דו"ח טכנולוגי
החד-קרן הדקור ושאלת הפיקוח על הסטארט-אפים
עובדי תראנוס חושפים את הונאות החברה, הרשויות בגרמניה תופסות שרת ששימש למתיחת טרור, וההתמקדות הבעייתית של סמסונג
אופס, זייפנו בדיקות
חברה שמוכרת מאד בקרב משקיעים בארה"ב אבל לא בארץ היא Theranos, חדקרן סטארט-אפ שמוערך ביותר ממיליארד דולר, שטוען שפיתח דרך לספק מידע על חולה מכמה טיפות דם בלבד. החברה הגיעה לסף התרסקות לפני חודשיים כשהסתבר שהיא מזייפת את הבדיקות שלה וכשנטען שאחד המייסדים התאבד כי ידע שהמוצר שלו לא שווה כלום.
תראנוס עדיין קיימת, וכעת היא תחת חקירה של הממשל הפדרלי. על פי תלונות שהגיעו מעובדי החברה עצמם, הבדיקות שביצעה החברה הפרו תקנים רפואיים בסיסיים, כמו גם לקו בחוסר דיוק משווע. שני עובדים לשעבר שלחו תלונות לרשויות הפדרליות, בהן טענו שלחברה כלל אין את הציוד שמאפשר לה לערוך את הבדיקות שהיא מתיימרת לערוך ושהיא הסתירה את כישלונותיה.
כשכל העסק התפוצץ לפני חודשיים, הבטיחה מנכ"לית החברה לחשוף מידע על בדיקות הדם שהיא עורכת, אבל גם לאחר הפרסום ב"וול סטריט ג'נרל" אתמול (ב') אמרה החברה שהמידע עדיין לא מוכן.
מעבר לרעיון המפלצתי של סיפוק מידע שקרי על מצבם הבריאותי של אנשים, עולה שאלה כבדת משקל נוספת: איזה פיקוח יש בעצם על אנשים שטוענים שיש להם רעיון ששווה מיליארדים? מי בודק את הדיווחים שלהם וכמה מהדיווחים שאנחנו מקבלים מחברות סטארט-אפ עלולים להתגלות כזיוף?
בידי הרשויות
לפני כשבוע, התרחשה מתיחה מסיבית בלוס אנג'לס, שחצתה את הקווים בין הטרלה לטרור: מייל אנונימי שנשלח לעירייה הזהיר אותה מפני פיגועים בבתי ספר. כתוצאה מכך הושבתו כל בתי הספר בעיר ורחובותיה הוצפו שוטרים ערוכים לקרב.
עיריית ניו יורק קיבלה מייל דומה, אבל הגיעה למסקנה שמדובר במתיחה ולא באיום סביר, כי המייל הגיע משרת בשם cock.li, שרת של קבוצת הטרולים 8chan. כעת מסתבר שכוחות השיטור לא באמת משועשעים: המשטרה הגרמנית פשטה אתמול (ב') על חוות שרתים בבוואריה והחרימה את אחד השרתים.
לדברי המפעיל, השוטרים הגרמנים שמו יד על הפרטים של 64,000 משתמשיו, כמו גם על הסיסמאות שלהם ומפתחות ההצפנה שלהם. השירות עצמו עדיין פעיל משום שהיה לו שרת תאום, אבל כל המשתמשים שלו צריכים לדעת שמישהו עובר עכשיו על כל ההודעות שלהם. זה חתיכת אפקט מצנן.
בהנחה שלרשויות יש את המייל המקורי, זה לא צריך לקחת הרבה זמן. הטמבל שחשב שזה מצחיק צריך כעת להיערך לדפיקה בדלת.
הבעיה התרבותית של סמסונג
עובדי סמסונג יצאו במחאה – אנונימית, אמנם – חריגה כנגד החברה שלהם: הם טוענים שבעיית תרבותות פנימית של החברה מונעת ממנה להתחרות כראוי בתחום הסמארטפונים.
אף שסמסונג נמצאת במקום השני המכובד מבחינת מכירת סמארטפונים, בשנה האחרונה נרשמה האטה במכירות והיא מאבדת קיטור. העובדים טוענים שהבעיה היא שבסמסונג מתמקדים בחומרה שלהם ולא בפיתוח תוכנה ייחודית. העובדים אומרים שאם החברה רוצה לשוב ולבלוט, היא צריכה להפנות את משאביה לעבר חדשנות בתחום האפליקציות.
הם אומרים גם שהבעיה היא שחטיבת החומרה של סמסונג היא אחת החטיבות הוותיקות והחזקות של החברה, שהיא כזו כבר שנים, ושבכיריה מעדיפים מכירה של חומרה על פני פיתוח תוכנה. ההנהלה הבכירה של סמסונג, נטען, מבינה טוב מאד בחומרה – אולי יותר מדי. אבל היא לא מבינה שום דבר אחר.
