כתב אישום ראשון בארה"ב בפרשת הרכישה של אוטונומי בידי HP
סושובאן חוסיין,הורשע בארה"ב בהונאה על חלקו בפרשת רכישת אוטונומי בידי HP ב-2011. הרכישה בהיקף 11 מיליארד דולר, נחשבת כאחד הגורמים לירידה בביצועיה של החברה
כתב אישום ראשון הוגש בבית משפט פדרלי אמריקאי נגד סושובאן חוסיין, סמנכ"ל הכספים לשעבר של חברת התוכנה הבריטית אוטונומי, שנרכשה בידי HP ב-2011. מדיווח של סוכנות רויטרס אתמול (שבת) חוסיין מואשם בהונאה, קשירת קשר והונאת משקיעים אך לא נעצר מכיוון שהוא נתין בריטי המתגורר במדינה. אם יוסגר לארה"ב הוא עומד בפני עונש מאסר של עד 20 שנה בכלא פדרלי וכן בתשלום קנס בהיקף שלכ-7.7 מיליון דולר, שווה ערך לרווחיו ממכירת אוטונומי ל-HP.
- פיטורים המוניים ב-HPE: מאות עובדים בישראל יישלחו הביתה
- HP תרכוש את חטיבת המדפסות של סמסונג תמורת 1.05 מיליארד דולר
- HPE מפצלת את פעילות התוכנה - וממזגת אותה עם מיקרו פוקוס הבריטית
פרשת הרכישה הכושלת של אוטונומי הביאה למחיקה של כ-8.8 מיליארד דולר מערכה של HP, מתוכם כ-5 מיליארד דולר שנבעו מרשומות חשבונאיות לא תקינות ומצג שווא על מצבה הפיננסי של החברה הבריטית. HP חתמה על הסדר טיעון בהיקף של כ-100 מיליון דולר בשנה שעברה מול משקיעים שתבעו אותה על הנזק שנגרם להם עקב "ההתלהבות" שאחזה בחברה לפני הרכישה.
עורך דינו של חוסיין מסר שמרשו חף מכל פשע ושהפרטים יתבררו במהלך הדיון. "מר חוסיין הקפיד על כל כללי החשבונאות הבריטים", הסביר עורך הדין, "אין שום סיבה שהפרשה תידון בבית משפט אמריקאי", הוסיף. חברי הנהלה נוספים של אוטונומי טענו ש-HP העלתה סדרה של האשמות שקריות ב-2012 ושהחברה האמריקאית "שיקרה ביודעין" לשווקים ולמשקיעים תוך שהיא מרוויחה מיליוני דולרים מהמהלך.
רכישתה של אוטונומי הייתה אמורה לאפשר ל-HP להיכנס לשוק התוכנה. החברה שהתמחתה עד אז בחומרה ביקשה לשפר את ביצועיה לאור שוק ה-PC המתדלדל. החברה ספגה ביקורת עצומה על הרכישה וזו הביאה ישירות לפיטורי המנכ"ל דאז, ליאו אפוטיקר. זאת ועוד, עם תחילת החקירה של התהליך התברר שלאוטונומי הייתה היסטוריה של בעיות דיווח לא תקינות. כבר ב-2007 החלה חברת CFRA המתמחה בחשבונאות פלילית להזהיר את לקוחותיה מפני אוטונומי שדוחותיה הראו ניפוח של ביצועיה.
זאת ועוד, ב-2018 צפוי להיפתח בלונדון משפטו של מנכ"ל החברה דאז, מייק לינץ' וגם של חוסיין. HP תובעת את השניים בבית משפט בריטי על כ-5.1 מיליארד דולר באשמת הונאה חשבונאית. עורכי הדין של הנאשמים טוענים שאוטונומי הייתה שקופה לחלוטין לגבי ביצועי החברה מול אנשי הצוות של חברת הייעוץ Deloitte שניהלה את בדיקת הספרים לפני הרכישה.
כיום HP פוצלה לשתי חברות, HP inc שעוסקת בייצור חומרה, בעיקר לשוק הצרכני ו-HPE שמרכזת את פעילות המחשוב הארגוני. מג וויטמן, שהייתה חברה בדירקטוריון בזמן הרכישה היא כיום המנכ"ל של HPE. וויטמן כבר הצהירה בעבר ל-CNBC שהיא הצטערה על תמיכתה ברכישה.