"ישראל יכולה לעמוד בחזית ענף פיתוח המכונית האוטונומית"
כך אמר מייסד ומנכ"ל Nexar, ערן שיר, בוועידת Mobile 2017 של "כלכליסט". מנהל ענף הרכב במכון הייצוא, אורי פחטר: "בשנת 2030 15% מכלי הרכב שיימכרו יהיו אוטונומיים"
"לישראל יש חלון הזדמנויות להפוך למדינה שתעמוד בחזית ענף פיתוח המכונית האוטונומית" – כך אמר מייסד ומנכ"ל Nexar, ערן שיר, בוועידת Mobile 2017 של "כלכליסט", שנערכת היום במלון דייוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב.
שיר דיבר בפאנל בהנחיית כתב "כלכליסט", תומר הדר, שעסק בחזון המכונית האוטונומית. "האתגר כיום לעשות פתרון כולל, וזה ייקח עוד זמן מה", הוא הוסיף. "אבל אני מסתכל על זה כעל הזדמנות לישראל. יש לנו חלון לא גדול, שלוש עד חמש שנים, לעמוד בחזית הטרנד הזה. יש לנו יתרון מאוד גדול, כי יש כאן רק 20 אלף ק"מ של כביש. אם היינו עושים פעילות אמיתית, שמגיעה מהרגולטור ומהמדען הראשי, של מיפוי כל ישראל זה היה הופך את המדינה לאבן שואבת לחברות שמפתחות רכבים אוטונומיים לבוא לעשות כאן ניסויים, ולהפוך את ישראל למדינה הראשונה שמוכנה לרכבים אוטונומיים".
אלון עצמון, עד לאחרונה סגן נשיא אסטרטגיות טכנולוגיות ב-Harman, הדגיש את יכולות הסייבר של ישראל בתחום זה. "כשהאקר גונב כרטיס אשראי זה כאב ראש, אבל כשהוא משתלט לך על הרכב זה עניין של חיים ומוות", הוא אמר. כשרואים את היקף הפריצות האלו, מבינים את הסכנה. אם מחר ממשלה עוינת תרצה לעשות את זה היא תוכל לנהוג את הרכבים כולם לעבר צוק. זה מפחיד. צריך להיות מאוד מודעים לזה. מה שטוב זה כשחיפשתי חברת סייבר בתחום לרכישה, התברר שכולן בישראל. היוצאת דופן היחידה היא סיסקו, אבל גם במקרה הזה המרכז שלה הוא בישראל. אנחנו מובילים בסייבר. זו בעיה אמיתית שתלך ותתגבר וזו אחת הנקודות שבהן יהיו בישראל הרבה סיפורי הצלחה".
מייסד ומנכ"ל ארגוס, עופר בן נון, הוסיף: אבטחת מידע היא אבן הבנייה המהותית ביותר, לצד החיישנים, כדי לאפשר את עולם הרכב האוטונמי וישראל היא חוד החנית. זו הסיבה שכל כך הרבה מנהלים מגיעים לארגוס, כדי להבין איך ישראל יכולה להקפיץ אותם קדימה, וזו הסיבה שאנחנו מגייסים כל כך הרבה אנשים בתקופה הנוכחית".
מייסד VIA, אורן שובל, אמר שרכב אוטונומי ישנה את כל מודל הבעלות על הרכב. "למה לקנות רכב אם אפשר לקבל שירות בלחיצת כפתור?" הוא שאל. "הנהג הוא המגבלה העיקרית לצמיחה של העולם הזה. אם נוכל להביא רק מכוניות נוכל להציף בהן את העיר וכל אחד ישלם רק על החלק היחסי שלו. תעשיית הרכב, במקום למכור מכוניות, תמכור קילומטרים. יש הסכמה רחבה בעולם הרכב והתחבורה שזה יהפוך את כל מודל הבעלות. אנשים צריכים את השירות, לא את המכונה".
מנהל ענף הרכב במכון הייצוא, אורי פחטר, ציין שהשינוי במודל הבעלות לא עתיד לפגוע ביצרניות הרכב: "אם חושבים שהיצרניות מתנגדות לרכב אוטונומי, זה לא נכון. במודל של רכב שיתופי מספר הקילומטרים שיעבור הרכב מדי יום יהיה גדול יותר, אז הוא יהיה על הכביש פחות שנים. מספר כלי הרכב לא ישתנה. בשנת 2030 15% מכלי הרכב שיימכרו יהיו אוטונומיים. מדובר ב-10 מיליון כלי רכב. כבר כיום יש כלי רכב אוטונומיים במובן זה או אחר, שכוללים יכולות כמו בקרת שיוט. ברור שזה יהיה חלק מהתעשייה, אבל הם לא ישלטו ולא יתנו את הטון. יש הרבה אתגרים, וצריך לדעת איך ליצור את הביטחון אצל הנהג ואת הביקוש לכלי הרכב האוטונומיים".
גם מייסד ומנכ"ל Innoviz Teachnologies, עומר כילף, העריך שהיום שבו כל הרכבים על הכביש יהיו אוטונומיים לא נמצא מעבר לפינה. "הציוד שנדרש היום לרכב אוטונומי עולה יותר מ-100 אלף דולר, בנוסף למחיר הרכב", הוא הסביר. "כשאתה רוצה לדבר על ציי רכבים או רכבים פרטיים אתה חייב פתרון הרבה יותר זול. הפתרון הכולל לא יכול להיות גבוה מאלף דולר, וזה כולל את המצלמות, הלידאר והרדאר. הלידאר שלנו יעלה פחות מ-100 דולר וייתן ביצועים הרבה יותר טובים. השחקניות בתחום מאוד אגרסיביות, אבל מתעלמות מכך שהן לא יכולות להוציא רכבים לא מספיק בטוחים. כולן רוצות לצאת ראשונות, אבל חסרה היום טכנולוגיה מספיק טובה ומספיק זולה".
לסיום התבקשו הפאנליסטים להעריך האם נהגים יסכימו בכלל לקבל את הרכבים האוטונומיים ולוותר על השליטה בהגה. "פעם שאלו האם אנשים יסכימו לנסוע עם נהגים לא מקצועיים, והתשובה כפי שגילינו היא כן", השיב שובל. "בנהיגה אוטונומית העלויות יהיו הרבה יותר נמוכות יחסית לאופציה של אחזקת רכב. אם זה יעבוד, זה פשוט יקרה".
פחטר היה קצת יותר מסויג. "הנהג רוצה את אפשרות הבחירה – להחליט מתי לנהוג בעצמו ומתי לתת לרכב להסיע אותו. בפקק, אתה רוצה שהרכב ייסע לבד. זה צריך להתלוות להרגשת הבטיחות והביטחון של המשתמש ברכב", הוא אמר.
שיר הוסיף: "אני מדמיין ועידת מובייל ב-1917, שבה פאנל ישב האם אנחנו רוצים לוותר על הסוסים. זה לא רלוונטי מה הציבור ירצה לטווח הרחוק, כי הטכנולוגיה תמיד מנצחת. אבל צריך להבין זה לא עניין יש יום-יומיים. יש 250 מיליון רכבים בארה"ב, והמפעלים שם יכולים לייצר מקסימום 10 מיליון רכבים בשנה. אז גם אם מחר בבוקר יהיה פתרון מלא, יידרשו לפחות עשור או שניים ליישם אותו. השאלה היא איך עובר את העשור שניים האלו בסביבה בטוחה".