סמסונג יודעת שהיא בבעיה, אם לא במשבר: לאחרונה הוחלף האחראי על חטיבת הסמארטפונים של החברה. נראה אם האחראי החדש יצליח לשנות משהו.
קצרצרים
1. אמזון ממשיכה להסתבך עם עובדים, והפעם עם העובדים המאורגנים מאוד של גרמניה. עובדי המחסנים שלה שם הכריזו על שביתה אתמול (ב'), אחרי סכסוך מתמשך עם הנהלת החברה בשל תשלום ותנאים בלתי הולמים. העובדים בשישה מתוך תשעה מחסנים של אמזון בגרמניה הצטרפו לשביתה, וזו תוכננה אסטרטגית סמוך מאוד לחג המולד – תקופת שיא המכירות של אמזון. החברה מתעקשת שעובדי המחסנים אינם עובדיה, אלא "עובדים לוגיסטיים"; האיגודים הגרמנים לא מתכוונים להניח לתאגיד אמריקאי לעשות להם אובר.
2. תאגיד אמריקאי גדול אחר, נטפליקס, מוצא את עצמו בבעיה בלתי צפויה בבריטניה: התושבים שם מצפים שהוא ישלם מס כחוק. הבריטים הופתעו לגלות שאף שלנטפליקס יש 4.5 מיליוני מנויים בממלכה, ואף שהיא הכניסה 415 מיליוני ליש"ט והרוויחה 11.3 מהם ב-2014, היא שילמה את המס שלה דווקא בלוקסמבורג, ובתעריף של 5% בלבד. בבריטניה, שכבר היתה בסרט הזה עם גוגל, ממש לא מתלהבים.
3. המועמדת המובילה בסקרים בפריימריז הדמוקרטיים, הילארי קלינטון, הציבה את עצמה בצד מדינת המעקב באופן מובהק: היא הודיעה שהיא רוצה "סוג של פרויקט מנהטן" – פרויקט מנהטן היה הפרויקט הסופר-דופר סודי שבנה את פצצת האטום במלחמת העולם השנייה – שתפקידו יהיה לפרוץ הצפנה. אבל, מבטיחה קלינטון, היא תפרוץ רק את ההצפנה של הרעים ותניח לאזרחים הרגילים לנפשם. יש כאן שתי בעיות: קודם כל, עד שאתה לא פורץ הצפנה, אתה לא יודע מה היא מסתירה, כך שאתה לא יכול לדעת אם מישהו הוא מהרעים או מהטובים עד שאתה פורץ את ההצפנה שלו; שנית, ההיסטוריה של ה-NSA ב-15 השנה האחרונות מעידה שלחלוטין לא אכפת לה את המידע של מי היא קוראת. קלינטון המשיכה להפגין חוסר הבנה מביך כשאמרה שהיא "לא רוצה להגיע למצב" שבו היא תיאלץ – בצער רב וביגון קודר, כמובן – להורות לאפל ולגוגל למסור את מפתחות ההצפנה שלהן לרשויות. קלינטון כנראה לא מודעת לכך שלאפל כבר אין את מפתחות ההצפנה של המשתמשים, שזה חוסר ידע מביך מצד מועמדת שאוהבת להתהדר בכך שהיא שולטת באותיות הקטנות.
4. הכלכלה בוונצואלה בהתרסקות והמטבע שלה שוקע כמו צוללת רוסית פגומה. על כן, הדבר המתבקש מבחינת הממשלה היה להגיש תביעה בארה"ב נגד אתר שיושב שם ושמדווח על קריסתו של שער המטבע שלה. האתר מופעל על ידי גולים ונצואלים והממשלה מתייחסת אליו כמו שממשלת ישראל מתייחסת לשוברים שתיקה. התביעה מייחסת למפעיליו עבירה על חוקי המלחמה בפשע המאורגן של ארה"ב ועבירה על חוק ונצואלי שאוסר על פרסום מידע ש"יגרום נזק" למדינההסיכוי שבית משפט אמריקאי יכיר בחוק ונצואלי כזה נמוך יותר משער הבוליוואר (כך קוראים למטבע הוונצואלי.)
5. האם אין שום דבר קדוש יותר? הקהילה המקוונת של הלו קיטי נדהמה לגלות שהאקר כלשהו פרץ לאתר שלהם, גנב והפיץ את הפרטים של 3.3 מיליוני משתמשים. הפרטים שנחשפו כוללים את שמות המשתמשים, המגדר, כתובת המייל, תאריכי הלידה וארץ המוצא שלהם. האתר, למרבה הצער, לא הצפין את המידע הזה בשרתיו וכעת הוא גלוי לכל. להיטפל למעריצי הלו קיטי? מה השלב הבא, לחטוף קרמבו מילד?