$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

עיר מקלט: פרנויה בעמק הסיליקון

כמה מבכירי העמק מתכוננים לקריסת האנושות, הצבאות הנסתרים של טוויטר, והמודיעין האמריקאי רוצה מתרגם אוניברסלי

יוסי גורביץ 14:5125.01.17

לאו דווקא זומבים

הג'וב של סטיב הופמן הוא לנהל את רדיט. אבל כשהופמן לא בעבודה, הוא נערך לקריסה של התרבות האנושית, שהוא מעריך שהיא קרובה מספיק כדי להתייחס אליה ברצינות. הוא אוגר מים ומזון; יש לו אופנועים ונשק; לאחרונה עבר ניתוח לייזר בעיניו, כדי שבמצב אסון לא יהיה תלוי בעדשות המגע שלו. והוא לא לבד.

 

סטיב הופמן. אוגר מזון סטיב הופמן. אוגר מזון

 

בכירים בעמק הסיליקון ובשוק הפיננסים מרגישים משהו באוויר. הם נערכים לתרחיש שהם מכנים WROL - Without rule of law, קריסת החוק והסדר. ההנחה היא שמשהו גדול יקרה, בין אם מדובר באסון טבע יוצא דופן ובין אם במלחמת אזרחים או קריסת המשטר, ושאתה צריך להיות ערוך למצב הזה כדי לשרוד עד שהסדר ישוב על כנו.

 

הופמן אומר שהוא הבין עד כמה התרבות האנושית דקיקה וקלה להישבר, ולדבריו הוא מרגיש סימנים של שבר גדול מתקרב. המשתמשים ברדיט, אמר, קלטו את המשבר הפיננסי הגדול של 2008 לפני שהוא התפוצץ (כפי שעשו גם נשים חכמות בעיירות שלוות בוושינגטון), והוא מרגיש גל גדול מתקרב.

 

הופמן מציין שהרשתות החברתיות הפכו אותנו לקרובים יותר מאי פעם – ושקרבה מעודדת פאניקה. המבנה של המשטר יציב, הוא עמד בהרבה מאד – אבל אם חלק ניכר מהתושבים יאבד בו זמנית את האמון בו, הוא יקרוס.

 

בפסטיבל ברנינג מן, שפעם סימל את תרבות הנגד ושעבר סוג של השתלטות עוינת מצד יוצאי עמק הסיליקון בשנים האחרונות, ההתארגנות לקראת אפוקליפסה כבר יצרה תת-קבוצה גדולה למדי בקרב המשתתפים. מספרם לא ידוע; עדיין יש סטיגמה סביב ההיערכות לסוף העולם, אבל יש מילות קוד בקרב המשתתפים. "לרכוש בית בניו זילנד", למשל, כי ההערכה היא שאם תספיק להגיע אליו, תשרוד.

 

מה תהיה הסיבה למשבר? לפחות אחד הנשאלים ענה שהחשש שלו הוא התפוצצות של ההמון נגד עמק הסיליקון, כשיתברר שהמהפכה הרובוטית הופכת חלק ניכר מהאנושות למובטלים.

 

לא כולם מתלהבים מהטרנד החדש. מארק לבצ'ין, ממייסדי פייפאל, אמר ל"ניו יורקר" שיש משהו לא מוסרי בהיערכות הזו, כביכול לגיטימי לקבל את קריסת האנושות כל זמן שהנבחרים יוכלו להציל את עצמם. הוא נוהג לשאול את המשוחחים "אתם חוששים מההמון עם הקלשונות. כמה כסף תרמתם החודש למקלט השכונתי שלכם להומלסים?" הקריסה עוד לא פה, הוא אומר; המחויבות של עמק הסיליקון היא לבלום אותה, לא לנסות לשרוד אותה.

 

הצבאות הנסתרים של טוויטר

עבדכם הנאמן שם לב בחודשים האחרונים שיש לגיון קטן של ביצים שעוקב אחריו בטוויטר – ביצים, כלומר חשבונות שהמפעיל שלהם לא טרח למצוא תמונת משתמש, שיש להם שמות משונים, שלא כותבים דבר, ושלא ברור מאיפה לעזאזל הם הגיעו. ניסיתי לחסום כמה מהם, אבל אז הגיעו עוד.

 

האם צבאות הבוטים משתלטים על טוויטר? האם צבאות הבוטים משתלטים על טוויטר? צילום: גטי אימג'ס

 

די ברור שיש לטוויטר בעיה של משתמשים מזויפים ומסתוריים. מחקר חדש מצא שני צבאות של בוטים בטוויטר, אחד מהם בגודל של 350 אלף חשבונות והשני עם חצי מיליון חשבונות. הראשון כלל כמה סממנים ייחודים: הציוצים שלהם הגיעו ממקום שאף אחד לא גר בו; הם הגיעו אך ורק מטלפוני ווינדוז; והם כללו כמעט אך ורק ציטוטים מספרי מלחמת הכוכבים.

 

לא ברור מי עומד מאחורי הבוטים הללו ומה המטרה שלהם, אבל יש להניח שהמטרה לאו דווקא כשרה. בטוויטר מנהלים מלחמה עיקשת נגד בוטים והחוקרים אומרים שהחברה עושה עבודה ראויה, ואף על פי כן יש יותר מדי שורדים.

