$
דו"ח טכנולוגי

לא יעזור לפייסבוק: מה שקורה בצרפת יישפט בצרפת

צרפת מבהירה לצוקרברג שאזרחיה רשאים לתבוע את פייסבוק בארצם, הרשת החברתית מגייסת את ההמון למלחמה בקיצוניות ונשים הן מקודדות טובות יותר בתנאי שהן מסתירות את היותן נשים

יוסי גורביץ 15:3514.02.16

האזרחים שלנו יישפטו כאן, תודה

זה מתחיל להיראות כמו מצור אירופי על פייסבוק: רגולטורים דורשים ממנה להפסיק לרגל אחרי משתמשים שאינם משתמשיה ומאיימים עליה בענישה וקנסות, ועכשיו מגיעה מהלומה נוספת, שוודאי גוררת נדודי שינה בכל המחלקות המשפטיות בעמק הסיליקון.

 

התנאי שמחייב משתמשים לתבוא את הפייסבוק רק בקליפורניה לא הגיוני התנאי שמחייב משתמשים לתבוא את הפייסבוק רק בקליפורניה לא הגיוני צילום: שאטרסטוק

 

מורה בצרפת העלה לפייסבוק ציור אירוטי של גוסטב קורבה, "מקורו של העולם", שבאמצע המאה ה-19 עורר זעזוע של ממש. פייסבוק מחקה את הפוסט בטענה שהוא מנוגד לתנאי השימוש שלה שאוסרים על תמונות עירום, והמורה תבע את פייסבוק בבית דין צרפתי על כך שהיא סותמת לו את הפה. זה עשוי להפתיע את שרת התרבות שלנו, אבל צנזורה על אמנות היא עבירה בצרפת, והאיש דרש מפייסבוק לשלם לו 20,000 יורו. פייסבוק טענה בבית המשפט שבכלל אין לו זכות לתבוע אותה שם, משום שעל פי תנאי השימוש שלה אפשר לתבוע אותה רק בקליפורניה. היא הפסידה, ערערה, וביום שישי בית המשפט לערעורים דחה את הערעור שלה.

 

בית המשפט מצא שהתנאי שדורש שאזרח צרפתי ייקח את התביעה שלו נגד חברה שפעילה בצרפת לקליפורניה הוא "תנאי מתעלל", ושהוא פוגע בזכויות הצרכן הצרפתי בכך שהוא מקשה על אזרחים בצרפת לתבוע חברה שפוגעת בהם. בקיצור, אם אתם פעילים בצרפת ופוגעים באזרחים צרפתים, אתם צריכים להישפט בבתי דין צרפתיים.

 

עורך דינו של המורה הביע תקווה שהפסיקה תהווה תקדים ותאלץ את פייסבוק "ואת כל שאר חברות הסחר המקוון הזרות שמשתמשות בסוג כזה של תנאי" לשנות את תנאי השימוש שלהן.

 

סביר לגמרי שזה אכן מה שיקרה. החברות האמריקאיות יוכלו להתנחם בכך שבמגילת העצמאות של ארצם צוין שהדרישה שתושבים אמריקאים יישפטו בבתי דין בבריטניה מהווה פגיעה חמורה בזכויותיהם הבסיסיות. האקס-טריטוריאליות של החברות האמריקאיות מתחילה להסתיים.

 

 

ששששששש, הסווי את המגדר שלך

אם מישהו היה צריך עוד הוכחה למיזוגניות המושרשת של עמק הסיליקון, המחקר הבא מספק אותה.

חוקרים שבחנו את ההתייחסות לקוד מחשב שפורסם בגיטהאב מצאו מספר ממצאים חריגים. קודם כל, שהקוד שכותבות נשים מקבל דירוג גבוה במיוחד ממפתחים אחרים, כלומר שעל פניו הן מפתחות טובות במיוחד. הקוד שכתבו נשים אושר בשיעור גבוה יותר (78.6% לעומת 74.6%) מאשר קוד שכתבו גברים.

