פייסבוק חסמה את אתר מזבלה ומחקה פוסטים שמפנים אליו
הבלוגר דורי בן ישראל שמפעיל את האתר ידוע כאחד מהמבקרים החריפים של הרשת החברתית בישראל. עד כה הוא נחסם ממנה במספר הזדמנויות
- גרמניה ובריטניה יד ביד נגד פייסבוק וטוויטר
- תחקיר של BBC: פייסבוק לא מטפלת ביותר מ-80% מהדיווחים על תכני פדופיליה שמגיעים אליה
- המניפסט הפייסבוקאי של צוקרברג: בינה מלאכותית, פיקוח קהילתי, וקשר הדוק עם פוליטיקאים
ואולם, עתה הרחיקה פייסבוק לכת וחסמה גם את אתר מזבלה, שבו מפרסם בן ישראל ידיעות חדשותיות על פייסבוק ועל הרשת ועולם הפרסום הישראלי, ואשר לא כולל פרטים אישיים של מי מראשי פייסבוק. ולא רק זאת אף זאת, לדברי בן ישראל פייסבוק גם מחקה רטרואקטיבית פוסטים ישנים שהכילו קישורים לאתר מזבלה, ואף חסמה את הגישה של האתר ל-API של פייסבוק וכך מנעה ממנו למעשה לעשות שימוש בשירותים לאתרים כמו תגובות פייסבוק.
"לא רק שהם חסמו את האתר, כל מי ששיתף קישורים בשנתיים האחרונות קיבל התראה שזה ספאם", אמר בן ישראל ל"כלכליסט". "הם העלימו קישורים בדיעבד כנראה, הורידו להם סתם. גם שברו לי את האתר לחלוטין, אין לי עכשיו תגובות של פייסבוק באתר, הקאונטר של השיתופים בפייסבוק (שמופיע בכל ידיעה כדי להראות כמה פעמים היא שותפה ברשת החברתית - ע"כ) מראה אפס. כל הקישורים שלי נעלמו מהעמוד פייסבוק, וגם לאנשים אחרים זה נעלם. אם בקליק אחד הם יכולים להעלים את כל האתר שלי, למה הם לא עושים את זה בהסתה או בדברים אחרים?"
בפייסבוק סירבו להגיב לדיווח.
הסרות פוסטים ללא התראה התרבו
החסימה של בן ישראל מגיעה אחרי שבימים האחרונים דיווחו כמה גולשים מקומיים שפוסטים שלהם הוסרו מהרשת החברתית, מכיוון שהכילו מילים שלפי הערכות נמצאות ברשימה שחורה של פייסבוק. המקרה הבולט ביותר היה החלטה תמוהה להסיר פוסט של גורי אלפי, מכיוון שנכתבה בו המילה "כושי". ואולם, ההקשר היה תמים לחלוטין: קרדיט לתמונה של הצלם גיא כושי.
בפייסבוק מודעים היטב לבעיתיות של התנהלות זו ולקיומה של התופעה. בינואר שעבר נפגש מנהל המדיניות של החברה במזה"ת, בריטניה ואפריקה, סיימון מילנר, עם עיתונאים ישראלים. מילנר הגיע לפגישה כשהוא נושא שתי עוגות שוקולד ביתיות. "אני לא בטוח איך להגיד את זה", אמר באנגלית, "אבל הבאתי 'כושית'". המילה "כושית" נאמרה, כמובן, בעברית.
היתה זו התייחסות מבודחת לדיווחים משבועות קודמים, שלפיהם הוסרו פוסטים שכללו את המילה "כושי" בהקשר תמים, למשל מתכונים לעוגה כושית. בתגובה ישירה יותר לסוגיה אמר מילנר: "אנחנו עושים טעויות, הלוואי שלא היינו עושים אותן. יש לנו את הקהילה הגדולה בעולם ומיליוני דיווחים מדי שבוע. יש לנו צוותים אנושיים, ואנשים עושים טעויות. במיוחד בכל מה שנוגע לשפה. אם אתה רואה מילה או ביטוי בעייתי בהקשר סאטירי או לא מזיק, זה יכול להביא לבעיה כי הצוות רגיל לראות את המילה בהקשר שלילי. זה הסבר, לא תירוץ. כשקורים דברים כאלו, אנחנו מנסים ללמוד מכך ולצמצם את הטעויות".
מפייסבוק נמסר בתגובה: "אנחנו רוצים שאנשים ירגישו בטוחים כשהם משתמשים בפייסבוק. לכן פיתחנו אוסף כללי קהילה המתארים איזה סוג שיתוף מותר בפייסבוק ועל איזה סוג של תוכן אנשים עשויים לדווח לנו ויוסר. כללי הקהילה שלנו מציינים בבירור: 'אינך רשאי לפרסם פרטים אישיים של אחרים ללא הסכמתם'. לכן אם אנו מקבלים דיווח על תוכן אשר מכיל את מספרי טלפון וכתובות דוא"ל של אנשים, נסיר תוכן זה".