערך ב־63 מיליון דולר, ולפני תשע שנים היתה שווה 95 מיליון דולר. מחברת זנד ומבעלי המניות לא נמסרו תגובות לדברים.

 

זוהי גם טרגדיה עבור החברה שפיתחה את מרבית קוד התוכנה PHP, משפות הפיתוח הפופולריות ליישומי ווב, שאף שהקוד שלה מצוי בבסיס שירותים מקוונים רבים - בהם פייסבוק, יאהו וזינגה - מעולם לא קיבלה על כך תמורה.

 

בראיון שנתן בעבר זאב סוראסקי, ממייסדי החברה, ל"כלכליסט", הוא אמר: "הרישיון ל־PHP הוא חינמי. אתה מפתח קוד ללא תנאים מוקדמים ובלי מגבלות, ומישהו יכול לבנות את האתר הכי מצליח בעולם (הכוונה לפייסבוק - א"ג ומ"א) ולנהל 500 מיליון איש בלי לשלם. וזאת אף שהם משתמשים בקוד שלי ושל אנדי עד היום".

 

 צילום: עמית שעל

 

זנד מרמת גן היא חברת סטארט־אפ ותיקה שהוקמה ב־1999 וקידמה קוד פתוח חינמי פופולרי, אך התקשתה לייצר מכך הכנסות משמעותיות עד היום. אף שמשקיעות רבות כמו ויולה, אינטל, סאפ, גריילוק ישראל, וכמה קרנות אמריקאיות נוספות נכנסו לחברה, ואף שהושקעו בה קרוב ל־60 מיליון דולר לאורך השנים, היא התקשתה לייצר צמיחה עקבית.

 

עם זאת, לויולה מניות בכורה בחברה והיא צפויה לקבל בכל מקרה החזר על ההון שהשקיעה, כ־9 מיליון דולר, בתוספת כמה מיליוני דולרים. שאר המשקיעים ידוללו. כמה משקיעי עבר הצליחו לצאת עוד לפני המכירה הנוכחית - קרן וואלדן, פלטינום ושמעון אקהויז, שמכרו את המניות שלהם בחברה במהלך סבבי הגיוס הקודמים.

 

זנד אחראית, על פי הערכות, לכ־80% מהקוד העולמי בשפת הפיתוח הפופולרית החינמית PHP. אתרים רבים פותחו באמצעותה, בהם פייסבוק, ויקיפדיה, וורדפרס וזינגה, וזאת מבלי לשלם תמלוגים למפתחי השפה, שמרביתם מקהילת ה־PHP הפתוחה, שבה חברים גם סטודנטים ומקודדים חובבים.

 

פוטנציאל עצום, צמיחה איטית

 

לאחר שנים רבות שבהם פעלה בחוסר רווחיות וסיפקה שירותי תמיכה ופיתוח אפליקציות לפי דרישה, שינתה זנד כיוון עסקי לפני כעשר שנים והשיקה קו של רישיונות שימוש בחבילות תוכנה חדשות המספקות ערך מוסף מעבר לקוד הפיתוח הבסיסי, מודל שמזכיר את פעילותה של חברת הקוד הפתוח רד האט. מאז המשבר הכלכלי של 2008-2009 העדיפו ארגונים וחברות לעשות שימוש בקוד פתוח חינמי ובכך צירפה זנד לרשימת לקוחותיה שורה ארוכה ומכובדת של לקוחות ענק, בהם בסט ביי, סיסקו, דיסני, ג'נרל אלקטריק, קרדיט סוויס, הבורסה של ניו יורק ובנק אוף אמריקה. כיום, עיקר הכנסותיה של זנד נובעות ממנויים משלמים ובין השותפים שלה מיקרוסופט, אורקל ו- IBM המפיצים את הקוד שלה. עם זאת, כל זה לא הספיק ככל הנראה בכדי לייצר צמיחה גבוהה, ומספר לא מבוטל של משקיעים ותיקים ביקשו למכור את אחזקותיהם בחברה.

 

מאז היווסדה גייסה זנד 57 מיליון דולר מעשרות רבות של משקיעים בהם אינטל קפיטל, אינדקס, גריילוק, והקרנות האמריקאיות סאפפייר ואז'ור. מרביתם דוללו, והסבב האחרון שנערך לה בשנת 2011 הגדיר באופן מהותי את מבנה הבעלות שלה, כזה שהעניק לויולה 25% ממניותיה על פי רשם החברות. את החברה ייסדו סוראסקי, המנכ"ל אנדי גוטמנס והמנכ"ל לשעבר דורון גרסטל שעזב את החברה ב-2006, ורשם עד כה שני אקזיטים נוספים - נוליו ופאנאיה. חלקם הכולל של שלושת המייסדים מכלל מניות החברה מוערך בכ-3.5%, אך גוטמנס וסורסקי שפעילים בחברה עד היום יקבלו גם תגמולים נוספים על מניותיהם מידי הרוכשת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x