 

דירוג הקוד בהחלט מושפע מהמגדר. איכות הקוד פחות דירוג הקוד בהחלט מושפע מהמגדר. איכות הקוד פחות

 

שנית, הקוד שכותבות נשים מקבל דירוג גבוה במיוחד כל זמן שלא ידוע שמי שכתבה אותו היא אישה. ברגע שידוע שהמגדר שלה שונה מזה של רוב המפתחים, הציון של הקוד שלה צולל בניקוד. לשם כך החוקרים בחנו פרופילים של נשים שמהם היה ברור שמדובר בנשים, לעומת פרופילים של נשים שנראו ניטרליים.

 

מפתחות בגיטהאב אמרו בתגובה שקשה להן לקבוע לפי איזה פרמטרים עבודתן נשפטת ואם השיפוט מוטה מגדרית. אולם הן הודו שהתלבטו לפני שהחליטו לשים בפרופיל שלהן תמונה שמזהה אותן כנשים, ואחת מהן ציינה שהבחירה שלה הושפעה לבסוף מהרצון להראות שיש בתחום נשים מתכנתות.

 

הלוגו של גיטהאב, אגב, חוגג את ה"מריטוקרטיה", התפיסה שכל אדם יקודם על פי יכולותיו. לרוע המזל, הרעיון הזה משמש יותר ויותר כהסוואה לפטריארכיה.

 

"דיבור נגד"

נראה שפייסבוק מתחילה ליישם את ההצהרה של שריל סנדרס בדאבוס לפני כחודש, ולהציב בעמודים שהיא לא אוהבתאופציה של "דיבור נגד" (counter speech), שתאפשר להזמין אנשים שגם הם לא אוהבים את העמוד להחריב אותו. 

 

כרגע פייסבוק מכוונת נגד דאעש כרגע פייסבוק מכוונת נגד דאעש

 

במילים אחרות, פייסבוק לקחה את הבאג שמכונה הצל והפכה אותו לפיצ'ר. יש לך עמוד שפייסבוק לא אוהבת? בוא נאלץ אותך להשקיע את הזמן שלך לא בקידום רעיונות, אלא בוויכוח בלתי פוסק עם זרים שהגיעו אליך כי פייסבוק אמרה להם שגם הם לא צריכים לאהוב את הדעות שלך. בסופו של דבר, יקרה אחד משלושה דברים: או שהזרים הזועמים ישכנעו אותך או שאתה תשכנע חלק מהם (לזה יש אשכרה סיכוי טוב יותר – אנשים נוטים להזדהות עם האנדרדוג ולהקשיב לו יותר) או שתישחק ותסגור את העמוד.

 

לא פשוט יותר שפייסבוק תסגור את העמוד שלך בעצמה? אחרי הכל, היא כנראה סבורה כבר שמדובר בדיבור שנאה משום שהיא משקיעה מאמצים בהחרבתו. בעתיד היא גם צפויה להשקיע בכך כסף – עד 1,000 דולר בפרסום שימשוך "מדברי נגד" לעמודים. כי, מסתבר, יש לא מעט אנשים שאכפת להם מהאידיאולוגיה שלהם, קיצונית ככל שתהיה, אבל כדי למצוא מישהו שידבר נגדם, צריך לשלם לו.

 

בינתיים, העמודים שפייסבוק לא אוהבת הם עמודים של ניאו נאצים ותומכי דאעש, שזה לגיטימי. חכו לרגע שבו היא תחליט שגם עמודים של עליונות יהודית לא מוצאים חן בעיניה כדי לשמוע את הזעקה.

 

קצרצרים

 

1. יש מעט מאד אפליקציות שמתיימרות להציל את החיים שלכם, אבל האפליקציה MyShake טוענת שהיא יכולה לעשות בדיוק את זה. הרעיון שלה הוא לעשות מיקור המון לשאלה "האם עומדת לפרוץ רעידת אדמה?"