 

אנגלית, בן אדם, האם אתה דובר אותה?

המודיעין האמריקאי מוצא את עצמו בבעיה. כוחותיו מגיעים יותר ויותר לשטחים בהם המקומיים לא דוברים אנגלית. על כן סוכנות המחקר לפרויקטי מודיעין מתקדמים ( IARPA בקיצור) רוצה לבנות מתרגם אוניברסלי, שבו אפשר יהיה להכניס שאלה באנגלית ולקבל תשובה באנגלית ביחס למשהו שנכתב, למשל, בסווהילית. המטרה היא לאפשר לצבא לקבל מידע על תחומים שבהם אין לו מושג ושבהם כל המידע הרלוונטי נכתב בשפה זרה – בדגש על מה שמכונה שפות low resource, כלומר כאלה שבהם מאגר המתורגמנים האמריקאי דל עוד יותר מהמקובל. נעדכן.

 

קצרצרים

1. הפיצ'ר – על כל פנים, כך מיקרוסופט רואה אותו; המשתמשים בדרך כלל רואים בו באג – השנוא ביותר בחלונות 10 הוא הנטייה של המערכת להפסיק את מה שאתה עושה, להודיע לך שהיא צריכה להתקין עדכונים, ולהיעלם מחייך ב"ביפ ביפ" עליז לחצי שעה. לא משנה שיש לך דדליין, לא משנה שאתה חייב לענות על מייל דחוף – מערכת ההפעלה משוכנעת שאתה עובד אצלה, לא להיפך. מיקרוסופט הודיעה לאחרונה על שורה של שדרוגים לחלונות 10; דווקא את השיקוץ הזה השאירו כפי שהוא

 

עצור הכל. עדכון לפניך עצור הכל. עדכון לפניך צילום: בלומברג

 

2. בסוף השבוע, הורה ממשל טראמפ לשירות הפארקים הלאומי להפסיק לצייץ, לאחר שהוא העלה תמונות שמעידות על כך שהנוכחות בהשבעה הנשיאותית היתה דלה. ההשתקה הזו גררה השוואה לוולדימיר פוטין, אבל זו היתה רק ההתחלה. הסוכנות להגנת הסביבה קיבלה הנחיה חד-משמעית להפסיק לפרסם מידע, והנחיה דומה הגיעה לעובדי משרד החקלאות – שעובדים בין השאר על המאבק בגזי חממה. טראמפ סבור, כזכור, שאין התחממות גלובלית ושמדובר במזימה סינית. בתגובה, צייץ פארק Badlands עובדות שנוגעות להתחממות גלובלית; לאחר שהציוצים הללו זכו לתפוצה נרחבת, הם נמחקו. הולך להיות מעניין בשנים הקרובות.

 

3. מארק צוקרברג נשאל ישירות האם הוא מתכוון לרוץ לנשיאות, והשיב בשלילה. לדבריו הוא מתמקד ב"בניית קהילות" בפייסבוק ובמיזם הצדקה שהקים יחד עם אשתו. כמובן, טיפה מוקדם מדי להודיע על מועמדות. צריך להכין את התשתית להחלטה כזו. צוקרברג לא התייחס לשאלה מדוע, אם אין לו שאיפות פוליטיות, הוא שינה את נהלי פייסבוק כך שיאפשרו לו לרוץ למשרה פוליטית ללא הגבלת זמן תוך שהוא נשאר בתפקיד המנכ"ל. נעדכן.

 

לא הנשיא הבא של ארה"ב לא הנשיא הבא של ארה"ב צילום: אי פי איי

 

4. מיקרוסופט רשמה ניצחון משפטי חשוב: הניסיונות של ממשלת ארה"ב לכפות עליה למסור לממשלה מיילים שמוחזקים בשרת מחוץ לארה"ב כשלו. מיקרוסופט זכתה בעימות המשפטי הראשון, כשהיא טוענת שלבית משפט אמריקאי אין סמכות על שרתים שנמצאים מחוץ לגבולות ארה"ב, ושאם הרשויות רוצות את המידע על השרת הזה, יואילו לבקש צו משפטי במדינה שבה הוא נמצא. הממשלה ערערה, בית המשפט לערעורים נחלק 4:4 בשאלה, וכתוצאה מכך הושארה הפסיקה המקורית על כנה. ממשרד המשפטים נמסר כי הם בוחנים את הפסיקה וישקלו ערעור לעליון.

 

5. באפל החליטו לעבוד עם המשתמש, ומעתה מתכוונים להגביל משמעותית את היכולת של מפתחים להציק למשתמשים בדרישה שידרגו אותם באפסטור. אפשר להבין את המפתחים: כדי לשרוד בתחרות האגרסיבית באפסטור, הם זקוקים לדירוגים כדי שיוכלו לבלוט. עם זאת, הם נסחפים – ובאפל מתכננים עכשיו להגביל את מספר הפעמים שאפליקציה יכולה להגיש לך בקשה לדירוג לשלוש פעמים בשנה בלבד. 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x