מה שיפה בה הוא שהיא בכלל לא צריכה את המשתמש, רק את האקסלומטר שבמכשיר שלו שמודד תנועה. הרעיון הוא שאם אלפי מכשירי אנדרואיד באותו אזור יחושו תחושות בלתי שגרתיות, האפליקציה תוכל להתריע מראש שעומדת לפרוץ רעידת אדמה. כרגע, אומרים החוקרים, די בכ-300 סמארטפונים מצוידים באפליקציה בתחום של 110 קמ"ר כדי לאמוד את המקור של רעידת אדמה, את עוצמתה ואת הזמן המשוער שלה. מטרתה של האפליקציה היא לא להחליף את המתקנים הסייסמוגרפיים הרגילים שמודדים רעש אדמה, אלא לפעול בעיקר באזורים בעולם השלישי שבהם אין כאלה.

 

האם האפליקציה תוכל לחזות רעידות אדמה? האם האפליקציה תוכל לחזות רעידות אדמה? צילום: רויטרס

 

2. פחות מיומיים אחרי שמארק אנדרסן, מחבר המנהלים של פייסבוק, כתב בטוויטר שהדה-קולוניזציה עשתה רק רע כלכלי להודו, ואחרי שמנכ"ל פייסבוק והוא עצמו נאלצו להתנצל עמוקות, הודיעה מנהלת פייסבוק בהודו, קירתיגה רדי, על סיום תפקידה. בהודעה שכתבה, אמרה רדי שהיא עוברת לתפקיד בארצות הברית. הודעתה של רדי מגיעה על רקע ביקורת חסרת תקדים בקהילה ההודית בעמק הסיליקון על התנהלותה של פייסבוק בפרשה. בהודעתה של פייסבוק על סיום תפקידה של רדי, הודגש שהיא לא היתה מעורבת בכל פרשת Internet.org בהודו. במקביל, החשדנות בהודו עצמה כלפי פייסבוק, שנתפסת ככלי של קולוניזציה כלכלית, רק גוברת.

 

3. הדרישה הבסיסית של זכויות עממיות, הקודמת למשטר דמוקרטי, היא הדרישה לדעת מה הם החוקים; כל אדם צריך לדעת על מה הוא עשוי להישפט ומה יכול לפגוע בו. זו דרישה שהופיעה כבר בימי יוון הקדומה. עכשיו, בשם זכויות היוצרים, מנסים בג'ורג'יה למנוע את הזכות הבסיסית הזו. מו"לים טוענים שמאחר והם מדפיסים את החוק, יש להם זכויות יוצרים עליו והם רשאים למנוע הפצה שלו. לא, אומרים מתנגדיהם, לא יכול להיות; החוק נוצר על ידי עובדי ממשלה ונבחרי ציבור, בכספי ציבור. הוא שייך לציבור ולא יעלה על הדעת שאדם לא יוכל לדעת מה החוק שחל עליו כי מישהו החליט להדפיס אותו. מדינת ג'ורג'יה, מפגרת כהרגלה, טוענת שדווקא יש לה את הזכות הזו והיא תובעת אנשים שמפיצים את החוק מבלי לשלם תגמולים למו"ל שהיא בחרה. כל העסק הולך לבתי המשפט ויש לקוות, על אף שמדובר בבתי משפט, שההיגיון ינצח.

 

בנאסא נפרדים מהגשושית בנאסא נפרדים מהגשושית צילום: נאסא

 

4. בצער רב וביגון קודר הודיעה בסוף השבוע סוכנות החלל האירופית על אובדנה בטרם עת של פילאי, הגשושית שהונחתה על כוכב שביט בנובמבר 2014. הנחיתה השתבשה מלכתחילה, וכעת, שבעה חודשים אחרי שהגשושית שלחה אות רדיו אחרון, אומרים בסוכנות החלל האירופית שהסיכוי שהיא תיצור קשר שוב אפסיים. ינעם לך עפרך, פילאי, היכן שלא תהיי.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x